Underbemanning och okunskap om arbetsmiljö – en livsfarlig kombo i välfärden


Maria Ahlsten

Blogginlägg

av Maria Ahlsten

Idag, på den internationella minnesdagen för arbetare, får vi den skarpaste påminnelsen om vikten av ett fungerande arbetsmiljöarbete. Hittills i år har 16 dödsolyckor inträffat på svenska arbetsplatser. Sedan 2015 har 413 personer förlorat sitt liv på grund av dödsfall i en arbetsolycka. Den utbredda okunskapen om arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar är livsfarlig – eftersom brister i arbetsmiljöarbetet kan kosta en människas liv. En av de frågor som behöver tas på mycket större allvar är riskerna för dödligt våld på arbetsplatserna.

Risken att utsättas för våld ökar för yrkesgrupper med mycket direktkontakt med människor. Därför förekommer risken i alla branscher och yrken som Kommunal organiserar. De branscher som är värst drabbade är LSS-boenden, HVB-hem, psykiatri, äldreomsorg, sjukvård, skola, förskola, kollektivtrafiken, räddningstjänsten och serviceyrken. 

Under åren 2015–2024 dog 18 personer i Sverige till följd av dödligt våld eller angrepp. Det motsvarade 5 procent av samtliga dödsolyckor på arbetsplatser under tidsperioden. Ingen kan veta hur många av de här människorna som hade levt idag om alla arbetsgivare hade haft ett välfungerade systematiskt arbetsmiljöarbete och följt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om våld och hot om våld. Men tveklöst hade några av dessa 18 människor fortfarande levt.  

Av de dödsolyckor som har inträffat hittills under år 2025 har 8 av 16 drabbat anställda inom Kommunals branscher. Av dem var fem personer vårdbiträden och en personlig assistent, som blev mördade under skjutningen på Risbergska skolan. Massmordet i Örebro var en extrem händelse, som inte går att jämföra med så många andra dödsolyckor på arbetsplatser.  

Idag minns vi och hedrar alla som har förlorat sitt liv på jobbet, och alla levande som har blivit sjuka av sitt arbete

Men, på alla arbetsplatser där det kan finnas risker för våld eller angrepp, går det att vidta förebyggande åtgärder. Samtliga arbetsgivare, inom alla branscher, är skyldiga att ha särskilda säkerhetsrutiner för arbete som kan medföra risk för våld, eller hot om våld. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om våld och hot om våld ställs krav på att arbetsgivaren ska utreda de risker för våld, eller hot om våld, som kan finnas i arbetet, samt vidta de åtgärder som utredningen visar behövs för att förebygga våld.  

En central paragraf i Arbetsmiljöverkets föreskrifter är 7 § – som förbjuder ensamarbete om arbetsuppgiften innebär en påtaglig risk för våld, eller hot om våld. Arbetstagare ska också ha möjlighet att kalla på snabb hjälp vid en vålds- eller hotsituation. Det betyder att det är nödvändigt med dubbelbemanning för att skapa en trygg arbetsmiljö – när riskbedömningen har visat att det behövs för att förhindra risker för våld, eller hot om våld.  

Så, liv kan räddas av tillräcklig bemanning. Samtidigt vittnar Kommunals medlemmar inom vård, omsorg, förskola och skola om en utbredd underbemanning. Vilket oundvikligen leder till mer ensamarbete och fler risker för hot och våld. De som sätter de organisatoriska och finansiella ramarna för välfärdens verksamheter behöver börja ta ett större ansvar för vilka risker en bristande finansiering och bemanning medför för människors liv och hälsa.  

Inom förskolor, skolor och fritidshem har tusentals anställda sagts upp de senaste två åren. Detta sker med hänvisning till arbetsbrist. Trots att arbetsbelastningen i de flesta av verksamheterna redan är hög, barngrupperna för stora och ensamarbete utbrett.  

Arbetsmiljöverket har nyligen presenterat en omfattande tillsynsinsats av skolan som visar att många huvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö. Över 1 100 av de inspekterade skolorna, omkring 75 procent, hade brustit i sitt arbete med att förebygga risker för att personal utsätts för hot och våld.

Arbetsmiljöverkets statistik för år 2024 visar både att arbetstagarna inom välfärdens kvinnodominerade branscher generellt har alldeles för hög arbetsbelastning och att de ofta utsätts för hot och våld.  

Att chefer och skyddsombud verkligen får tid, resurser och utbildning för att kunna bedriva ett arbetsmiljöarbete som lever upp till lagar och föreskrifter är livsviktigt

En femtedel av de anställda inom utbildning och offentlig förvaltning utsattes för hot eller våld på arbetsplatsen år 2024. Värst drabbade jämfört med andra branscher är arbetstagare inom vård och omsorg – där utsattes 29 procent av de sysselsatta för hot eller våld på arbetsplatsen. 45 procent inom vård och omsorg svarade att de minst en till några gånger under det senaste året hade arbetat ensamma och riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer.

Arbetsmiljöverkets statistikrapport visar också att kvinnor, framför allt unga kvinnor, arbetar ensamma i större utsträckning än andra grupper. De är också mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. 34 procent av de unga kvinnorna hade arbetat ensamma och riskerat att hamna i otrygga eller hotfulla situationer, minst en gång under 2024. Bland äldre män var siffran 20 procent.

28 april, den internationella minnesdagen för arbetare, uppmärksammas av fackföreningar världen över. Idag minns vi och hedrar alla som har förlorat sitt liv på jobbet, och alla levande som har blivit sjuka av sitt arbete.

Men alla årets dagar är bra dagar för att påminna arbetsgivare, politiker och tjänstemän om deras arbetsmiljöansvar. Att chefer och skyddsombud verkligen får tid, resurser och utbildning för att kunna bedriva ett arbetsmiljöarbete som lever upp till lagar och föreskrifter är livsviktigt.  

I Kommunals arbetsmiljöstrategi finns fler argument och verktyg för skyddsombud för att ställa krav på arbetsgivarna – att de ska ta sitt ansvar för en god arbetsmiljö. Kapitel 11 handlar om att arbeta förebyggande mot hot och våld.  

Kategorier

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar