Idag uppmärksammar vi Städarnas dag!


Idag uppmärksammar vi alla lokalvårdare för deras fantastiska arbete och engagemang! Vi vill höja statusen för städbranschen och respekten för alla som städar Sveriges arbetsplatser, skolor och hem.

Medlemmen och lokalvårdaren Emma Henriksson
Foto: Kommunal

Vi pratade med medlemmen Emma Henriksson som snart har arbetat som lokalvårdare i 10 år på Serviceenheten i Hultsfreds kommun. Denna dag vill hon speciellt lyfta fram en stor fördel med yrket: att man får jobba självständigt under eget ansvar, något som kanske inte alla vet om.

Hej Emma! Vad gillar du mest med ditt yrke?

– Jag gillar friheten som vi har. Vi har ett visst antal bestämda arbetsuppgifter som ska göras, men vi ansvarar för hur vi vill lägga upp det själva. Vi skapar våra egna arbetsscheman utefter vad vi tycker fungerar bäst för verksamheten.

– Behöver jag till exempel åka iväg tidigare en dag, kan jag anpassa arbetspasset dagen efter och ta eftermiddags-städningen på morgonen istället. Det är väldigt flexibelt!

Städyrket är viktigt för oss alla, inte minst nu under pandemin. Vad har varit största utmaningen?

Det har inte påverkat mig så mycket personligen då jag städar på en grundskola, men vi har fått börja med att desinfektera alla ytor som till exempel handtag, lampknappar och trappräcken dagligen.

Från dina snart 10 år i branschen, vad har varit roligast?

Det allra roligaste är att göra det fint i matsalen till eleverna. Tillsammans med personalen i köket har vi gjort iordning och pyntat vid midsomrar och självklart nu till jul.

Vilket är ditt bästa städtips?

Ett städtips är att skriva in ”storstädning” i din kalender. På så sätt är det mer troligt att det kommer bli av när du har planerat in det i förväg.

– Man behöver inte städa hela hushållet på en gång utan fokusera till exempel på fönsterputsning eller städa ur besticklådor. Har du det i kalendern så vet du även när det blev gjort senast, bra eller hur?

Hur kommer du fira ”Städarnas dag” idag tror du?

Jag tror det får bli lite gofika med mina kollegor som arbetar i köket.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar