Sammanhållningen det bästa med Yrkes-SM


Yrkes-SM i Malmö är avgjort. Efter tre dagar av spännande tävlingar blev det till sist Fanny Saxberg från Vänersborg som tog hem guldet. Men deltagarna är överens, den bästa erfarenheten från tävlingarna är att ha lärt känna varandra.

Sorlet i mässhallen är öronbedövande. Många aktiviteter pågår samtidigt när Sveriges mest yrkesskickliga ska koras. Under Yrkes-SM tävlar gymnasieungdomar i nästan 40 olika yrken, från billackerare till florister.

Den gren som brukar dra störst publik är vård och omsorg.

- Vi har alltid fullsatt, trots att vår tävlingslokal är över 300 kvadratmeter, berättar Ann Georgsson, ombudsman från Kommunal och projektledare för tävlingarna i vård och omsorg under Yrkes-SM.

Med hjälp av statister simuleras vårdsituationer som de tävlande får lösa, ofta under tidspress. Allt utspelar sig på en scen där den intresserade publiken kan följa varje moment. Flera domare har ögonen på de tävlande och registrerar hur de löser uppgifterna.

- Roligaste deltävlingen var hjärnskakningen. Det momentet var inte så stressigt, det fanns gott om tid att prata med patienten. Och så utspelade caset sig inom det akuta – det vill jag jobba med i framtiden, säger Fanny Saxberg från Vänersborg.

Michaela Mastio, som tävlar på hemmaplan, pustar ut efter sitt sista tävlingsmoment, renbäddning med en patient liggande i sängen.

- I dag gick det bättre än igår. Jag klarade vändningen bra och även sängen. Att bädda ner en person är inte så lätt om man inte har tekniken, säger hon.

Ebba Broman från Kungsbacka har haft roliga dagar under Yrkes-SM.

- Det har varit mycket spänning och jag har varit taggad. Samtidigt har det varit så kul och vi som har tävlat har varit ett gott gäng. Det är som en dröm att vara här och tävla!

God stämning bland de tävlande

Just sammanhållningen mellan de tävlande är det flera som tycker är den största behållningen efter veckan i Malmö. Ann Georgsson från Kommunal är inte förvånad.

- De är otroligt empatiska mot varandra och har blivit väldigt tajta under tävlingsveckan.

Hon är full av beröm för de tävlande.

- De är de sex bästa i Sverige, allihop har fantastiska egenskaper. De är lugna, trygga och stabila. Jag skulle själv vilja bli omhändertagen av vilken som helst av dem. Jag är tokstolt över deras insatser!

Guld till Vänersborg

Vid prisutdelningen står det klart att det blir Fanny Saxberg som får åka hem med guldmedaljen. Efteråt är hon överväldigad – och lite förvånad.

- Nej, det var jag inte beredd på! Men det känns jättebra och roligt. Jag måste ha lyckats bra med de viktigaste sakerna, säger hon.

Vinsten innebär också en plats i svenska yrkeslandslaget och fortsatta tävlingar i Yrkes-EM och VM.

- Det känns lite nervöst – en ny grej och nya bekantskaper. Men det känns väldigt positivt, jag ser fram emot det.

Förutom att Kommunal är en av arrangörerna bakom tävlingarna i vård och omsorg är förbundet också en av sponsorerna till tävlingarna i trädgårdsanläggning. Där tävlar man i par och guldet gick till Miranda Blom från Norrköping och Patrik Möller från Järfälla utanför Stockholm. Även de tar nu plats i yrkeslandslaget.

Av: Anna Sjögren

Fakta om Yrkes-SM

Yrkes-SM har pågått 11-13 maj 2016 i Malmö. Tävlingarna arrangeras vartannat år för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Målet är också att få en positiv utveckling av branscherna, att kvaliteten höjs och tekniker vässas. Under Yrkes-SM finns yrken representerade från bygg, industri, IT, service och teknik. Kommunal arrangerar tävlingarna i vård och omsorg tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting och Vårdföretagarna och med stöd av sponsorer. Kommunal är också sponsor till tävlingarna i trädgårdsanläggning.

Vinnarna i varje yrkesgren får en plats i svenska Yrkeslandslaget och får representera Sverige i Yrkes-VM i Yrkes-EM i Göteborg 30/11–4/12 2016 och Yrkes-VM som äger rum i Abu Dhabi 14-19/10-2017.

Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Yrkes-SMs huvudsponsorer är AFA Försäkring och AMF.
Läs mer om tävlingarna på www.worldskills.se.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar