Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Alla nyheter från Kommunal

Kvinna i blå fleecejacka håller i en ställning med växter.

Medlemsspar – ett enkelt sparande med låga avgifter för dig som är medlem i Kommunal

Nu kan du som är medlem i Kommunal börja spara i Medlemsspar. Det är ett långsiktigt sparande för framtiden och pensionen, som vi tagit fram i samarbete med Folksam.
Bild på Tobias Baudin, som står med armarna i kors i en korridor på ett kontor.

Krönika: Vem vill jobba på ovisstid?

Få saker skapar otrygghet som visstid eller allmän visstidsanställning. Att vänta på det där sms:et eller telefonsamtalet som säger när man får jobba. Även när man inte jobbar så kan man aldrig riktigt andas ut. Det skriver förbundsordförande Tobias Baudin i sin krönika.
Illustration med texten "Vem är orolig för ny teknik?".

Vem är orolig för ny teknik? En rapport om hur Kommunals medlemmar upplever introduktionen av teknik

Rapporten bekräftar att introduktionen av ny teknik i form av digitala lösningar påverkar medlemmarnas arbeten. Det ställer i sin tur krav på ett livslångt lärande med kontinuerliga utbildningsinsatser där lagstiftarna, arbetsgivar- och fackliga organisationer har ett gemensamt ansvar.
Ung medlem i Kommunal

Nominera till Årets fackliga hjältedåd 2021

Årets fackliga hjältedåd är en utmärkelse som delas ut till en grupp eller en person som gjort en betydande insats inom facket det senaste året. Känner du någon som utfört ett fackligt hjältedåd det senaste året? Då kan du nominera hen till Årets fackliga hjältedåd 2021.

Aktiviteter för medlemmar under 30 år

Vad vill du att sektion Norrtälje ska ha för aktiviteter för dig som är under 30 år? Delta på ett Teamsmöte för att bolla idéer.
En grusgång leder fram mellan träd fram till Fellingsbro folkhögskola, byggnader i gult tegel.

Fellingsbro folkhögskola ger eleverna självförtroende

Lena Bergqvist Friberg och William Goldsworthy är båda elevassistenter och jobbar på bästa tänkbara arbetsplats. De ser varje dag att deras yrkeskunnande gör skillnad. Enorm skillnad! ”Man hör ofta av eleverna att de två åren de var här på Fellingsbro folkhögskola var de bästa åren i deras liv. Vi gör det bra här i Fellingsbro och är rätt unika har det visat sig”, säger Lena Bergqvist Friberg men frågar sig: ”Jag undrar när det här yrket ska börja värderas högre?”
Gå en informationsträff eller flera om dina försäkringar och din pension.

Lär dig mer om dina försäkringar och din pension

Då tidigare informationsträffar varit väldigt uppskattade finns det nu nya tillfällen att kunna delta på dessa korta och informativa föreläsningar om försäkringar och pension. Helena Forsander från Folksam kommer att på ett enkelt och tydligt sätt ge dig vägledning i något som ofta upplevs som svårt att få grepp om.
Du som närmar dig pensionen är välkommen till en träff med Helena Forsander på Folksam.

Närmar du dig pensionen?

Vi kör en favorit i repris då Helena Forsander från Folksam kommer tillbaka för att ge vägledning och goda råd till dig som närmar sig pension.
Bild på gula prydnadskycklingar.

Storhelgstillägg påsk 2021

Under påskhelgen är det många dagar och tider som ger extra ob-ersättning, så kallat storhelgstillägg. Vilken ersättning du får beror på vilket kollektivavtal du tillhör. Här hittar du aktuella ob-ersättningar vid påsk 2021 för de olika avtalen.

SKR och Sobona aktiverar krislägesavtalet

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har beslutat att aktivera krislägesavtalet i flertalet regioner. Detta på grund av den omfattande smittspridningen av Covid-19.

Debatt: Det är möjligt att leva på hästskötarjobb

Hästnäringens nationella stiftelse, HNS och Hästnäringens yrkesnämnd, HYN, välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare väckte. Vi har under många år arbetat med arbetsmarknadsfrågor i syfte att skapa en trygg och attraktiv arbetsmarknad med hållbara jobb. Det skriver bland andra Anja Westberg, vice ordförande HYN, förbundsombudsman Kommunal i en körnika.
Bild på Johan Ingelskog.

Podden Förhandlarna pratar om hur Kommunal löser tvister och hur en förhandling går till

Att hjälpa till i tvister mellan medlemmar och arbetsgivare är en central del i Kommunals arbete och en av de största anledningarna till varför man ska vara med i ett fackförbund. Gäst är Chamilla Bohman, enhetschef på Arbetsplats och avtalsenheten, som förklarar hur en förhandling går till, vad som krävs för att ett ärende ska lyftas till Arbetsdomstolen och vad en arbetsgrupp är.
Bild på Johan Ingelskog i korridor, med texten Lönekampen i förgrunden.

SVT skildrar Kommunals avtalsförhandling i dokumentärfilm

Den 3 november 2020 tecknade Kommunal och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona arbetsmarknadens största avtal. Det föregicks av hårda förhandlingar. Följ med i spelet bakom kulisserna i dokumentärfilmen Lönekampen på SVT play.
Bild på Tobias Baudin sittandes vid ett bord.

Krönika: Snigelfart mot jämställda löner

Vi är långt ifrån jämställda löner mellan kvinnor och män idag. Det är faktiskt så att det knappt sker några förbättringar alls i löneskillnaden mellan arbetarmän och arbetarkvinnor, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin i sin krönika.
Vi vet att kvinnors röster gör skillnad!

8 mars 2021

Vi är inte bara Sveriges största fackförening. Vi är också Sveriges största kvinnodominerade fackförening. Kommunals stadgar vilar på feministiska grunder. På så sätt skulle vi också kunna påstå att vi är Sveriges största feministiska fackförening.
Bilder på Charlotta Undén och Johan Ingelskog.

Nytt avsnitt av Kommunals podd Förhandlarna: Vad innebär en jämställd arbetsgivarpolitik?

I det här avsnittet av Förhandlarna är det premiär för en extern gäst, nämligen Charlotta Undén från Sveriges Kommuner och Regioner som är här för att prata om vad en jämställd arbetsgivarpolitik är.
Bild på omslag till rapporten "On the Corona frontline", med kvinna i skyddskläder i bakgrunden.

Sverige sticker ut i internationell corona-studie

Endast i Sverige har ett fackförbund tvingats föra en juridisk strid för medlemmarnas rätt att använda personlig skyddsutrustning under pandemin. Det visar en internationell jämförelse som fackförbundet Kommunal varit med och tagit fram.
Kvinna med flicka som sitter på axlarna.

Bolånerabatt för LO-förbundens medlemmar

Som medlem i ett LO-förbund får du som är Kommunalmedlem nu möjligheten till rabatt på bolåneräntan hos Swedbank.
Maria Guixé

Elevassistenter är allt annat än en tillfällig lösning

Den senaste veckan har det blossat upp en debatt i media kring behovet av elevassistenter i den svenska skolan, och då i synnerhet skolorna i Göteborg.  Liberalernas Axel Darvik vill ”hålla igen” på elevassistenterna, och beskriver dem i förtäckta ordalag som en budgetbelastning. Här Kommunal Västs huvudskyddsombud, Maria Guixé, svar på tal på Axels utspel.
Kommunalmedlemmar kan få råd och tips om sin pension och sina försäkringar av Folksam.

Lär dig mer om din pension och dina försäkringar

Det här med pension och försäkringar behöver inte vara krångligt! Se till att du inte missar, eller har missat ersättningar, som du har rätt till.