I riksdagen på kommunalarnas mandat


Från fackföreningen och kommunpolitiken till riksdagspolitiken. I höstas blev undersköterskan och kommunalaren Mirja Räihä riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Stockholm stad.

Kommunalaren Mirja Räihä kom in i riksdagen för Socialdemokraterna i Stockholm stad i höstens val.
Kommunalaren Mirja Räihä kom in i riksdagen för Socialdemokraterna i Stockholm stad i höstens val.
Foto: Lotta Ljungberg/Kommunal

Sedan dess har hon haft intensiva veckor. Hon har haft många politiska och fackliga uppdrag i många år, men aldrig tidigare på nationell nivå. Mycket är nytt, inte bara flytten från den charmiga fackexpeditionen i Borgmästarvillan vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna till det luftiga, ljusa riksdagshuset med utsikt över tågspår och Norrström. Frågorna är mer abstrakta och övergripande och handlar mer om lagstiftning.

Viss nytta har jag av att jag varit i stadshuset i fem mandatperioder. Men när du är i kommunfullmäktige håller du på med väldigt praktiska frågor och ser resultatet på en gång, det är lättare att begripa det på en konkret nivå. I det här huset handlar det inte bara om Kommunal Stockholms län utan Kommunals medlemmar i Norrbotten eller i Västsverige, det måste man anamma på något sätt.

Arbetsplatsbesök

Två av veckans fem arbetsdagar är plenifria, det vill säga att Mirja Räihä arbetar med det hon själv tycker att hon behöver göra. Då kan hon träffa organisationer, planera in besök på arbetsplatser eller få besök i riksdagen. Hennes plan är att träffa LO-distriktets avdelningar men också att få kontakt med Kommunals sektioner och vara Kommunals riksdagsledamot i Stockholm för att få veta vad medlemmarna förväntar sig av henne och kunna lyfta Kommunals frågor. Hon har redan börjat skriva motioner, bland annat en om att skyddsombuden ska ha tillträde till alla arbetsplatser inom hemtjänst och personlig assistans, att kunna göra arbetsmiljökontroller i hemmen och brukaren inte ska kunna neka det.

Någonstans sitter jag ju här på mandat från medlemmarna i Kommunal. Jag vill inte att man säger till mig i valrörelsen 2026 när jag vill göra arbetsplatsbesök att ”Nä, men du har ju inte varit på vår sektion. Vi har inte hört från dig förut så du är inte välkommen nu heller”.

Visst är hon besviken över resultatet i riksdagsvalet. Hon knackade dörr och ringde medlemmar som inför varje val.

Socialdemokraterna i Stockholms stad ökade med 4,2 procent i riksdagen. Men det är aldrig riktigt kul att vara i opposition.

Ledamot i konstitutionsutskottet

Mirja Räihäs drömutskott är socialutskottet, men de som suttit längst i riksdagen får välja först, och istället blev hon ledamot i konstitutionsutskottet. Utskottet granskar att regeringen och ministrarna följer reglerna för regeringsarbetet och har hand om grundlagarna, frågor om radio och tv och stödet till dagspressen. Där har hon särskilt ansvar för minoritets- och urfolksfrågor övergripande och samer, tornedalingar och romer specifikt, och hon ansvarar också för jämställdhetsfrågorna.

Att jag inte blev ledamot i socialutskottet är inget jag grämer mig över. Jag vet av erfarenhet att det bara är att hugga tag i frågorna. Du kan hitta det där som ligger dig närmast hjärtat. Nu håller jag på att läsa så ögonen blöder i ett ärende som handlar om jakt och fiske i Jämtland.

Från tisdagar till torsdagar måste hon vara på plats i riksdagen för gruppmöten, möten i utskottet, andra sammanträden och voteringar.

Jag tycker givetvis att det är jätteroligt, men det är mycket att ta in och mycket att lära sig. När vi hade introduktion berättade de mer erfarna om hur det var när de var nya och minst sex månader behöver man för att man ska acklimatisera sig i det här huset och slippa känslan att vad gör jag här. Vi får se efter sommaren hur det känns då.

Här kan du läsa mer om Mirja Räihä.

Kategorier

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar