Kompetens i förskolan, Sektion Östersund.


Beslut har tidigare tagits i kommunfullmäktige att förskolan ska eftersträva utbildade förskollärare på samtliga tjänster.

Med de förutsättningar som i dag råder, en växande verksamhet och för få utbildade förskollärare att tillgå, är personalplaneringen i förskolan svår att hantera. Personalomsättningen blir hög pga. många visstidsanställningar när förskollärare ej kan anställas. Detta påverkar arbetsmiljön i förskolan negativt. Förslag är att ändra riktlinjerna till att två av tre tjänster i förskolan är bemannade av utbildade förskollärare och en av tre av utbildade barnskötare inom ramen för en förskolechefs ansvarsområde. Utbildad barnskötare är den som gått Gymnasieskolans Barn och fritidsprogram, inriktning mot pedagogiskt arbete med yrkesutgång som barnskötare eller motsvarande yrkesutbildning som barnskötare. Förslaget innebär ändrade kompetenskrav på personal inom förskolan.
Kommunen har möjlighet att få 2,6 mkr i stimulansmedel från regeringen om dom klarar att anställa 37 personer i extratjänster innan årsskiftet.
Barn- och utbildningsnämnden har tagit detta beslut i ärendet Budget 2018 och flerårsplan 2019 – 2020, BOUN, § 39, 2017-05-17, beslutpunkt 3.
Kommunledningsförvaltningen har inget att erinra.
Kommunfullmäktiges beslut.
Beslut om krav på kompetens i förskolan ändras till att 2/3 av personalen ska ha förskollärarexamen och 1/3 ha minst barnskötarutbildning.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar