Eva-Britts engagemang gav förbättrad arbetsmiljö i Tranemos nattpatrull


Eva-Britt Sten är undersköterska och jobbar natt på hemtjänsten i Tranemo kommun. Hon har blivit nominerad till årets skyddsombud i Västsverige 2018. Läs om förbättringarna hon drivit igenom på sin arbetsplats!

Eva-Britt Sten, skyddsombud
Eva-Britt Sten, skyddsombud
Foto: Kommunal

Vem är du?

Eva-Britt Sten, bor i Fristad och jobbar natt på hemtjänsten i Tranemo kommun. Jag har alltid haft ett engagemang när det gäller rättigheter på jobbet.  Jag har varit arbetsplatsombud, skyddsombud och är nyligen utsedd till huvudskyddsombud.

Hur känns det att vara nominerad till årets skyddsombud i Västsverige?

- Det känns ju jätteroligt! Jag blev jätteförvånad!

Motiveringen till att Eva-Britt blivit nominerad är att hon i egenskap av skyddsombud gjort stora förbättringar i arbetsmiljön på sin arbetsplats. Eva-Britt och hennes kollegor fick på ett möte veta att de skulle drabbas av nedskärningar. Från att ha varit tre undersköterskor på natten skulle man bara vara två som täcker upp hela Tranemo kommuns hemtjänst nattetid. De gav den nya förändringen en chans. Men larmen på natten blev fler och fler, de fick jobba över och hade ingen tid för dokumentation. Vissa nätter körde de 25-30 mil och hann inte ens stanna för att äta eller gå på toaletten. Gruppen mådde inte bra och avvikelserapporteringen ökade utan att något hände. De ställde frågan till cheferna om vad som skulle hända om någon blir sjuk och fick svaret att det får vi hantera då.

- Då kände jag att nu är botten nådd och jag tog kontakt med vår Kommunal-sektion. Då la vi en 6:6a anmälan på hela kommunen och då var de tvungna att ta itu med problemet, säger Eva-Britt.

Två dagar efter att de gjort en 6:6a-anmälan ska Eva-Britt gå på sitt nattpass när hennes kollega ringer. Hon har blivit akut sjuk och kan inte jobba. Det scenario som hon och hennes kollegor förvarnat om inträffade. Det var en lång natt. Eva-Britt fick hjälp av en personal på ett boende som aldrig förut jobbat i hemtjänstens nattpatrull och de fick själva prioritera besöken under natten. När hon kom tillbaka till jobbet dagen därpå satte hon sig och skrev avvikelserapporteringar för föregående natt.

- Hade det inte hänt den natten så hade det hänt längre fram. Vår arbetsmiljö fungerade inte. De skulle spara pengar, dra ner på personal och samtidigt lägga på oss fler arbetsuppgifter, säger EvaBritt.

Efter att media rapporterat om situationen i hemtjänsten kallas gruppen in till ett möte. Cheferna beslutde att sätta in extrapersonal några dagar i veckan. Om detta inte hjälpte skulle man tillsätta personal permanent. Man gjorde också en utmätning på körningen. Körtiden hade tidigare inte räknats in i personalens schema.

När upplever du att du belönas för ditt fackliga engagemang?

- När jag var inne på det sista mötet där jag skulle få ta del av kommunens beslut om vi skulle fortsätta vara bara två på natten eller om vi skulle få bli tre igen hade jag SMS-kontakt med mina jobbarkompisar och när jag fick skriva att vi blir tre igen på natten – ja det överväger allt!

Eva-Britt fortsätter att berätta om de vinster hon ser med att engagera sig fackligt.

- När allt det här hände mådde jag och mina kollegor inte bra. Folk gick ner i tid för att man inte orkade och det ska man inte behöva göra tycker jag. Nu mår arbetsgruppen mycket bättre och det känns som den största belöningen, säger Eva-Britt.

Eva-Britt tycker att arbetsmiljön i vården är en fråga som måste tas på allvar. Ska man kunna täcka behovet av personal nu och i framtiden måste yrket göras mer attraktivt. Det gör man bland annat genom att ha en bra arbetsmiljö. På Eva-Britts arbetsplats har arbetsmiljön förbättrats genom hennes engagemang men oron över neddragningar finns kvar och Eva-Britt hoppas att arbetsgivare och chefer tänker till – hur gör vi nu för att behålla det som är bra och förbättra det?

Vilka tips har du till någon som funderar på att engagera sig fackligt?

- Det är ett stort ansvar men du får så mycket på köpet! Du får vara med och påverka din arbetsplats och det är så givande. Det viktigaste är att man har engagemanget och är intresserad – då kommer man långt!

Har du nytta av uppdraget på det privata planet?

-Man bär ju med sig sin kunskap och erfarenhet och hör man att någon är ute för samma sak så kan jag ju berätta om hur vi gjorde på min arbetsplats.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar