Du har också en röst – varför inte använda den?


I lördags fick jag, tillsammans med flera andra, förtroendet att tala vid en manifestation mot anmälningsplikten. Denna gång var det i Karlskrona. Och jag säger ”denna gång”, för jag hoppas på fler manifestationer i den här frågan.

Ta ställning!
Bild från manifestationen mot anmälningsplikten. Karlskrona den 4 november 2023.
Foto: Kommunal

Vi har alla en röst – och det finns många olika sätt att göra den hörd, och det behöver inte vara via ett tal på ett torg i Karlskrona – men det är ETT sätt. Du kan också använda din röst. Kanske skriver du en insändare, eller kanske är du den som lyfter frågan under en fikarast på jobbet. Det spelar inte så stor roll hur du gör det – men genom att använda din röst kan du göra skillnad. I vårt demokratiska samhälle har vi möjlighet att påverka, och om man har en åsikt har man rätt att uttrycka den. Gör det! 

Förslaget från regeringen och Sverigedemokraterna att yrkesgrupper inom välfärden ska tvingas ange papperslösa patienter, brukare, barn och elever är helt oacceptabelt. 

Här följer delar ur mitt tal från den 4 november:

Jag vill inleda med att prata om demokrati. 

Jag har alltid känt en trygghet i att vårt land, vårt Sverige, lever upp till de parametrar som bygger ett demokratiskt samhälle. 

Vår svenska demokrati bygger på förtroende och tillit,  både till varandra som individer och till samhället. 

Under pandemin blev det ännu mer tydligt att människor dras till trygghet och förutsägbarhet. Det som krävs för att minska rädslan för ovisshet är alltså det samma som skapar och upprätthåller en bra demokrati.

Återigen: förtroende och tillit. 

Håller vi på att rasera det förtroendet nu?  När gick vårt land från att vara ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle byggt på tillit, till att vara ett samhälle där man inte längre kan känna trygghet och lita på sin nästa? 

Jo, när regeringen och Sverigedemokraterna utreder förslag om att yrkesgrupper inom bland annat vård, skola och omsorg ska tvingas ange papperslösa patienter, brukare, barn och elever.  Att tvinga medlemmarna i Kommunal, de proffsiga välfärdsarbetarna att ange de papperslösa innebär att tilliten - ett av demokratins viktigaste ben - försvinner. 

Det angiverisamhälle som regeringen vill skapa skulle ställa grupper av människor mot varandra, en ständig misstro mellan människor skulle skapas. Samhället skulle bli än mer otryggt och rättsosäkert. 

Vad händer då med tilliten och förtroendet?

En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. 

Sverige är och ska fortsätta vara ett land som står upp för människors rättigheter. Alla barn ska kunna känna sig trygga i skolan och ingen ska behöva känna oro inför att söka vård. Förskolan och skolan är central för varje barns utveckling och en skyddsfaktor för barn som lever i utsatthet. De papperslösas situation i Sverige är mycket svår. Rädslan för att skickas tillbaka till ett ännu värre öde gör att många vuxna och barn lever med en stor oro. 

Ingen – och jag menar ingen, som arbetar inom omsorgen eller välfärden ska behöva tvingas till att ange dessa människor, som redan lever under stor oro och stress. 

Nej, det är dags för regeringen och Sverigedemokraterna att göra om och göra rätt. 

I stället för en otroligt stressande och orättvis lag om anmälningsplikt borde man lägga krutet på att MINSKA stressen bland välfärdarbetarna. I en tid då flera segment inom välfärden redan känner oro över stress, otillräcklig bemanning och ohållbara scheman är det en fullständigt orimlig begäran att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla de papperslösa.

Du kan också ta ställning. Det gör du förhoppningsvis redan genom att delta i den här manifestationen.

Inom Kommunal säger vi ofta:

Starka tillsammans. Ingen kan göra allting – men alla kan göra något. 

Och jag vill idag skicka med dig att fortsätt ta ställning och agera mot detta. 

För om inte du gör - vem gör det då?

Om inte du gör det nu - när ska det då göras?

Vi vill att regeringen lyssnar på professionen, på dem som direkt kommer påverkas av en ny lagstiftning. En angiverilag hör inte hemma i välfärden.

Medlemmar i Kommunal säger NEJ till anmälningsplikten, och kräver att regeringen på allvar prioriterar välfärdens uppdrag. 

Kommunal säger ett rungande JA till solidaritet, förtroende och tillit.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar