Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Ett steg på vägen för heltid som norm

2015-01-14
Hur kan kommuner och landsting minska antalet deltider? Det är ämnet för denna skrift som Kommunal har tagit fram tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det går att minska deltiderna, flera kommuner, däribland Avesta, har gått före och infört heltid för samtliga tillsvidareanställda.

– Det är en styrka att Kommunal och SKL har tagit fram den här skriften ihop. Det gör att Kommunals diskussioner med kommuner och landsting kan börja i det som vi redan är överens om med arbetsgivaren – en sorts lägstanivå säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Denna folder är ett exempel på vad som görs för att förändra synen och viljan att skapa heltid som norm inom kommuner och landsting.

– För Kommunal vill mer. Deltid är ett strukturellt problem kopplat till kön snarare än bransch. 9 av 10 av de som arbetar deltid är kvinnor. De har sämre hälsa, lägre inkomst och sämre ersättning från socialförsäkringarna. Till sist blir även pensionen så låg att det är omöjligt att klara sig för många av våra medlemmar säger Annelie Nordström och fortsätter:

– Därför är heltidsfrågan mer än en rättighet. Vårt mål är att heltid ska vara norm, det vill säga att heltid ska vara regel även för våra medlemmar. På både lång och kort sikt motverkar heltid ett ojämställt arbetsliv.

I foldern ”Heltid – en del av helheten” visas på att det går att förändra och möjligheten att erbjuda anställningar på heltid, bidrar till arbetsgivarens attraktivitet.

Hela foldern hittar du här - ladda hem och få stöd och inspiration.