Böner, thailändsk mat och Kommunal


När Buddharamatemplet på Värmdö firade att fasteperioden är över blev Kommunal Stockholms läns förtroendevalda inbjudna för att få chansen att träffa potentiella medlemmar.

En fasteperiod har avslutats i Buddharamatemplet på Värmdö och för att fira det bjuds det på flera olika maträtter.
En fasteperiod har avslutats i Buddharamatemplet på Värmdö och för att fira det bjuds det på flera olika maträtter.
Foto: Lotta Ljungberg/Kommunal

Munkarna i Buddharamatemplet på Värmdö har just avslutat en tre månader lång fasta. Det är i slutet av oktober och för att fira att fasteperioden är över bjuds det på massor av mat och böner i och kring templet. Trots att dagen börjat med ett strilande kallt regn är ungefär 500 personer, de flesta från Thailand, samlade.

Äldsta thaitemplet i Sverige

Lars Frid, regionalt fackligt ombud för Kommunal Stockholms län, arbetar mot hushållsnära tjänster. Han och kollegerna Lina Andersson, Denise Rudebeck Renström och Emma Stålkrantz har länge sett att det är många utrikesfödda som jobbar inom branschen, bland annat från Thailand. Men idén att besöka  templet under en högtid föddes i våras.

- Då tecknade jag ett kollektivavtal med ett företag som ägs av en kvinna som är från Thailand. Vi pratade om hur viktigt det var att de anställda är medlemmar i facket, säger Lars Frid.

Han berättade om svårigheterna att hitta potentiella medlemmar från bland annat Thailand och hur han funderade på att gå till thailändska restauranger.

Hon bara skrek NEEEEJ rätt ut. De finns inte där, gå till thaitemplet istället. Jag bara va, finns det ett sånt? Hon berättade då att de har olika högtider då det är så mycket folk där och många arbetar som städare och barnflickor.

Buddharamatemplet i Värmdö visade sig vara det största, viktigaste och äldsta thaitemplet i Sverige. Lars Frid och hans kolleger funderade ett tag, men tog sedan kontakt med Phramaha Boonthin Taosiri, den högste munken i templet.

- Det tog några samtal och broschyren Kommunal på 10 sekunder på thailändska men sedan var vi välkomna.

Vänligt välkomnande

Och Lars Frid och kollegerna möts av många hej och leenden under den första sammankomsten de är med på, både utomhus och inomhus lagas det mat som det bjuds på. Många är nyfikna på varför Kommunal är där. Många är också redan med i fackföreningar.

Dock inte Butsakorn Tonbun. Hon arbetar i dag som städare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och lyser upp när hon träffar Lina Andersson. De har setts tidigare under ett informationsmöte med Kommunal på sjukhuset. Nu vill Butsakorn Tonbun utbilda sig till vårdbiträde och tar med sig en inträdesansökan innan hon går iväg  för att sjunga som en del av ceremonin.

- Vi tyckte det var jätteinspirerande att vara vid templet och vi kommer att lägga in nya besök 2020, bland annat under World Peace Conference som är i slutet av juni på stadshuset i Stockholm, säger Lars Frid.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar