Det är bra att prata om facket
Hela Kommunal har kraftsamlat för att vara ute på medlemmarnas arbetsplatser i hela Sverige den här veckan. För Peter Olsson är det Kungsholmen i Stockholm som gäller, två förskolor och två äldreomsorgsboenden ska besökas under den första dagen på arbetsplatsveckan.

Peter Olsson har varit facklig företrädare i omkring tio år. Han förhandlar medlemsärenden, bistår medlemmar när de behöver hjälp eller när de har frågor om olika saker. Det bästa sättet att komma i kontakt med medlemmarna är just att besöka arbetsplatser för att försöka fånga upp deras åsikter och frågor, träffa potentiella medlemmar och försöka få fler arbetsplatsombud.
– Men sedan försöker vi också prata med folk om tendenser, händer samma sak på många ställen eller är det bara på ett ställe? Finns det en vind som blåser mot något håll som man kan gå in och agera emot? Det är ju när vi träffar medlemmarna och pratar med dem som vi kan göra skillnad. Även när vi träffade en som sa att han aldrig ska gå med för att han är besviken är det bra att prata. Det är inte säkert att han går med, men det finns ju faktiskt de som går med när man pratar med dem som aldrig hade tänkt göra det.
Frågor, allvar och skratt
Vi kommer till dagens första arbetsplats, en förskola, på en svår tid. Det är måndag, många barn är ledsna, och hälften av personalen sitter i planering och den andra hälften måste täcka upp.
– Men oftast vill personalen träffa oss och har många frågor, säger Peter.
På nästa arbetsplats, även det en förskola, har ett par barnskötare arbetsmiljörelaterade frågor. Peter Olsson lyssnar noggrant och skriver ner allt i sin anteckningsbok. En del frågor kan man lösa direkt, andra behöver man ha fortsatt kontakt om.
På servicehuset Pilträdet är det många som har frågor. Peter Olsson tar sig tid med alla i tur och ordning. Det är allvar och skratt om vartannat, många har träffat honom tidigare.
Medlemskursen fick Fouzia att engagera sig
På Serafens vård- och omsorgsboende möts han av mentalskötaren och arbetsplatsombudet Fouzia Smith. Hon funderade på att gå ur när hon varit med i facket i tio år.
– ”Jag vill inte vara med, vad gör dom?” tänkte jag.
Men så gick hon en medlemskurs, fick lära sig om historien bakom fackföreningsrörelsen och bestämde sig för att engagera sig istället.
– Utbildningen är jättebra för den ger så många perspektiv. Man hör ibland att folk frågar ”Vad gör facket?” och då säger jag att de ska gå den här kursen.
När Fouzia Smith pratar med någon som vill gå ur brukar hon säga ”Vill ni ha det som i Afrika eller Latinamerika, så varsågod att gå ur, men vill ni ha bra avtal så måste ni vara med i facket”.
– I slutändan handlar det om solidaritet.