”Växande arbetsmiljöfråga att sköta djur i hemtjänsten”
”Som undersköterska blir du mindre anställningsbar om du är allergisk. Om du är hundrädd och av den anledningen inte vill utföra visst arbete, vad händer då”, skriver Karolina Alehall, sektionsordförande i Uddevalla Vård och omsorg på SVT Opinion 29 april 2015.
Att ha ett husdjur kan vara berikande och höja livskvaliteten för många mäniskor. Inte minst de personer som har svårt att komma ut kan ha ett kärt sällskap i en fyrbent vän. Det här är naturligtvis inget som Kommunal vill ta ifrån någon, tvärtom.
Men när Uddevalla kommun nu har ålagts i domstol att hemtjänsten ska ombesörja hundrastning för sina brukare, vill vi ändå lyfta vissa frågor kring detta.
Arbetet inom hemtjänsten är varierande, det kan ingå en del oväntade uppgifter som biståndsbedömaren anser att brukaren behöver få utfört för att få en god levnadsstandard.
Vad som kan ingå varierar beroende på vilken kommun du bor i och vad just din handläggare anser skäligt. Redan tidigare har tömning av kattlådor och annan service som inte direkt rör brukaren själv ingått i Uddevalla kommuns hemtjänstservice.
Domslutet öppnar för en ökad skötsel av husdjur för personalen inom hemtjänst och på äldreboenden. Inom Kommunal ser vi risker med den utvecklingen. Hittills har de här uppgifterna gått att lösa inom arbetslagen.
Även om det finns allergiker eller hundrädda i personalen har det funnits kollegor som inte har något emot att arbeta hos djurägare. Men vi står inför en växande arbetsmiljöfråga om det formellt ska ingå i hemtjänsten att sköta djur.
Som undersköterska blir du mindre anställningsbar om du är allergisk. Om du är hundrädd och av den anledningen inte vill utföra visst arbete, vad händer då – ses det som arbetsvägran?
Vi undrar också över vem som bär ansvaret för både personal och djur om något skulle inträffa? De flesta husdjur som vi hittills har stött på är lättskötta, men det finns inga garantier för det.
Ska det finnas gränser för hur aggressiv eller ouppfostrad exempelvis en stor hund får vara för att hemstjänsten ska befatta sig med den, och i så fall hur bedöms detta?
Om djuret skadar någon, eller rent av rymmer och själv skadar sig, under den tid hemtjänstpersonalen har hand om det, vem är då ansvarig för det inträffade?
Förutom arbetsmiljö- och ansvarsfrågan funderar vi som facklig organisation också på yrkesutvecklingen. Kommunals medlemmar som har utbildat sig till undersköterskor har gjort det för att få arbeta med omsorg och vård av människor.
Vi vill se ökade möjligheter för undersköterskor att specialisera sig och utvecklas inom sitt yrke. Det här domslutet riskerar tvärtom att urvattna yrkets grunduppgifter och leda till att det på sikt blir mindre kvalificerat.
Som undersköterskor är vi stolta över att ge våra brukare god service och göra deras lite lättare. Vår drivkraft är att ge de vi arbetar hos en bättre livskvalitet, oavsett om de har djur eller inte.
Men de frågor vi har tagit upp här är bara exempel på situationer som kan uppstå, gränsen för vad som ska ingå i våra arbetsuppgifter känns ännu mer flytande.
Som företrädare för Kommunal vill vi att konsekvenserna av domslutet ska utredas och därefter vill vi ha tydliga riktlinjer och information gällande arbetsmiljö, riskbedömning och ansvar.
Texxten publicerades på SVT Opinion 29 april 2015