Pension för mödan – det ska löna sig att ha arbetat


Visst ska det synas på pensionen att man har arbetat ett helt yrkesliv? I rapporten "Pension för mödan – det ska löna sig att ha arbetat" analyserar vi konsekvenserna för pensionen för medlemmarna i Kommunal.

Kvinnlig undersköterska.
Foto: Kommunal.

Under lång tid har det lappats och lagats i pensionssystemet. För allt fler är det tydligt att pensionssystemet inte levererar på de grundläggande löftena. Målet i den ursprungliga pensionsöverenskommelsen var att pensionen skulle motsvara minst 70 procent av slutlönen – idag får många mindre än hälften.

I rapporten "Pension för mödan – det ska löna sig att ha arbetat" analyserar vi konsekvenserna för pensionen för medlemmarna i Kommunal. Utgångspunkten är att det ska synas i pensionskuvertet hos alla att de har jobbat ett helt yrkesliv – även de som haft en arbetarlön. 

Kommunal har flera förslag till lösningar. Det handlar om en friskare arbetsmiljö så det är möjligt att orka jobba så länge som krävs för att få en pension som är anständig. Det handlar också om att regelverket i sjukförsäkringen måste förändras och åldersgränserna måste höjas, att möjligheterna att skjuta upp uttag av ålderspension måste förstärkas och att avgiften till pensionssystemet behöver höjas.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar