Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Medlemsutbildning med mervärde menar medlemmar

- Nu vet vi hur viktigt det är med tillbud, säger deltagarna som precis gått Kommunals medlemsutbildning i Värnamo.
- Nu vet vi hur viktigt det är med tillbud, säger deltagarna som precis gått Kommunals medlemsutbildning i Värnamo.
Foto: Sofia Tollbo
2019-06-11
- Det är en otrolig möjlighet att få dela erfarenheter med andra, diskutera Kommunals organisation och lära sig mer om sina egna möjligheter, säger en samstämmig trio som precis avslutat sin medlemsutbildning i Värnamo.

Medlemsutbildningen ger dig kunskap om den fackliga verksamheten. Ett bra sätt att få bättre inblick i vad ditt fackförbund arbetar för och vad du själv kan göra i rollen som medlem. Jonathan Cederqvist, Eva Lundquist och Ingrid Hormazabal har alla gått medlemsutbildningen och är väldigt nöjda med den. Förutom kunskapen om den fackliga verksamheten har de också lärt sig mer om tillbud.

- Ja, nu har vi insett vilken möjlighet det är att skriva tillbud. Jag ska berätta det för alla mina kollegor när jag är tillbaka på jobbet, säger Jonathan som arbetar som undersköterska inom hemtjänsten i Värnamo kommun.

Han får medhåll av sina kurskamrater som också är fyllda av engagemang och inspiration efter kursen. Eva Lundquist, också undersköterska inom hemtjänsten, har tidigare varit medlem i GS och det var därför hon nu ville gå Kommunals medlemsutbildning.

- GS har en annan organisation och nu ville jag få bättre grepp om hur Kommunal är organiserade, jag har fått svar på många frågor och är intresserad av att lära mig mer, säger hon och beskriver hur hon nu också förstår att det är medlemmarna som är facket.

Ingrid Hormazabal arbetar som undersköterska på röntgen avdelningen på Värnamo sjukhus. Det hon främst tar med sig från utbildningen är insikten om att sluta ta allt för givet.

- Jag tror ibland att vi har det för bra i Sverige, därför glömmer vi vad våra fackliga förfäder har kämpat för de lagar vi idag tar för givna, säger hon och menar att det hon bär med sig extra mycket är idén om den Svenska modellen.

Facklig verksamhet - inte att ta för givet

Ingrid kommer ifrån Chile och hon har många kontakter där. Situationen på arbetsmarknaden är helt annan än den vi har i Sverige. Det är något hon skulle vilja undersöka närmare och berätta om. Därför funderar hon på att söka stipendium genom Gunnar Hallströms fond.

- Att vara medlem i ett fackförbund är inte självklart överallt i världen. Därför vill jag ta mitt medlemskap på stort allvar genom att engagera mig och ta mitt ansvar, säger hon som tillsammans med kurskollegorna skulle rekommendera alla att gå medlemsutbildningen.

Kurskamraterna är alla överens om att kursen borde vara obligatorisk.

- Det är en fantastisk möjlighet att kunna utbilda sig på arbetstid, det ska alla ta vara på, säger de samstämmigt innan de beger sig tillbaka till sina arbetsplatser för att göra skillnad för sig och sina kollegor.

Är du intresserad av att gå en medlemsutbildning? Läs mer här hur du kan anmäla dig!

Kategorier

Sydväst