Frågan om skyddsutrustning under coronapandemin är livsviktig för medlemmarna i Kommunal. Arbetsmiljöverket har en viktig roll i det arbetet. Kommunal menar att Arbetsmiljöverket inte har agerat i enlighet med sitt uppdrag. Därför har Kommunal anmält myndigheten till Justitieombudsmannen, JO.
Kommunal anser att Arbetsmiljöverket har agerat partiskt i sin hantering av frågor som handlar om rekommendationer av nivå på skyddsutrustning. Kommunal tycker det eftersom Arbetsmiljöverket samrått enbart med arbetsgivarorganisationen SKR och inte lyssnat till Kommunals eller andra fackliga organisationers synpunkter.
Kommunal anser också att Arbetsmiljöverket åsidosatt sitt uppdrag som expertmyndighet, genom att ha raderat och makulerat ett diariefört expertutlåtande som handlar om nivån på skyddsutrustning. Kommunal anser att det strider mot offentlighetsprincipen enligt tryckfrihetsförordningen.
Kommunal anser att de här händelserna var och en för sig, såväl som sammantaget, innebär att Arbetsmiljöverket brustit i sitt uppdrag och förtjänar allvarlig kritik.
JO (Justitieombudsmannen), eller riksdagens ombudsman som är det officiella namnet, har i uppgift att granska Sveriges myndigheter så att de arbetar och följer de lagar och regler som gäller.
Om någon anser att de har blivit felaktig behandlade av en myndighet går det att klaga hos JO genom att göra en anmälan.
När en anmälan kommer in till JO gör de en inledande granskning. Drygt en tredjedel av alla anmälningarna går vidare och utreds av JO. Utredningen inleds med att JO tar kontakt med den berörda myndigheten och begär in alla handlingar i ärendet samt granskar dessa. Beroende på ärendets karaktär väljer JO att fatta ett beslut direkt eller så går JO vidare till en mer omfattande undersökning. En större utredning tar mellan sex – tolv månader att genomföra.
När utredningsarbetet är klart fattar JO ett beslut. Beslutet går inte att överklaga. I beslutet står det om myndigheten har handlat felaktigt. Rent formellt sett måste inte myndigheten rätta sig efter JOs kritik, men i praktiken sker det nästan alltid. Ofta använder myndigheten då beslutet att förbättra de interna rutiner och regler som har brustit hos myndigheten.
Se förbundsordförande Tobias Baudin i SVT här.