Kommunal stödjer feministiska revolutionen i Iran


2022-11-24

Kommunal är och förblir en feministisk organisation. Därför är det vår plikt att stå upp för den pågående revolutionen i Iran, som fackförening, som feminister och som medmänniskor. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter.

Malin Ragnegårds på en scen inför deltagare på demonstration.
Foto: Kommunal.

Nu pågår en feministisk revolution i Iran. Unga kvinnor kastar de påtvingade slöjorna och klipper håret för att visa sitt ursinne över regimens mord på Jina (Mahsa) Amini Skolflickor, studenter, unga män, lärare, oljearbetare – en växande massa manifesterar sin solidaritet och sin vrede.

- Vi har alla sett och fyllts av en sån djup beundran för de unga kvinnor som går ut på torget, sliter av den påtvingade slöjan och sätter saxen i håret. Och för skolflickorna som tågar ut från skolan och skriker ”försvinn, mullor!” De visar riktigt mod eftersom många av dem protesterar med livet som insats. De riskerar sina liv för att de har fått nog av att leva utan mänskliga rättigheter, säger Malin Ragnegård.

Kommunal har bland annat arrangerat en demonstration i Stockholm. Hundratals deltagare slöt upp på Norrmalms torg den 27 oktober, då Malin Ragnegård och en rad andra representanter från några av Sveriges största fackföreningar höll tal och visade sitt stöd för revolutionen.

- Det är vår plikt att stå upp för den feministiska revolutionen i Iran, som fackförening, som feminister och som medmänniskor, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård. 

Många av de unga som protesterar har föräldrar som sitter i regimens fängelser för att de kämpat för fackliga och samhälleliga rättigheter. De vågar sina liv när de står upp mot förtryckarna, som brutalt slår tillbaka med massarresteringar, misshandel och framtvingade bekännelser. Regimen tvekade inte att mörda 16-åringarna Nika Shakarami och Sarina Esmailzadeh för att de hade modet att kräva sina mänskliga rättigheter.

- Tystnaden är den feministiska revolutionens fiende. Det är vår plikt att inte vara tysta och att höja vår röst. Vi kräver att den svenska regeringen tydligt fördömer den iranska regimens våld. Och att de är beredda att sätta press för att allvaret ska gå fram, säger Malin Ragnegård.

Kvinna, liv, frihet!

En enskild handling av trots, en ensam protesterande människa blir efter hand till en motståndsrörelse och till slut en revolution genom att andra människor ställer sig bredvid i solidaritet. I Iran visar de unga männen sin vrede över att deras kvinnliga vänner förtrycks, lärarna strejkar för att elever fängslats, läkarna demonstrerar för att de inte får hjälpa sina medmänniskor och arbetarna strejkar i solidaritet.

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Kvinna, liv, frihet!

Dela sidan