TMA-fordon och robotar förbättrar arbetsmiljön
Under förra året skedde ett par dödsolyckor med brandmän som arbetade vid trafikolyckor.
- Vi hade ett tillbud häromdagen då vi höll på att bli påkörda av en bil som körde igenom avspärrningarna. Idag har bilisterna inte tid att ta det lite lugnt bara för att vi räddar liv, säger Christer Flodfält, brandman vid Södertörns brandförsvar.
För att minska risken för olyckor har Trafikverket TMA-fordon (Truck Mounted Attenuator) - ett sätt att skydda servicearbetare och räddningspersonal när de arbetar på vägarna.
I Södertörns räddningstjänst har man en försöksverksamhet sedan årsskiftet med ett eget TMA-fordon. Trafikverkets har flera TMA-fordon men de räcker inte till.
- Det måste finnas fartdämpande hinder annars brassar folk förbi i full rulle. Det är ett stort arbetsmiljöproblem. Brandmän har dött när de arbetar med att rädda liv, berättar Christer Flodfält.
Specialutrustade TMA-fordon
Försöket med ett eget TMA-fordon pågår vid trafikolyckor på de stora trafiklederna i Stockholms län. Främst på den södra delen. TMA-fordonet går automatiskt ut på larm tillsammans med brandbilar vid stora trafikolyckor.
- Det är jättebra. I vår TMA har vi byggt in utrustning som vi behöver vid trafikolyckor som lossningsutrustning (saxar, sjukvårdsmaterial, plankor etc) och klippverktyg.
Södertörns räddningstjänst jobbar även efter Södertörnsmodellen som innebär att de har transportabla farthinder.
- Vi är först i Sverige med att lägga ut bubblor på vägen för att få ned hastigheten.
Robotar som hjälpmedel
En annan arbetsmiljöfråga inom räddningstjänsten är utvecklingen av robotar som hjälpmedel vid bränder. Men arbetet har gått trögt hittills. Det har gjorts ett flertal prototyper men den rökiga miljön har gjort det svårt för att signalerna till roboten ska fungera.
- Robotar kan bli ett hjälpmedel vid bränder på industritomter eller under jord genom att de exempelvis skulle kunna lyfta ut gasoltuber.
Under flera år har Tekniska högskolan arbetat med detta utvecklingsarbete.
- De har ännu inte kommit fram till någon bra lösning tills nu. Den nya roboten som har byggts fungerar dock bättre, säger Christer Flodfält.
Robotar kan inte ersätta brandmän, men när riskerna är så stora att man inte vill skicka in någon brandman och där liv inte går att rädda då skulle robotar kunna vara ett alternativ.
Den nya roboten ska klara av såväl rökiga miljöer som höga temperaturer. Roboten är försedd med en kamera för att man därmed också ska kunna sondera terrängen.
Förhoppningen är att roboten ska minska riskerna för brandmän i sitt arbete.