Få koll på din framtida pension

Alla år som du arbetar bygger på din framtida pension. Därför får du mer i pension om du arbetar längre.

Även om pensionen kan kännas avlägsen är det bra om du skaffar dig koll och gör rätt val för just dig och din livssituation. 

Så får du koll på din framtida pension

Frågor kopplade till arbetsplatsen

Om du har frågor kopplade till din arbetsgivare eller ditt kollektivavtal kan du få hjälp av Kommunal. Kontakta ditt arbetsplatsombud, din sektion eller våra rådgivare på Kommunal Direkt.

Kontakta Kommunal

Boka digital pensionsrådgivning hos Folksam

Kommunal samarbetar via LO med Folksam. Oavsett om du har försäkringar hos Folksam eller inte är du välkommen att boka en tid hos Folksam för personlig rådgivning kring dina försäkringar och din pension. Du får då värdefulla tips och råd inför din framtid, baserat på din livssituation och dina förutsättningar. Du får gott om tid att ställa frågor om pension, sparande eller försäkringar – utan några måsten. 

Du bokar själv enkelt en tid som passar dig. Mötet tar en en timme och du träffar din rådgivare via Microsoft Teams. Du måste inte ladda ner något särskilt program, men du måste verifiera dig med BankID. Du kan genomföra mötet med mobiltelefon eller dator. 

Folksams rådgivning för försäkringar och pension

Få koll på din samlade pension

På minpension.se kan du se hela din samlade pension och göra en pensionsprognos över framtida pension, alltså både din allmänna pension och din tjänstepension. Där kan du även se vilken pension tidigare arbetsgivare betalar åt dig. Webbplatsen är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. 

Minpension.se

Din pension består av flera olika delar

Den allmänna pensionen baseras på din lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till en viss nivå. Deltidsarbete ger lägre pension eftersom det ger en lägre pensionsgrundande inkomst.

Arbetslöshetsersättning, sjukpenning, sjukersättning och föräldrapenning är också pensionsgrundande inkomst.

Den som har låg inkomst eller ingen alls kan få annat ekonomiskt stöd för att klara sig. Alla som arbetat och bott i Sverige får allmän pension.

Den allmänna pensionen består av tre delar:

  • Inkomstpension
  • Premiepension
  • Garantipension för vissa.

En gång om året får du det så kallade orange kuvertet. I det kan du se hur mycket du har sparat till din allmänna pension. Varje år som du arbetat och betalat skatt i Sverige ger pensionspengar när du blir pensionär.

Får du tjänstepension?

Din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension, om du är anställd där det finns ett kollektivavtal. Tjänstepensionen är ett viktigt tillskott till din allmänna pension och den har stor betydelse för din ekonomi när du blir pensionär.

Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan det istället finnas en annan tjänstepensionslösning för dig, eller i värsta fall ingen alls. Fråga chefen eller personalavdelningen om du är osäker. Sektionen kan hjälpa dig om något är oklart.

Privat sparande till pension

Den som har råd kan spara på egen hand till sin pension.

pensionsmyndigheten.se finns mycket att läsa om hur pensionen fungerar.

Det ska löna sig att ha arbetat

Du får börja ta ut pension från 61 år om du är född 1958 eller tidigare, från 62 års ålder för dig som är född senare än 1958. Men du har rätt att arbeta fram till 68 år. Om du och din arbetsgivare kommer överens kan du få arbeta ännu längre än 68 till års ålder.

Men alla varken kan, vill eller orkar arbeta till 68 år eller ännu längre. 

Kommunals utgångspunkt är att det ska synas i pensionskuvertet hos alla att de har jobbat ett helt yrkesliv – även de som haft en arbetarlön. 

Läs mer om hur Kommunal arbetar för bättre pensionvillkor

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar