Finansministern träffade förtroendevalda från Kommunal Väst


Just nu genomför finansminister Magdalena Andersson en turné där hon reser runt i bland annat Västra Götaland. Igår fick hon chansen att träffa lokala företrädare för Kommunal och Lärarförbunden.

Finansminister Magdalena Andersson genomför just nu en turné i Sverige. Syftet med turnén är bland annat att träffa fackliga organisationer, arbetsgivare och kommunledningar för att höra om demografiska utmaningar och vad de innebär. Enligt Gösta Brunnander, Magdalena Anderssons pressekreterare vid regeringskansliet så är det viktigt att se över behov och ta in parternas erfarenheter.

Vi kommer till exempel behöva avsätta mer resurser i framtiden för att möta de barn som föds i kombinationen med andelen äldre. Detta kommer att öka trycket på välfärden och därför behöver vi se över behoven och ta in olika erfarenheter.

Kommunal Väst fanns under gårdagen representerade vid två platser som finansministern besökte, bland annat i stadshuset i Kungälv där även företrädare från Lärarförbundets riksförbund och Lärarförbundet, närvarade. Där berättade den lokala ordföranden för Kommunal i Kungälv, Ulrika Winblad - hur hon såg på utmaningarna vi möter i kommunen.

Vi har rekordmånga uppsägningar på grund av personliga skäl. Då pratar vi undersköterskor och barnskötare och andra områden inom Kommunal. Man får inte sjukersättning eller sjukpenning utan du ska tillbaka till arbetet. Det är så snävt. Vi behöver lite mer ställtid mellan brukarna för att få lite återhämtning. Det kan handla om fem minuter. Men då kan arbetsgivaren säga nej och du kan i förlängningen bli uppsagd på grund av personliga skäl. På grund av att dessa marginalerna saknas så är det många människor som skulle kunna vara i arbete men som på grund av marginalerna inte är arbetsföra. Effekterna blir alltså förödande för individen.


Finansministern gästade även Kommunal sektion Öckerö där hon stannade i över 40 minuter för samtal med de fackliga företrädarna. Där diskuterades bland annat rekryteringsbehov kopplade till verksamheter inom Vård och omsorg, demografiska förändringar och dess utmaningar samt resan mot heltid som norm. Ronnie Bryngelsson ordförande för sektion Öckerö, såg mycket positivt på mötet. 

Jag tyckte det var ett väldigt bra möte. Det var avspänt och jag upplevde att hon lyssnade på våra erfarenheter. Vi fick tillfälle att diskutera med henne och då får du som kommunalare ta tillfället i akt och belysa de erfarenheter vi har och de utmaningar vi ser framför oss.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar