Höjd åldersgräns i sjukförsäkringen för privata arbetare


Efter förhandlingar är det nu klart att åldersgränsen för att kunna få del av flera kollektivavtalade försäkringar höjs från 65 till 66 år för privata arbetare. Detta gäller alltså dig som är anställd hos en privat arbetsgivare och omfattas av avtalspension SAF-LO och tillhörande försäkringar.

Illustration av livboj
Foto: Kommunal

LO, PTK och Svenskt Näringsliv är nu överens om att höja åldrarna för de kollektivavtalade försäkringarna som gäller vid arbetsskada, dödsfall och sjukdom. 

Det nya avtalet innebär i korthet att åldersgränsen 65 år ersätts med 66 år för försäkringarna Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), Tjänstegruppliv (TGL) och Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS). Det innebär också att åldersgränserna höjs retroaktivt från 1 januari 2023 för sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen.

– Det här är jätteviktigt för våra medlemmar på den privata sidan. Nu riskerar man inte att hamna mellan stolarna det sista året längre, och de som har gått miste om ersättning i år får den retroaktivt, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Ändringen gäller både gamla och nya försäkringsfall, men den som fyllt 65 år senast 31 december 2022 omfattas inte av förändringarna. Förhandlingarna kommer att fortsätta under hösten 2023 för resterande försäkringar inklusive tjänstepensionen.

Johan Ingelskog, avtalssekreterare
Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal
Foto: Kommunal

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar