Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Missförstånd om Wallströms lägenhet

2016-01-15
Med anledning av utrikesminister Margot Wallströms uttalanden i Expressen vill Kommunals ordförande Annelie Nordström lämna följande kommentar.

Den lägenhet Wallström har hyrt är en lägenhet som Kommunal använder för kortare eller längre, men tillfälliga, uthyrningar. Wallström har fått beskedet att hon inte gått före någon i kön till en sådan lägenhet och det har hon inte gjort.

Det finns en frivillig överenskommelse mellan Bostadsförmedlingen och privata fastighetsägare att dessa ska lämna varannan lägenhet till Bostadsförmedlingen. Kommunal omfattas inte av denna överenskommelse.

Det som styr oss är vår egen policy. Den har som mål att 50 procent av lägenhetsbeståndet ska stå till Kommunals förfogande. I dag bebos 35 procent av lägenheterna av Kommunals anställda. 65 procent av lägenheterna i Kommunals fastigheter är uthyrda till hyresgäster på den öppna marknaden.

Eftersom fördelningen är mindre än varannan lägenhet till Kommunal lämnar vi tills vidare inte lägenheter till bostadsförmedlingen.

Riksbyggen förvaltar Kommunals lägenhetsbestånd. Hyrorna bestäms i förhandlingar mellan Riksbyggen och Hyresgästföreningen.