Kommunal säger upp avtal om årsarbetstid i Partille


Medlemmarna i Partille har varit missnöjda med avtalet om årsarbetstid. Det är så mycket som har strulat att Kommunal nu väljer att säga upp det.

Kommunal Väst har haft ett avtal om årsarbetstid med Partille kommun. Det innebär enkelt uttryckt att arbetstiden förläggs utifrån verksamhetens behov, samtidigt som personalen kan ha önskemål och påverka sina arbetstider. Dessvärre har avtalet inte följts, utan både arbetsgivare och medarbetare har upplevt det otydligt och gjort sina egna tolkningar. Ett flertal chefsbyten har också försvårat läget.

Medlemmarna i Kommunal har sedan flera år tillbaka varit missnöjda med avtalet. Bland problemen är svårighet med att få ersättning då man, på grund av att verksamheten krävt det, arbetat tid utöver sitt schema. Motsatt upplever många medlemmar stress då all tid inte är schemalagd och de behöver jaga ihop sina timmar för att få ut full lön. Det här leder också till oro och dålig stämning i arbetslagen.

Ett syfte med årsarbetstid är att personalen ska kunna påverka sin arbetstid och, så långt det är möjligt, förlägga den så att det passar var och en. Det förekommer dock att arbetsgivaren går in och ändrar de inbokade arbetstiderna, vilket gör att personalen får svårt att planera sin vardag och sina aktiviteter. Dessutom upplever många av Kommunals medlemmar att de står i beredskap, trots att de är lediga. Arbetsgivaren uttrycker förväntningar om att de ska vara redo att hoppa in, även då de inte har jour, något som bidrar till stress och helt enkelt inte är OK. 

Då avtalet tillämpats på ett sätt som Kommunal inte står bakom har vi sett oss tvungna att säga upp det.

Avtalet fortsätter att gälla under tre månader efter att det sagt upp. Därefter det gäller det centrala kollektivavtalet, om ingen annan överenskommelse görs mellan Partille kommun och Kommunal.

Partille Tidning skriver om detta 2 februari 2017.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar