Emil Thyr är ny ordförande i Kommunal Mitt


I dag valdes Emil Thyr till ny ordförande för Kommunal avdelning Mitt. Han ersätter Barbro Andersson, som valdes till vice ordförande i Kommunal i våras.

Foto av Emil Thyr framför Kommunals "val-bil".
Emil Thyr framför Kommunals val-bil.
Foto: Kommunal

Emil Thyr kommer senast från uppdraget som sektionsordförande i Nordanstig. Han är därför ett välkänt ansikte i avdelningen. Men för att medlemmar och medarbetare ska få lite bättre koll på Emil och hur han vill verka i framtiden, ställde jag ett antal frågor till honom, strax efter att valet hade avslutats.

Du har tidigare beskrivit dig själv som en ”pådrivare”, hur tror du att vi i Kommunal Mitt kommer att märka av ditt nya ledarskap?

Jag hoppas att det kommer att märkas i såväl traditionella som sociala medier. Jag vill vara synlig och lyfta medlemmarnas vardag, både det positiva och det som behöver förbättras. Jag vill också driva på vårt arbete i medlemsvärvningen, att vi ska bli fler ombud och att mångfalden i vår avdelning ökar. Jag vill också vara en närvarande ordförande, så jag kommer prioritera att vara både på sektions- och ortsexpeditioner samt arbetsplatser från Håbo i söder till Nordanstig i norr!

Har du någon specifik fråga som du vill driva eller prioritera mer än tidigare?

Vi gör väldigt mycket bra redan idag i avdelning Mitt, det syns inte minst i våra enkätundersökningar. Men det finns två områden jag vill driva och prioritera och det är dels mångfaldsarbetet, vi måste bli fler unga och utlandsfödda i vår organisation så vi speglar medlemskåren.

Det andra är att stärka våra förtroendevalda i det facklig/politiska arbetet, vi ska få fler Kommunal S-föreningar, ha ett bättre samarbete med arbetarekommunerna och ha en strategi för hur vi behåller våra kommunalare som efter valdagen blir politiker i kommun, region och riksdag.

Hur ser du på Kommunals (och den fackliga rörelsens) framtid i stort? Vilka är våra största utmaningar?

Våra största utmaningar är givetvis att få fler att organisera sig! Utan medlemmarna fallerar hela fackföreningsrörelsen. Dom unga på arbetsmarknaden, 90- och 00-talisterna är i regel väldigt engagerade i samhällsfrågor och till vänster i det politiska spektrumet. Däremot har vi svårt att få dom att bli medlemmar då dom oftast är tim/vikariat-anställda.

Vi måste bli bättre på att få dessa att känna att Kommunal är även deras förening. Och det gör vi genom att satsa på ungdomsverksamhet, att göra arbetsplatsbesök och ha kampanjer och erbjudanden i medlemskapet som gör att dom känner att medlemsavgiften inte är för dyr. Många unga idag utgår ifrån ”what’s in it for me” eller individuell solidaritet, som man brukar kalla det.

Vad skulle du säga är det bästa med att arbeta fackligt?

Det bästa med att vara förtroendevald är att få träffa så många engagerade personer varje dag som kämpar för att få till bättre villkor. Eller att gå till sängs och veta att idag gjorde jag en medmänniska och medlem nöjd eller att jag förbättrade arbetsmiljön på en arbetsplats. Det är en svårslagen känsla, nästan som att vinna en fotbollsmatch.

Du är fackligt aktiv, såväl lokalt som regionalt. Du arbetar även politiskt – hur hittar du energin och den motivation som behövs?

Precis som jag beskrev tidigare: att få kvitto på att ha hjälpt en person ger så mycket energi att man orkar fortsätta, för det blir ofta långa dagar. Jag har ju min anställning inom omsorgen (LSS) och det är samma känsla där som i det fackliga, att få hjälpa andra att få det bättre. Eller som i det politiska engagemanget, att driva en motion som sedan blir verklighet och förbättrar arbetslivet för våra medlemmar! Då är jag riktigt nöjd.

Vad gör du på din fritid?

Fritiden är givetvis superviktig för att orka ha energi och engagemang. På min fritid spelar jag fotboll, padel och golf. Jag cyklar också landsvägscykel och ska i vinter ta mig an Vasaloppet, så det kommer spenderas många timmar i skidspåret. Jag uppskattar också att fiska, i regel efter abborre och gädda.

Avslutningsvis – har du någonting du vill säga till alla medlemmar och aktiva i Kommunal Mitt?  

Jag vill givetvis tacka så enormt mycket för förtroendet att bli vald till avdelningsordförande! Sen vill jag skicka med att nu ökar vi takten: närmast i slutspurten av valrörelsen, för det är medlemmarna i Kommunals villkor som står på spel. Det kommer märkas en enorm skillnad om det blir Magdalena eller Ulf som blir Sveriges nya statsminister. Så ta samtalet med era kollegor, barn, vänner och sambos och få dom att gå till röstlokalen den 11 september! Nu kör vi!

Ted Stridh 
Kommunikatör

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar