Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Öka kvinnors trygghet på jobbet – stärk de fackliga skyddsombuden!

Kommunal uppvaktade idag arbetsmarknadsminister Ylva Johannson
Kommunal uppvaktade idag arbetsmarknadsminister Ylva Johannson
Foto: Fredrik Sandin Carlson
2018-03-06
Höstens #metoo-upprop visar med all tydlighet att tryggheten på arbetsplatserna måste bli bättre. Kommunal uppvaktade idag arbetsmarknadsminister Ylva Johannson med krav på att de fackliga skyddsombuden därför behöver stärkas.

Inför 8 mars driver Kommunal en jätteviktig fråga, nämligen utbildningar för skyddsombuden. Här är det inte tal om floskler och pamfletter, utan konkreta sätt att öka kvinnors trygghet och stärka den svenska modellen, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

Uppvaktningen ägde rum vid ett besök på Arbetsmarknadsdepartementet. Närvarande var förutom Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund också skyddsombuden Elisabeth Antfolk, undersköterska, och Mathias Lagerman, brandman.

Undersköterskor och vårdbiträden är otroligt viktiga yrkesgrupper. Nu måste det bli ordning på utbildningarna så att vi skyddsombud vet hur vi ska agera om övergrepp äger rum, säger Elisabeth Antfolk.

 

Kommunals krav till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

  • Staten bör ta ett större ansvar för utbildningen av skyddsombud. Utbildningens längd bör regleras i lag och uppgå till minst fem dagar.
  • Det bör också införas en lagstadgas rätt till vidareutbildning/fortbildning för skyddsombud, motsvarande minst en dag per år.

Kategorier

Jämställdhet