Yrkes-SM lyfter vårdyrket


Går det att tävla i vård och omsorg? Svaret är ja! Spänningen var stor när ett gäng ungdomar nyligen deltog i en regional yrkestävling i Uppsala. Vinnarna går vidare till Yrkes-SM senare i vår.

Man skulle kunna höra en knappnål falla trots att gymnastiksalen i Lundellska skolan i Uppsala är full av folk. På en scen som ser ut som en trevlig lägenhet sitter undersköterskestudenten Emma Hedlund och är djupt försjunken i några papper. När en klocka ringer kliver hon ner från scenen och sedan upp igen. Hon knackar på en dörrkarm, ropar ”hallå, är det någon hemma?”. ”Kom in”, ropar Birgitta och Rune, det äldre par som ”bor” i lägenheten. 

Spelet kan börja.

Yrkes-SM är en Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar, däribland vård och omsorg. I dagens deltävling tävlar Emma Hedlund mot fyra andra gymnasieelever om vem som bäst kan agera hemvårdare. På drygt 45 minuter ska hon ge det äldre paret deras mediciner, sköta kvällshygien och hjälpa dem att komma i säng, med allt det innebär av förhandlande, tvättande och kontroll. Publiken sitter trollbunden.

- Det är som personlig utveckling att få vara med om det här. Dessutom är det väldigt bra att yrket får uppmärksamhet och lyfts, säger Emma Hedlund efteråt.

Monika Bostedt, en av tre domare, håller med.

- Det är stimulerande för de unga att se att man kan tävla också i detta yrke. Se bara hur många som kommit hit för att titta på!

Vid ett bord sitter Carl-Fredrik Arnell som är skolinformatör för Kommunal på Lundellska skolan. Han arbetar till vardags som narkosundersköterska på Akademiska sjukhuset och är också road av tävlingen.

- Det är roligt att kunna se det här och dra paralleller till sitt eget arbete. Jag kan också se hur mycket av de vardagliga rutinerna som kanske inte sitter än när man fortfarande studerar.

Det mesta sitter ändå på plats hos de tävlande, som valts ut för att deras lärare anser dem särskilt kompetenta. Vinnare för dagen blir Emma Nilsson från Tannbergsskolan i Lycksele, som får tävla i SM-finalen senare i vår.

Av: Johanna Stenius

Vinnarna vidare till Yrkes-SM

20 januari ägde tre regionala uttagningar rum, förutom i Uppsala även i Malmö och Falköping. Ettan och tvåan i varje deltävling går vidare till Yrkes-SM i Malmö 11-13 maj.

Uppsala
1.  Emma Nilsson, Lycksele
2.  Sebastian Sundberg, Vilhelmina

Malmö
1. Ebba Broman, Kungsbacka
2. Michaela Mastio, Malmö

Falköping
1. Emelie Fredriksson, Falköping
2. Fanny Saxberg, Vänersborg


Fakta om Yrkes-SM

Yrkes-SM arrangeras vartannat år för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Målet är också att få en positiv utveckling av branscherna, att kvaliteten höjs och tekniker vässas. Under Yrkes-SM finns yrken representerade från bygg, industri, IT, service och teknik. Kommunal arrangerar tävlingarna i vård och omsorg tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting och Vårdföretagarna och med stöd av sponsorer. Kommunal är också sponsor till tävlingarna i trädgårdsanläggning.

2016 års Yrkes-SM äger rum 11-13 maj i Malmö. Vinnarna i varje yrkesgren får en plats i svenska Yrkeslandslaget och får representera Sverige i Yrkes-VM i Yrkes-EM i Göteborg 30/11–4/12 2016 och Yrkes-VM som äger rum i Abu Dhabi 14-19/10-2017.

Läs mer om SM, EM och VM i yrkesskicklinghet på WorldSkills webbplats.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar