Kommunal begär förhandling med SKR och Sobona om omställning


Kommunal har begärt förhandling med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och SOBONA angående trygghet och omställning på arbetsmarknaden.

Kommunals entré
Foto: Fredrik Sandin Carlson

I juni 2021 presenterades tre statliga utredningar om trygghet och omställning på arbetsmarknaden. De förslag som presenteras i utredningarna föreslås träda i kraft 30 juni 2022.

Kommunal har därför skickat en förhandlingsframställan till SKR och SOBONA med avsikt att förhandla om nuvarande avtal. I samband med att Kommunal skickat en förhandlingsframställan har Kommunal även sagt upp det gällande kollektivavtalet KOM-KR för omförhandling. Det kommer löpa på med sju dagars uppsägningstid efter årsskiftet.

– För Kommunal är det bland annat viktigt att visstidsanställda och personliga assistenter i framtiden ska omfattas av vår omställningsförsäkring, precis som de kommer göra på den privata sidan. Nu arbetar vi steg för steg för ökad trygghet för de som har en otrygg anställning. Både genom att de ska omfattas av en omställningsförsäkring, och att de ska få möjlighet till en tillsvidareanställning snabbare från och med nästa sommar, säger avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar