Tobias Baudin: Idag uppmärksammar vi Skyddsombudens dag


Sedan jag blev ordförande 2016 har jag fokuserat på att besöka arbetsplaster. Varje gång träffar jag kunniga och engagerade ombud som ser till att alla har en röst på arbetsplatsen. Jag brukar säga att skyddsombuden tillhör Kommunals ryggrad. Idag är det skyddsombudens dag, då kan ni sträcka på er lite extra. Varje dag läser jag om det fantastiska jobb ni gör.

Från vänster: skyddsombuden Elisabeth Antfolk och Mathias Lagerman, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Kommunals ordförande Tobias Baudin och Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Från vänster: skyddsombuden Elisabeth Antfolk och Mathias Lagerman, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Kommunals ordförande Tobias Baudin och Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Foto: Kommunal

Vare sig det gäller skyddstopp där arbetsmiljön är skadlig eller förebyggande arbete så olyckan inte behöver vara framme.

Skyddsombuden på arbetsplatserna har en nyckelroll. Rätt rustade kan skyddsombuden fungera som skyddsnät för alla på arbetsplatsen och ser till att arbetsmiljön är bästa möjliga. Skyddsombudet har också möjlighet att själv vidta åtgärder, inte minst genom en väl fungerande dialog med arbetsplatsens chef. Allt detta kräver dock att skyddsombuden själva vet och förstår hur regelverket fungerar.

Vi behöver fler skyddsombud och tydligare regler kring deras utbildning. För även om skyddsombuden gör ett väldigt bra jobb redan idag så behöver de bättre förutsättningar. Tyvärr ser inte alltid arbetsgivarna det viktiga jobb skyddsombuden gör och tar därför inte sitt ansvar för att utbildning erbjuds.

I mars uppvaktade jag tillsammans med två skyddsombud arbetsmarknadsminister Ylva Johannson med krav på att de fackliga skyddsombuden behöver stärkas. Kraven handlar om att staten måste ta ett större ansvar för utbildningen av skyddsombud. Utbildningens längd bör regleras i lag och uppgå till minst fem dagar. Det bör också införas en lagstadgad rätt till vidareutbildning/fortbildning för skyddsombud, motsvarande minst en dag per år.

Här är det inte tal om floskler och pamfletter, utan konkreta sätt att öka tryggheten och stärka den svenska modellen. Det måste det bli ordning på utbildningarna så att alla skyddsombud vet hur de ska agera om till exempel övergrepp äger rum.

Tryggheten på arbetsplatserna måste bli bättre och här är skyddsombud nyckeln. Investera i landets skyddsombud, det tjänar var och en av oss på!

/Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar