Barbro Andersson vald till vice ordförande i Kommunal


Barbro Andersson, tidigare ordförande för Kommunal Mitt, valdes den 31 maj 2022 till ny vice ordförande av förbundets kongress.

Barbro Andersson
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Grattis Barbro Andersson, hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt, jag kan inte fatta riktigt att det är klart. Jag har sagt hela tiden att jag är redo, taggad och beredd. Det är den känslan jag har att jag är väldigt förväntansfull och glad inför uppdraget. Och just att det är en ny roll i förbundsledningen tycker jag känns spännande.

Vad är din relation till Kommunal?

– Jag tänker på Kommunal som ett stort hjärta, ett stort pulserande hjärta. Vi gör väldigt många bra saker, men vi skulle kunna vara lite mer tuffa och kaxiga och stolta över det vi gör. Jag kommer att jobba mycket för att fira de bra sakerna vi gör.  

Hur länge har du varit medlem i Kommunal?

– Jag har varit med sen 1980. Första dagen på jobbet kom de fram med blocket och sa att ”här är alla med” och sedan fick jag gå en medlemsutbildning direkt. Där fick jag en styrka och en känsla av hur jag skulle bära mig åt om det blev problem på jobbet.

Vilken avdelning kommer du ifrån?

– Kommunal Mitt.

Vad ser du mest fram emot i din roll som vice ordförande?

– Att få forma den här rollen och träffa de andra ledningen och staka ut olika områden som vi ska jobba med. När jag tänker på det fackliga så tänker jag på att jag ville bli grävmaskinist när jag var liten. Min pappa var det och jag såg vad han gjorde när han gjorde vägbankar och grävde husgrunder. Jag tänker att det här uppdraget kan vara som att skapa husgrunder, stabila grunder för arbetet framåt. Med stabila grunder kan man rikta fokus på rätt saker som gör att medlemmarna känner att Kommunal gör någonting som berör den enskilde också.

– Ibland tycker jag att det är väldigt långt från förbundskontoret ner till arbetsplatsen, av förståeliga skäl, vi är ett stort förbund. Jag vill att den där vägen ska bli närmare och att det inte ska vara massa hack på vägen.

Vad blir den största utmaningen framåt?

– Det blir lite skillnad mot att sitta i styrelsen för nu ska jag ju vara en del i ledningen som ska lägga fram saker till styrelsen. Det kan bli lite grann att man ska vara ledaren som ska stå för besluten och styrelsen kan vara lite opponent.

Vilken är din främsta styrka?

– Min främsta styrka är att jag tycker om att ställa frågor och lära mig mer. Jag tycker om att lyfta andra, jag mår jättebra när man märker att folk som man har fångat upp vågar ställa sig upp och göra saker, det värmer otroligt mycket.

Mitt uppdrag i ledningen är att jobba internt i organisationen. Men att jobba som ett lag bygga laget – älskar jag. Att man diskuterar olika saker och kommer överens om att vad som är den bästa vägen framåt. Så brobyggare kanske. Eller en grävmaskinist.

Fyra snabba

Kaffe eller te? Kaffe

Favoritårstid? Jag tycker våren, fast jag har pollenallergi, den skira grönskan och ljuset.

Hund eller katt? Hund.

Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Morgonmänniska. Jag tycker om att få saker gjorda på morgonen så är det klart sen.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar