Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Heltidsavtal i Härryda

Marie-Louise Odbro, ordförande i sektion Härryda.
Marie-Louise Odbro, ordförande i sektion Härryda.
Foto: Jenny Segersten
2015-09-18
Kommunal har tecknat ett lokalt kollektivavtal med Härryda kommun som innebär att dag-/kvällspersonalen inom äldreomsorgen har rätt till heltid. Den som föredrar att arbeta deltid har möjlighet att göra det.

Deltid är en kvinnofälla som leder till mindre pengar i plånboken samt lägre sjukpenning och pension. Många kvinnor är beroende av sina män, både under arbetslivet och som pensionärer. Kvinnornas låga inkomster har också betydelse för hur familjer väljer att fördela sin föräldraledighet, något som bevarar könsrollerna även där hemma.

Marie-Louise Odbro och Monica Bengtsson, Kommunal sektion Härryda, är därför nöjda med att kollektivavtalet kommit till.

”Vi har haft rätten till heltidsarbete inom äldreomsorgen ända sedan 2007, men bara som projekt. Det känns mycket tryggare nu när vi har avtalat om det”

säger Marie-Louise.

Då heltidsprojektet började valde många att gå upp i arbetstid. Det gjorde att det under vissa perioder blev mer personal än vad schemat krävde. Arbetsgivaren löste detta genom att införa mer flexibilitet i medarbetarnas arbetsscheman, så kallade X-pass. Det innebar att personalen måste vara beredd att arbeta på flera olika enheter, något som till en början mötte protester från en del medlemmar. Nu har dessa toppar och dalar i bemanningen planats ut en del, så X-passen är färre.

”En fördel med X-passen är att det gör det möjligt att ha fler medarbetare med fasta anställningar och därmed färre timvikarier”

menar Monica Bengtsson från sektion Härryda.

Kommunen har också anställt en person som ska arbeta särskilt med bemanningsfrågor, främst inom socialtjänsten.

Kategorier

Äldreomsorg Undersköterska HÄRRYDA KOMMUN