Arbetslös

Din anställning kanske snart tar slut. Arbetsgivaren kanske vill säga upp dig och hävdar att det är arbetsbrist. Du kanske har gjort något som arbetsgivaren tycker är fel och därför fått veta att du ”måste sluta”.

Kvinna tittar på papper.
Foto: Jens Lindström.

Oavsett vad som är anledningen till att just du riskerar att förlora ditt jobb så är det några saker du absolut måste försäkra dig om:

  1. Går uppsägningen rätt till? Du som är medlem i Kommunal kan få hjälp att kolla alla detaljer. Information om vad som gäller vid uppsägning.
  2. Vilka möjligheter har arbetsgivaren att hjälpa dig för att du lättare ska få ett nytt jobb? Här kan det finnas chans till kurser och annat stöd.
  3. Första dagen du är arbetslös måste du gå till Arbetsförmedlingen och anmäla dig som arbetssökande. Det är ett krav från a-kassan.

Rätt till a-kassa?

Om du är medlem i Kommunals a-kassa eller en annan a-kassa kan du ha rätt till arbetslöshetsersättning.

Inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap!

Du som är medlem i Kommunal har en inkomstförsäkring hos Folksam.

Bli medlem i Kommunal

Missa inget viktigt som kan underlätta din arbetslöshet. Kontakta din sektion.

Du måste ha rätt till a-kassa för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.

Du måste dessutom vara öppet arbetslös, vilket betyder att du inte kan få pengar från inkomstförsäkringen om du deltar i något program hos Arbetsförmedlingen.

Du kan ha rätt till stöd och hjälp från ett omställningsavtal

Är du anställd i kommun, regioner (SKR) eller ett Pacta-företag omfattas du genom kollektivavtalet av omställningsavtalet KOM-KL. För privatanställda finns också omställningsavtal. 

Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan genom omställningsavtalet få hjälp på olika sätt. Omställningen innebär stöd och hjälp till ett nytt arbete och är ett komplement till Arbetsförmedlingens insatser. Avtalet ger också ekonomisk trygghet i omställningen från ett arbete till ett annat. Syftet med omställningsavtalet är att du ska slippa bli arbetslös.

Rätt att dra av kostnader för att söka nytt arbete

Om du är arbetslös och har fått arbetslöshetsersättning från svensk a-kassa, eller aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning från Försäkringskassan med motsvarande krav på att aktivt söka arbete, har du rätt till avdrag i din deklaration för vissa kostnader som du har haft i samband med att du sökt jobb.

Skatteverket om avdrag i deklarationen

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar