Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Fyrbodal är certifierat Vård- och omsorgscollege

Nils Alexandersson och Kristina Hermansson från Kommunal Uddevalla sjukhus.
Nils Alexandersson och Kristina Hermansson från Kommunal Uddevalla sjukhus deltog i certifieringsceremonin i Uddevalla.
Foto: Jenny Segersten
2016-02-12
Vård- och omsorgscollege är inte en skola utan ett kvalitetssäkrat samarbete mellan arbetsgivare, utbildning och fackförbund. Den 11 februari 2016 blev Fyrbodal certifierat till VO-college.

Samarbetet innebär bland annat  att antalet utbildningsplatser och dess inriktning anpassas efter arbetsgivarnas behov och att det sker ett bättre utbyte av kompetens mellan skolan och arbetsplatserna där eleverna gör sin praktik.

Utbildningen sker på gymnasie- och vuxennivå. Eleverna får rätt kompetens för sitt område och redan anställda ges möjlighet att utveckla sig. De utbildningar som ingår är Vård- och omsorgsprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet socialt arbete med inriktning funktionsnedsättning.

VO-college har också nationella riktlinjer för validering av rutinerad personal som saknar yrkesutbildning och nyanlända som saknar svensk utbildning.

Behovet av utbildade undersköterskor är enormt, så det är mycket välkommet att Fyrbodal nu har fått sin certifiering som VO-college.  Sedan 2008, med undantag för perioder då arbetet legat i träda, har Nils Alexandersson från Kommunal Uddevalla sjukhus arbetat med att få till ett regionalt Vård- och omsorgscollege.

Läs mer om VO-college här.

Kategorier

Väst