Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Yoginin Agneta vill fokusera på det friska

Agneta Ljunggren vill se det friska i brukarna
Agneta Ljunggren vill se det friska i brukarna
Foto: Sofia Tollbo
2018-02-14
Agneta Ljunggren har arbetat som personlig assistent sedan 2002. Det var lusten att prova på något helt nytt som drev henne att söka sig till yrket. — Jag såg en annons i tidningen och kände att det var något jag ville prova på, säger Agneta som efter mötet med den dåvarande brukaren fastnade för yrket. I dag är Agneta anställd av Jönköpings kommun som personlig assistent. Hon jobbar med 4 brukare som alla har olika funktionshinder. Men det är inte det som hindrar brukarna som Agneta vill fokusera på, utan i stället det som fungerar. Med kraften och livsåskådningen från yogan tar hon sig av varje brukare med energi och tålmodighet. Alltid övertygad om att en meningsfull vardag är det hon vill skapa, en meningsfull vardag för brukaren.

Hur skulle du beskriva ditt jobb?


—  Mitt jobb är att skapa den allra bästa vardagen för brukaren. Det innebär att vara behjälplig i många olika sammanhang. Men framför allt att kunna balansera sin närvaro. Jag ska vara brukarens förlängda arm, men inte stå i vägen eller kliva över.  


Vad kännetecknar en bra personlig assistent?


— En bra personlig assistent har båda fötterna på jorden. Hen känner sig själv och har en stor självinsikt. I arbetet gäller det att ha med sig själv i allt man gör, men i lagom doser. Därför är det viktigt att känna av var gränsen går och varför man agerar som man gör i olika situationer.


Vad driver er i ert yrkesutövande?


— Mitt stora intresse för människan och personlig utveckling. I ärlighetens namn är jag inte intresserade av sjukvård. Mitt fokus ligger i stället på att se och uppmuntra det friska hos brukaren.


Hur ser en vanlig dag ut?


— Eftersom jag arbetar med 4 olika brukare så ser dagarna olika ut. Dagarna brukar börja med morgonbestyr som att hjälps brukaren upp och sedan äta frukost. Vi har hjälp av hemtjänsten ibland då det kan handla om tyngre förflyttningar. Det är väldigt bra att vi samarbetar med dem och det finns möjlighet att få hjälp av dem under andra tider också.


— Fortsättningen på dagen beror på brukarens behov och aktiviteter. Det kan vara väldigt olika. Vissa har många aktiviteter och andra har en mer stillsam vardag. Det gäller därför att hitta sätt att skapa en meningsfull vardag utifrån det behov brukaren har. Det kan handla om att läsa nyheter tillsammans, promenera, åka till biblioteket eller badhuset. 


— Det gäller att förstå att en meningsfull vardag kan innebära väldigt olika saker, för olika personer. Under lugnare stunder drar jag nytta av mina yogakunskaper, då kan jag finna lugn och inte känna stress över att tiden går långsamt. Yogan har även en god inverkan på den energi jag tar med mig in i mitt jobb. Jag vill sprida positiv och välgörande energi till brukarna jag möter.


Det bästa med ditt jobb?


— Jag får vara med mitt i livet hos olika människor, det är häftigt!


Vilka är utmaningarna?


— Att hitta en balans mellan att vara närvarande och att inte ta över. Det kan även vara utmanande att hitta ett bra förhållningssätt till brukarens anhöriga. Om brukaren drabbats av sitt funktionshinder senare i livet kan det innebära ett trauma. Därför är det viktigt att kunna ta anhöriga på rätt sätt.

 

Varför är det viktigt att vara med i Kommunal?


— För mig hänger det ihop med att man jobbar. Då ska man vara med i facket. Så enkelt är det!


Vad önskar ni att Kommunal var bättre på?


— Jag tycker att min yrkesgrupp får synlighet genom Kommunal. Jag ser även att Kommunal finns där om man skulle behöva någon form av hjälp i olika frågor på arbetsplatsen. Uppfattningen om vår yrkesgrupp och de frågor vi jobbar med tycker jag ligger på oss personliga assistenter. Även där vill jag slå ett slag för ett mer positivt klimat!