”Jag har fått självförtroendet tillbaka!”


2015-10-02

Lena Gustafsson hade ständig värk efter 30 år i äldreomsorgen. Vissa perioder tog hon sig inte ens ur sängen eller till toaletten utan hjälp. Efter en lång sjukskrivning är hon nu tillbaka på heltid – i ett helt annat jobb, utan tunga lyft.

- Utan hjälp av Kommunal hade jag nog suttit hemma med sjukpension. Och vem vill det!

Lena Gustafsson älskar att jobba. Under 30 år åkte hon med larmpatrullen i Borås – till äldreboenden, till akuta fall i hemmen. Lyften var tunga, och hennes kropp tog slut. Värken kom tidigt, men hon ignorerade det onda och slet vidare. Hon var sjukskriven i korta perioder när det gjorde alltför ont. Men hon fortsatte jobba.

- Det var ju så fantastiskt roligt och omväxlande att åka med larmpatrullen. Men så här med facit i handen inser jag att jag borde ha slutat mycket tidigare, innan det tog alldeles stopp. Jag blev långtidssjukskriven. Min man fick hjälpa mig ur sängen, han satte mig i soffan innan han gick till jobbet och där satt jag tills han kom hem. Övriga familjen ställde också upp för att jag skulle klara vardagen.

Värken har satt sig stadigt i kroppen, hon har fortfarande ständig värk i lederna, framför allt i vänster höft och knä. Men idag kan hon bemästra värken i någon mån och tack vare fackets insats har hon nu ett annat jobb, som inte är lika ansträngande för kroppen. Hon arbetar på ett av Borås gymnasier, som skolassistent och har hand om administration och elevkontakter.

- Och tänk, jag klarar att jobba! Jag har varit här i ett år nu och bara varit borta vid ett tillfälle. Det är så fantastiskt roligt. Jag trivs här, speciellt med elevkontakterna, säger Lena Gustafsson.

Fick förtur till jobbet

Gunilla Nilsson från Kommunals sektion i Borås var med när Lenas arbetssituation togs upp i en  rehabiliteringsutredning. Där deltog också ett par representanter från arbetsgivaren.

- Det var en väldig trygghet att ha Kommunal med som stöd. Gunilla kämpade för mig!  säger Lena och berättar att hon var så nergången att hon behövde någon som kunde föra hennes talan.

- Jag har alltid sett mig själv som en stark människa och kunde aldrig tro att jag skulle reagera så här. Jag hade aldrig kommit dit jag är idag utan Kommunals stöd, säger hon.

Lena Gustafsson fick arbetsträna på ett servicehus som samordnare en kortare tid, men det var en tidsbegränsad sysselsättning. Fackets Gunilla Nilsson släppte aldrig tanken på henne.

- Allt var så nattsvart för henne! Jag grubblade mycket över hur vi skulle kunna lösa hennes situation. Så en dag såg jag att en tjänst som skolassistent var utlyst och tänkte direkt på Lena. Det jobbet kunde passa! Vi gjorde anspråk på att hon skulle ha förtur till det jobbet. Och det gick vägen, säger Gunilla Nilsson och konstaterar att utan de fackliga kontakterna hade Lena Gustafsson blivit uppsagd och fastnat i sjukskrivning.

”Jag har fått tillbaka självförtroendet”

Lena Gustafsson klarar nu alltså att arbeta heltid som skolassistent. Det fungerar bra, trots värken. Men hon har dragit en slutsats av att hon utmanade sin kropp alltför hårt när hon jobbade i vården:

- Den här gången har jag satt en gräns för mig själv: Om jag måste äta värktabletter för att klara av att jobba, då kommer jag att sluta för att inte helt slita ut mig, säger Lena Gustafsson och tillägger att hon är tacksam över att hon nu inte behöver sitta hemma hela dagarna:

- Nu har jag ju något intressant att berätta när jag träffar folk. När jag var sjuk orkade jag inte ens tala med någon i telefon. Jag var deprimerad, jag kände mig bara tråkig, jag hade inget annat att tala om än min värk.

- Idag har jag ett helt nytt liv. Jag har fått tillbaka mitt självförtroende sen jag kom tillbaka i arbetslivet, säger Lena Gustafsson.

Av: Lalla Lindström

Dela sidan