Krönika: Dags för rättvisa pensioner 


2020-12-09

Till dess att medlemmarna i Kommunal får en arbetsmiljö som gör att de utan några våndor kan jobba lika länge som en person som jobbar på kontor så måste Sveriges politiker göra mycket mer här och nu för att de ska få den värdiga pension de förtjänar. Det skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin i sin krönika.

Bild på Tobias Baudin.
Foto: Fredrik Sandin Carlson.

2023 höjs åldern för garantipension till 66 år. Politikernas syfte med detta är att kompensera för att många lever längre.

Då borde det ju också gå att arbeta längre? Svaret på den frågan är nej! Det är en oerhörd förenkling av hur arbetsmarknaden ser ut idag, och för många medlemmar i Kommunal är det inget annat än ett svek.

Det spelar inte någon roll vilken pensionsålder Sveriges politiker bestämmer – när kroppen efter ett långt yrkesliv säger ifrån har man inget val. Höjd pensionsålder, utan några andra insatser, blir därför en fälla för medlemmarna i Kommunal. Det är fullkomligt orimligt att Sveriges välfärdsarbetare efter ett långt och ofta hårt arbetsliv behöver få stöd för att inte bli fattigpensionärer.

Förtidspension måste vara möjlig

Ett första steg mot mer rättvisa pensioner är att sjukersättning görs om så det blir lättare att få det istället för att tvingas ta ut sin pension tidigare, något som inte sällan innebär ett liv som fattigpensionär. Ett andra steg är att den pensionsgrupp i riksdagen, som leds av Ardalan Shekarabi (S), tar ett nytag i pensionsfrågan. Det måste vara möjligt för den som haft ett långt yrkesliv att ta ut sin pension i förtid, utan att det drabbar dig ekonomiskt.

Det är snart 25 år sedan pensionssystemet gjordes om. Syftet var att göra det både mer ekonomiskt hållbart och rättvist. Så har det inte blivit. Det är en fullkomlig självklarhet att det ska synas i pensionskuvertet hos alla att de har jobbat ett helt yrkesliv – även de som har haft en arbetarlön. Till dess att medlemmarna i Kommunal får en arbetsmiljö som gör att de utan några våndor kan jobba lika länge som en person som jobbar på kontor, så måste Sveriges politiker göra mycket mer här och nu för att de ska få den värdiga pension de förtjänar. 

Tobias Baudin

Förbundsordförande Kommunal

Kategorier

Dela sidan