Machokultur orsakar olyckor


Mansdominerade branscher som skog, jordbruk, bygg, tillverkning och transport har de högsta talen av antalet olyckor med dödlig utgång.

Forskning visar att maskulina normer påverkar attityder till säkerhet och arbetsmiljö. För att förstå hur föreställningar om kön kan inverka på risktagande, organisationskultur, arbetssätt och attityder till säkerhet behövs ett genusperspektiv.

Arbetsmiljöverket forskningsrapport ’’Genusperspektiv på olycksfall och dödsolyckor i arbetslivet’’ är skriven av docent Åsa Ek, Institutionen för designvetenskap vid Lunds universitet och docent Gunilla Olofsdotter institutionen för samhällsvetenskap, Mittuniversitetet.
- Ökad tidspress och produktivitetskrav tillsammans med machoideal kan vara en del av förklaringen till överrespresentationen i olycksstatistiken, menar Åsa Ek och Gunilla Olofsdotter .

Den svenska arbetsmarknaden är starkt könssegregerad. 
- Moderniseringstendenser inom manligt kodade yrken gör att maskulina yrkesidentiteter håller på att förändras, säger Gunilla Olofsdotter.

Exempel på maskulina normer i förändring inom exempelvis räddningstjänsten är:
- Det handlar inte längre om att vara hjälte som tar stora risker utan om teamarbete, emotionell styrka, social förmåga god kommunikation och att inte utsätta sig själv eller andra för onödiga risker.

Motarbetar säkerhetsarbetet
För att minska antalet olyckor i de särskilt utsatta mansdominerade yrkena behöver man arbeta med genusbaserade olycksförebyggande strategier menar forskarna.
Normer och förväntningar om hur kvinnor och män förväntas uppföra sig påverkar och tvingar individen att förhålla sig till beteenden attityder och synsätt.
- Maskuliniteten tystar klagomål. Den är en motkultur mot säkerhetsarbete och kvinnor.
-  Arbetarklassmaskulinitet har en underordnad position inom organisationen, vilket det gör att det skapas en motkultur som tar avstånd från ledningen och kvinnor.

Machomän
Vissa egenskaper anses viktiga i en mansdominerad arbetsmiljö och kan vara en förklaring till det höga antalet olyckor. En man ska:
• Vara tuff och aktiv
• Att kunna utstå fysisk smärta utan klagomål
• Ha styrka, uttålighet, vara risktagande
Ledarskapet på arbetsplatsen är viktig för säkerhetstänket.
- Säkerhetskulturen påverkas av machokulturen. Säkerhetskultur är en lärande kultur. Säkra arbetslag har högre produktivitet.
Olika maskulina uttryck påverkar säkerheten på flera sätt:
• Risktagande och att framhålla kroppsstyrka är central för vissa former av maskuliniteter.
• Riktigt arbetande män följer inte regler, oroar sig inte om säkerhet och hälsa och kan avstå från att be om hjälp.
• Dominanta män kan påverka riskuppfattning och de normaliseras.
• Mindre allvarliga skador ses som en del av jobbet,

Kvinnor ett hot
När kvinnor möter den maskulina kulturen kan de uppfattas som hot och kan riskera trakasserier.
Viktigt i det förebyggande arbetet är att rapportera tillbud, ha ledningssystem för säkerhet, hälsa och miljö på arbetsplatsen. Ett medvetet och engagerat ledarskap. Arbetsplatsintroduktioner och utbildning för säkerhet.
- Att ha gemensamma mål med fokus på kollektivets och inte individens välmående är viktigt. Kompetens knyts till arbetsuppgifter och inte maskulina egenskaper.

Statistik över dödsolyckor på jobbet

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar