Vi hoppas att Halmstad kommun ändrar sig


Många av våra medlemmar väntar oroligt på vad löneavtalet med SKL ska ge. De signaler vi fått från Halmstads kommun tyder på att alla som ingår inte kommer få del av det extra löneutrymmet.

I det avtal som skrevs mellan Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, ingår en extra satsning på undersköterskor. Den innebär 500 kronor utöver löneutrymmet. Det visade sig genast att kommuner och landsting tolkade avtalet väldigt olika gällande vilka som ska omfattas av satsningen, varpå parterna gick ut med ett förtydligande.

Parterna vill inte från centralt håll nämna varje grupp som ingår. Man måste enas lokalt eftersom det finns en uppsjö titlar och tjänster som berörs av avtalet, vilket tyvärr lett till att lokala arbetsgivare, som Halmstads kommun, tolkat texten mer restriktivt än avsett.

Avtalets satsning gäller undersköterskor och de med likvärdiga arbetsuppgifter som också har undersköterskeexamen. Kommunals syn är därför att personliga assistenter, stöd-assistenter och boendestödjare ska ingå, liksom andra som har undersköterskeexamen men en annan titel.

Hylte kommun är ett gott exempel. Där har det extra löneutrymmet gått till alla med undersköterskeexamen oavsett titel.

Hur kommer det sig att Halmstads kommun gör en så avvikande tolkning att alla som ingår inte får del av det större löneutrymmet?

Den extra lönesatsningen är en del i att bryta värdediskrimineringen på arbetsmarknaden och jämna till löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken. Och det är synd att lokala tolkningar står i vägen för detta större arbete.

Idag är det svårt att få tag på nyutbildade undersköterskor och kommunen måste göra yrket mer attraktivt för att behålla erfarna undersköterskor och täcka framtida rekryteringsbehov. Vi hoppas Halmstads kommun ändrar sig i sin tolkning och tänker på sin personal och de välfärdsutmaningar vi står inför. Det är inte rimligt att Halmstads kommun värdesätter sina anställda så här olika. Våra medlemmar tar ansvar för kunder/brukare och allt annat som vi har till uppgift 24 timmar om dygnet och sju dagar i veckan. Våra chefer och politiker har ansvaret för vårdkvaliteten liksom våra arbetsvillkor.

Allt hänger ihop – fungerar inte personalsituationen kan vi omöjligt ge våra medborgare en god service.

Lotta Olesen Rosén,
ordförande Kommunal sektion vård och omsorg Halmstad

Eva-Lena Jacobsson,
ordförande Kommunal sektion barn och ungdom Halmstad

Christer Sernemyr,
ordförande Kommunal sektion teknik och service Halmstad

Hallandsposten Debatt

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar