Efter Kommunal Lysekils dialogmöte med kommunstyrelsen - Nu backar flera politiker från förslag om hyvling


Efter fackförbundet Kommunals initiativ till ett dialogmöte med syfte att låta Kommunals medlemmar ställa sina frågor till kommunens ytterst ansvariga politiker så backar nu flera politiker från förslaget om hyvling. Socialnämndens ordförande lovade dessutom att avgå om tjänstgöringsgraderna skulle sänkas.

Nästan 50 personer hade samlats i folkets hus i Lysekil efter att Kommunal Lysekil tagit initiativ till att bjuda in kommunstyrelsens ledamöter till ett möte. Anställda inom Vård och omsorg tog chansen och ställde frågor till flera av de politiker vars potentiella budgetbeslut skulle kunna leda till lägre sysselsättningsgrader inom branschområdet efter att socialförvaltningen - med budgeten som bakgrund - lagt förslag om att just sänka tjänstgöringsgraderna för att få budgeten i balans.

Kommunstyrelsens politiker hade vid dialogmötet delats upp kring olika bord där de fick möta Kommunals medlemmar och förklara hur de hade tänkt sig att verksamheterna skulle fungera om rambudgeten som ligger till grund för besluten som fattas i socialnämnden, plötsligt hade minskat med 6.6 miljoner. Mycket av diskussionerna kretsade därför om hur besparingsmålet skulle nås om effektiviseringarna trädde i kraft utan att hyvla på tjänstgöringsgraderna. Som bakgrund så är tjänstgöringsgraderna i Lysekils kommun inom Vård och omsorg redan låga. Timvikarierna motsvarar 110 stycken årsarbetare medan övertiden motsvarar sex stycken årsarbetare. Bägge incitament för att branschområdet inte alls har för mycket personal.

Kommunals lokala företrädare i Lysekil, Marielle Stenström och Therese Engström skrädde inte orden. 

- Vi har en fantastisk verksamhet i Lysekils kommun som drivs av Kommunals medlemmar som ställer upp i vått och torrt! Vi vänder och vrider på saker så att allt ska bli så bra som möjligt för verksamheten och det sista man tänker på är sig själv. Att vård och omsorg får en minskad rambudget till 2018 är att faktiskt slå undan benen på de som driver kommunens verksamhet dygnet runt!

Vid ett av borden frågade en av Kommunals medlemmar hur kommunstyrelseledamoten i Lysekil och centerpartiets representant på mötet, Christer Hammarqvist - hade tänkt sig att det var möjligt att hon skulle överleva på hennes lön om hennes tjänstgöringsgrad minskade till 60% och om det verkligen var rättvist efter att hon arbetat i över 20 år i kommunen. Hammarqvist betonade då att Centerpartiet absolut inte ställer sig bakom något beslut om så kallade ”hyvlingar”. Han framhöll istället vikten av att det skapas privata alternativ inom äldreomsorgen. Detta togs inte emot väl av en av undersköterskorna i salen.

- Det blir ju exakt samma sak. Dessutom erbjuder de privata bolagen i Lysekil sämre lön än kommunen. Detta du pratar om förändrar ju ingenting för oss. Inte för oss som är anställda av kommunen. Då får vi ju ännu mindre pengar!

Kommunals avdelningsordförande i Väst, Anna Skarsjö var på plats och talade med flera av kommunens politiker och det faktum att den nya budgeten kan tvinga Socialnämnden att genomföra ett förslag vars konsekvens blir att kommunen agerar tvärsemot SKL:s och Kommunals centrala avtal om att nyanställningar skall ske på heltid.

- Tanken är ju att ni ska jobba för människors heltider och inte arbeta emot dem. Annars blir ni en av de enda kommunerna i hela Sverige som gör på detta sätt. Våra medlemmar måste ju kunna försörja sig på sitt arbete. Det är ju fullständigt omöjligt om ni sänker deras tjänstgöringsgrader.

Kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson (S) dementerade att tjänstgöringsgraderna skulle sänkas. Hans utgångspunkt var istället att semantiken i frågan hade skapat en felaktig tolkning av det som tidigare kommunicerats.

- Det är en skillnad på att hyvla tjänster och tjänstgöringsgrader. Vi har absolut inte som förslag att sänka tjänstgöringsgrader för någon.

Partikamraten i Socialdemokraterna och Socialnämndens ordförande, Ricard Söderberg, nöjde sig inte bara med en dementi utan förklarade istället att han planerade att avgå om förslaget någonsin blir verklighet. 

- Om detta händer så lovar jag att avgå från socialnämnden som ordförande. Då tänker jag inte vara kvar!

Efter två timmar av dialogmötet bröt de lokala fackliga företrädarna i Lysekil mötet. Därefter fick de ansvariga politikerna gå fram till mitten av scenen. De gavs då varsin symbolisk julklapp i form av en osthyvel, av fackförbundet Kommunal. Osthyvlarna tjänar kanske också som en påminnelse om dialogmötet i Lysekil och de löften som gavs av flera av kommunstyrelsens ledamöter till Kommunals medlemmar om att inte sänka deras tjänstgöringsgrader.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar