Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Nya förtroendevalda rivstartar medlemsrekrytering

Bussföraren Billy Söderström och undersköterskan Annelie Persson avslutade nyligen en grundkurs för arbetsplatsombud/skyddsombud och känner sig än mer motiverade att prata om fackets fördelar.
Bussföraren Billy Söderström och undersköterskan Annelie Persson avslutade nyligen en grundkurs för arbetsplatsombud/skyddsombud och känner sig än mer motiverade att prata om fackets fördelar.
Foto: Lotta Ljungberg
2016-05-30
18 nyblivna förtroendevalda har på kort tid värvat 36 nya medlemmar. Just nu har de precis avslutat en grundkurs för arbetsplatsombud/skyddsombud och känner sig än mer motiverade att prata om fackets fördelar.

”Jag hade svårt att hålla tyst.”
”Sektionen såg att vi var sociala personer och frågade om vi ville bli arbetsplatsombud.”
”Jag tror på ideologin, att kunna göra skillnad och belysa problem.”
Det är bara några av svaren från kursdeltagarna på frågan varför de blev fackligt aktiva.

Facklig information under introduktion

Under utbildningen får de en god grund i att företräda Kommunal och kunna stötta och stimulera medlemmarna i det fackliga arbetet på arbetsplatsen. I alla förtroendeuppdrag ingår att rekrytera medlemmar. Det har Billy Söderström, arbetsplatsombud på Nobina Södertörn, tagit fasta på. I januari var 60 procent av hans arbetskamrater medlemmar i facket. Han la in en timme facklig information i introduktionen för nya bussförare på sin arbetsplats. Dessutom delar han ut broschyrer och sitter ofta i förarnas utrymmen för att på så sätt kunna informera om facket. Det har gett resultat och han har rekryterat 12-13 medlemmar de senaste veckorna.
- Oftast sätter de sig vid en dator och anmäler sig så fort de kan eller när de kommer hem. Jag rekommenderar dem att göra det via datorn då de blir medlemmar i samma sekund som de skickar in ansökan. De som gör en övergång från ett annat fackförbund hjälper jag med tillvägagångssättet, säger han.

Kursen motiverar

På Annelie Perssons arbetsplats på Karolinska universitetsjukhuset Huddinge är de allra flesta fast anställda undersköterskor medlemmar i Kommunal, men nyligen värvade hon en timanställd.
– Jag ville bli arbetsplatsombud för att värna om det vi har byggt upp. Tänk om vi inte hade haft facket, hur skulle det se ut då, det törs jag inte tänka på, säger hon.
Efter kursen är både hon och Billy Söderström ännu mer motiverade.
– Kursen är väldigt givande, vi har fått lära oss om allt facket har gjort, mycket mer än bara löner. Det handlar om arbetstider, pensioner, semester och andra villkor. Jag vet ju det men det är bra att bli påmind, säger Annelie Persson.