Ann-Britt Bergquist från Östersund- Årets djurskötare 2023


I tisdags fick Ann-Britt Bergqvist priset som årets djurskötare av tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund. Hon jobbar till vardags på Vagle Lantbruk, Frösön, som djurskötare.

Ann-Britt Bergquist med kossorna i hagen
Ann-Britt Bergquist, Foto: Camilla Olsson, Tidningen Husdjur
Foto: Foto: Camilla Olsson, Tidningen Husdjur

Det har gått tre dagar sen Ann-Britt Bergqvist fick pris som årets djurskötare. Prisutdelningen skedde nere i Skåne och efter det har det varit mycket uppmärksamhet och intervjuer. 

– Det känns bra men också svårt med all uppmärksamhet, jag är inte så mediavan så det är lite svårt med alla intervjuer, säger Ann-Britt och skrattar.

Vad betyder priset för dig?

– Det blir en bekräftelse på att man gör ett bra jobb och att man får djuren att må bra.  Det är ju det mitt jobb går ut på egentligen, då är det skönt att få en bekräftelse på att man lyckas med sitt jobb. 

Hur gick det till när du fick priset?

– Jag fick reda på att jag var en av tre nominerade för några månader sen. Efter det fick jag bland annat besök på gården och så gjordes det intervjuer med andra runt om. För ungefär en månad sedan ringde de och sa att jag vunnit priset.

Juryns motivering

"Ingenting lämnas åt slumpen på Vagle Lantbruk. Med känsla för detaljer lotsar Ann-Britt Bergqvist målmedvetet produktionen till ständiga förbättringar. Foder, avel, mjölkning och juverhälsa är några av de områden där hon med nyfikenhet och intresse hittat nya vägar som tillsammans lett fram till en ökad produktion. För det belönas hon med Årets Djurskötare.”

Ann-Britt Bergquist och kossorna
Foto: Lise Brexelius, Tidningen LTZ
Foto: Foto: Lise Brexelius, Tidningen LTZ

Ann-Britt har jobbat på Vagle Lantbruk, Frösön i 15 år. hon har alltid älskar djur men det är inget hon växt upp med. 

– Jag växte upp i Sundsvall i ett bostadsområde men när mina föräldrar skillde sig flyttade jag med mamma till Hammarstrand och där hade grannen till oss ett litet lantbruk med mjölkkor, jag gjorde praktik där några månader och började sedan jobbade där efter gymnasiet. 

Efter några års paus med stadsliv i Östersund och jobb inom lokalvård och assistans drogs hon tillbaka till lantbruksarbetet och vart djurskötare på den gård där hon är idag.

– Jag har ett stort hästintresse privat men i arbetet har jag alltid jobbat med kor.

Vad är det bästa med kor?

– Kor är väldigt tåliga individer, jämfört med hästar till exempel. En häst som precis fått ett föl och efterbörd inte kommer ut som det ska får snabbt feber och infektion medans en ko i samma situation kan gå en vecka och pressa ut det sista själv utan anmärkning. Det bästa med att jobba med djur överlag är att man aldrig behöver "piffa" upp sig för ett djur, man får vara precis som man är. Sen är det ett väldigt varierande arbete vilket jag tycker är roligt.

På gården arbetar chef och två heltidsanställda samt en säsongsarbetare, tillsammans tar de hand om ca 140 kor plus rekrytering/ungdjur.

Hur är det att arbeta på en gård där man är få som arbetar?

– Eftersom det lätt kan bli en familjär stämning att jobba såhär på ett lantbruk måste du ha skinn på näsan och kunna stå upp för dig själv. Här har man till exempel aldrig lönesamtal utan du måste själv kunna stå upp och kräva saker när du tycker det behövs.

– Vi har bra arbetstider här tycker jag, vi jobbar 7-16 och jobbar vi helg är vi ledig fredag och måndag.

Vad är utmaningarna med jobbet?

– Att man alltid ska hinna med att se allt och alla djur, om dem till ex mår dåligt eller liknande.

Du låter som en engagerad och driven person, varför vart du medlem i facket?

– Jag har nog alltid haft ett intresse av fackliga frågor, men det är svårt att hitta tid för att sätta sig in i dem.

Hur tror du att Kommunal måste jobba för att få fler inom lantbruk och djurskötsel att bli medlem i facket?

– Få upp lönerna helt klart, och även öka statusen för djurskötare. Det är fortfarande väldigt ojämställt vad gäller löner och vart man lägger pengarna även inom lantbruket. En traktorförare som ofta är ett manligt yrke kan prioriteras mer i pengar än en djurskötare som är kvinnodominerat, det tycker jag är fel eftersom det är vi som djurskötare som ser till att djuren mår bra och kan mjölkas och det är ju mjölken som säljs som man får in pengar på. Därför tycker jag att djurskötare borde få en bättre status med tanke på det viktiga arbete vi gör.

Priset årets djurskötare delas ut av tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund. 

Priset består av 10 000 kronor till en utbildningsresa, en statyett skapad av Annika Bergman, diplom samt blommor.

Du kan läsa mer om priset och Ann-britts arbete här

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar