Kommunal kartlägger utbildningar för förarbevis för utryckningsfordon


Ett förarbevis för utryckningsfordon som är vara likadant över hela Sverige känns som en självklarhet – men det är det inte. Vissa kommuner eller regioner har regelbundet återkommande omfattande övningar, andra har det inte. Kommunal gör just nu en kartläggning för att ta reda på hur en utbildning skulle kunna se ut och hur den kan läggas in i utbildningarna för brandmän.

Vad behöver du kunna innan för att få sätta dig bakom ratten i en brandbil? Det är helt olika beroende på var i landet du befinner dig. Idag finns ingen standard för vilken utbildning en brandman ska ha i att framföra ett utryckningsfordon. Det leder till en osäker situation för nyblivna förare, och en förhöjd risk för olyckor.

Kommunal driver frågan om att en standard ska införas på utbildning och förarbevis och gör nu en kartläggning av utbildningar för att se hur en sådan skulle kunna se ut, och hur den kan läggas in i utbildningen SMO, Skydd mot olyckor, där brandmän utbildas.

Norge ett föregångsland

Norge framhålls ofta som ett föregångsland när det gäller förarbevis för utryckningsfordon. Där krävs att föraren har ett kompetensbevis för utryckningsförare, den så kallade kod 160, i körkortet. Förarbevis och kod 160 i sitt körkort erhåller den som genomgått en grundläggande teoretisk och praktisk utbildning i utryckningskörning. Kompetensbeviset gäller därefter i fem år. Det norska kravet är till stora delar, bortsett från utbildningens innehåll, identiskt med det svenska kompetensbeviset för buss- och lastbilsförare, YKB.

Den norska utbildningen består av fyra moduler, där en är eco driving. Det handlar om att köra jämnt, inte ryckigt. Målet är att minska utsläppen, men detta har också en positiv inverkan på säkerheten – hetsigheten i körningen har minskat starkt bland norska utryckningsförare.

Norskt förarbevis motsvarar en del i det förarbevis som Kommunal anser behövs i Sverige. Kommunal har flera gånger sedan 2008 lagt in motionsförslag i riksdagen, och förhoppningen är nu att få igenom detta för att kunna kvalitetssäkra körningen.
Under tiden fortsätter påverkansarbetet.

Av: Anna Sahlée

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar