Hallå där, Malin Ragnegård – Kommunals nya förbundssekreterare!


Kommunals förbundsmöte valde under gårdagen en ny förbundssekreterare, som ska efterträda Lisa Bengtsson. Till uppdraget valdes Malin Ragnegård, som därmed lämnar sitt uppdrag som avdelningsordförande. Vi fick en chans att ställa några första frågor.

Malin Ragnegård, Kommunals nya förbundssekreterare
Malin Ragnegård
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Grattis Malin, hur känns det?

– Tack så mycket! Ja, det känns omtumlande och fortfarande overkligt. Men häftigt och stort, såklart! Och väldigt hedrande!

2020 har varit ett tufft år för medlemmarna i Kommunal. Vad tror du kommer vara den viktigaste uppgiften för förbundet i kölvattnet av pandemin?

– Att stötta och ge bra verktyg till ombuden ute på arbetsplatserna. För när vi driver en fråga tillsammans och ombuden får rätt verktyg att jobba med – ja, då blir det en sådan kraft i ryggen. Och pandemin har verkligen visat vilken kraft ombuden är!

Vi ska spinna vidare på att ge dem modet och verktygen de behöver för att i ännu större utsträckning driva frågor på arbetsplatsen. Det gynnar hela föreningen och visar medlemmarna vilken relevant förening vi är.

Vad har du gjort tidigare och vad är din relation till Kommunal?

– Jag jobbade tidigare på Falu kommun inom LSS. Jag blev fackligt aktiv vid 21 års ålder när jag arbetade som personlig assistent. Sedan dess har jag engagerat mig fackligt på arbetsplatsen och sektionen. De senaste fem åren har jag varit avdelningsordförande för Kommunal Bergslagen.

Hela mitt vuxna liv och arbetsliv har jag varit engagerad i Kommunal. Jag som person har vuxit genom detta. Kommunal betyder oerhört mycket för mig, långt in i själ och hjärta. Det är ett stort engagemang som jag verkligen brinner för.

Vad ser du mest fram emot i din roll som förbundssekreterare?

– Just nu ser jag fram emot att sätta mig in i det nya uppdraget. Det är mycket som är nytt och utmanande. Första steget blir att träffa alla människor jag ska jobba med, sätta mig in i vad jag ska ta tag i och inte minst prioritera.

I mina fackliga uppdrag har jag haft som motto att alltid träda före. Att vara en närvarande, tydlig ledare som skapar delaktighet. Långsiktigt ser jag nu fram emot påverka och förändra genom samma filosofi, så att vi når våra mål på bästa sätt. Att vi är ett lag som tillsammans skapar inflytande och mer delaktighet för fler.

Fakta: Vad gör en förbundssekreterare?  

Förbundssekreteraren har det övergripande ansvaret för kongresser och andra demokratiska möten samt bevakar stadgefrågor inom demokratin. 

Förbundssekreteraren utgör, tillsammans med förbundsordförande och avtalssekreterare, ledningen för förbundet. Förbundsledningen styr verksamheten enligt de beslut som kongressen, förbundsmöten och förbundsstyrelsen fattar.  

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar