Facklig framgång: Tim och Peter fick ut 125 000 till anställda


125 000 kronor. Så mycket fick Tim och Peter ut under ett enda tillfälle till de anställda på ett företag när de granskade lönerna.

Lönegranskaren Tim Kirwin ute på uppdrag hos ett trädgårdsanläggningsföretag i Upplands Väsby.
Lönegranskaren Tim Kirwin ute på uppdrag hos ett trädgårdsanläggningsföretag i Upplands Väsby.
Foto: Lotta Ljungberg/Kommunal

Tim är lönegranskare inom trädgårdsanläggningsbranschen, förmodligen den enda i Sverige. Han reser från norr till söder, öst till väst i Stockholms län, och besöker alltifrån kontor med kromdetaljer till baracker.

Den här dagen arbetar han tillsammans med kollegan Peter som är regionalt fackligt ombud. Regionala fackliga ombud är verksamma på privata arbetsplatser och hjälper bland annat till när det gäller avtals- och arbetsrättsliga frågor i förhållandet mellan medlemmar och arbetsgivare/arbetsplatser. Tim och Peter är på ett företag i Upplands Väsby och ber att få titta på lönespecifikationerna från årsskiftet. Deras olika uppdrag gör att de ser olika saker på specifikationerna.

- Vi började ungefär samtidigt och fick bra kontakt. Nu samarbetar vi ibland och vi upptäcker mycket mer saker tillsammans, säger Peter.

Har bra relation med många företag

Tim och Peter påpekar några saker i lönespecifikationerna och arbetsgivaren har även en del frågor om arbetstider och scheman. Mötet avslutas med att de och arbetsgivaren bokar in ett nytt möte någon månad senare.

- Om man hittar fel ska man inte peka finger utan berätta varför felet inte är förenligt med kollektivavtalet. Jag vill lösa ärendena på bästa sätt och säger även till om arbetsgivarna betalar för mycket vilket de är tacksamma för. Det finns 160-170 företag inom trädgårdsanläggningsbranschen i länet och jag har genom åren byggt upp en jättebra relation med över 100 av dem, säger Tim.

En lönegranskning kan ta alltifrån en timme till flera månader.

- Min längsta granskning tog nio månader, men jag har inte haft en enda granskning som gått till tvist* via Kommunals egna ombudsmän, säger Tim.

"Bra plattform för att komma in i Sverige"

Tims viktigaste arbetsuppgift är alltså att se till att arbetstagare får rätt lön och ersättningar. När han gjorde en granskning ihop med Peter kändes det i magen att det var många anställda som låg för lågt. De bad företagets personalavdelning att plocka fram 20 anställningsavtal och det visade sig att 16 anställda låg för lågt i lön utifrån anställningstiden. Tim och Peter förhandlade upp lönerna med 1 800 kronor i snitt per person, även retroaktivt, sammanlagt .

Men Tim har inte bara framgångar med att rätta till löner. Han får även många arbetsrättsliga frågor och hjälper också till med medlemsärenden som att papper till Migrationsverket måste vara rätt ifyllda.

- Väldigt många anställda i den här branschen kommer från andra länder. Det är en bra plattform för att komma in i Sverige, men för att få permanent uppehållstillstånd måste till exempel lönespecifikationerna vara rätt.

Fotnot: Tvist eller tvisteförhandling - Används ofta i förhandlingssammanhang där parterna är oeniga och ska tvista om vad som är rätt. Det är ett väl formulerat uttryck för att det råder delade meningar.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar