Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Avtalsyrkanden växlade

Kommunal har växlat yrkanden med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Den 20 januari växlade Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation avtalskrav gällande avtal för anställda inom kyrkan. Samtliga yrkanden avser ett ettårigt avtal.
Phillip Eldon, förbundsjurist på Kommunal

Hallå där, Phillip Eldon förbundsjurist på Kommunal!

Medlemmar i Kommunal har totalt fått 33,5 miljoner kronor i ersättning efter rättsprocesser som drivits av LO-TCO Rättsskydd. Vi pratar med Kommunals förbundsjurist Phillip Eldon för att få veta mer.
Avtalsyrkanden växlade

Kommunal har växlat yrkanden med Arbetsgivaralliansen

Den 8 januari växlade Kommunal och Arbetsgivaralliansen avtalskrav gällande avtal för anställda på Liseberg. Samtliga yrkanden avser ett ettårigt avtal.
Avtalsrörelsen är igång

Avtal20: Kommunal kräver särskilt lönelyft för yrkesutbildade i välfärden

Ett särskilt lönelyft för yrkesutbildade i välfärden. Samt mer hållbara arbetstider – där det ska kosta för arbetsgivarna med obetalda timmar mitt på dagen och nattarbetstiden kortas. Det är några av de krav Kommunal idag överlämnar till SKR och Sobona inför avtalsrörelsen 2020.
Kommunal Skellefteå

Arbetsplatstisdag

I dag har Gunbritt Jansson tillsammans med Matilda Olofsson varit på arbetsplats besök i Skellefteå på Sörböle och Anderstorp hemtjänst. På eftermiddagen besöktes Annagårdens äldreboende.
Medlemmar med tårta

Mer än 110 arbetsplatsbesök genomfördes 23 januari

Under Kommunals ”födelsedag” var alla sektioner i Kommunal Mellersta Norrland utmanade att tillsammans besöka 110 arbetsplatser på en dag.
Söderköpings kommun får vite på 1 miljon

FACKLIG FRAMGÅNG: Skyddsombudens 6:6A-anmälningar gav kommunen vite på 1 miljon

Arbetsmiljöverket ansöker om att utdöma ett vite på 1 050 000 kr till Söderköpings kommun.

Susanne Gideonsson på nästa fackpub

Den 30 januari kickar fackpuben igång avtalsåret 2020.
Tobias Baudin

Tobias krönika: Stort tack för 2019 – Nu håller vi farten uppe!

Året närmar sig sitt slut. Vilket år det varit! Jag rivstartade i januari med praktik på Liseberg. Sedan dess har schemat varit fullspäckat. Jag har besökt medlemmar på tvätterier, äldreboenden, badhus, mekaniska verkstäder, skolor och vårdhem för personer med psykiska besvär. Jag är så imponerad. Det har varit ett år då medlemmarnas engagemang verkligen märkts – och vår organisation stärkts.
Skyddsombud och bussförare i Skåne

Nytt biljettsystem i Skåne hot mot arbetsmiljön

I dag hade tio skyddsombud och huvudskyddsombud från de fem bussbolagen Nobina, Transdev, Bergkvara, Vy och Arriva begärt ett möte med ansvariga för Skånetrafikens nya biljettsystem Las Vegas. Under två timmar diskuterades de senaste fem dagarnas oreda med systemet som enligt skyddsombuden inte är färdigt att ens vara i drift.
semester

FACKLIG FRAMGÅNG: semesterdagar tillbaka.

Kommunal Sektion Lycksele har förhandlat i ett ärende åt en medlem där arbetsgivaren under väldigt många år använt fel semesterkvot. Resultatet av förhandlingen blev att medlemmen fick 30 semesterdagar ytterligare. Heja Kommunal Lycksele!
Blåljusverksamhet

Sabotage mot blåljusverksamhet blir ny lag 1 januari 2020

Från den 1 januari skärps straffen för att attackera och hota blåljuspersonal. Tidigare i veckan sa Riksdagen ja till regeringens förslag som innebär en skarpare lagstiftning mot sabotage mot blåljusverksamhet.
Present

FACKLIG FRAMGÅNG: facklig hjälp till ett bra avslut.

Ett av Kommunal Västerbottens regionala fackliga ombud (RFO) har förhandlat med arbetsgivare så att två medlemmar fått en extra julklapp i år.
Pawlos Tesfamichel och Salam Yaseen.

"Roligt yrke med härliga arbetskamrater"

’’Det här är den bästa kurs som jag har gått i Sverige. Det är jätteroligt att köra buss och ett himla bra jobb’’. Det säger Salam Yaseen, som blev klar bussförare i april efter att ha deltagit i en yrkesintroduktion på Nobina i Örebro, där han nu också har fått tillsvidareanställning.
Welcome

Welcome! Kommunal's online membership application form is now available in English

An English version of Kommunal's online membership application form is now available. / Kommunals inträdesansökan på webben finns nu även på engelska.
Omkring 3000 människor samlades i dag för att protestera mot omorganiseringar och varsel inom sjukvården i region Stockholm.

3000 deltog i Sjukvårdsmarschen

Omkring 3000 människor samlades vid lunchtid i dag för att protestera mot omorganiseringar och varsel inom sjukvården i region Stockholm. Sjukvårdsmarschen gick från Norrbro till landstingshuset i centrala Stockholm.
Tobias Baudins arbetspraktik 2019

Ordförande Tobias Baudins arbetspraktik under 2019

Under 2019 har Kommunals ordförande Tobias Baudin praktiserat på fritids, vid skidbacke och vid sterilisering på sjukhus. På självkörande buss och hunddagis. Liksom som hästskötare, skolvaktmästare, elektriker på Liseberg.
Ridskolechef Sara Danielsson och ordförande Karin Backlund, tillsammans med rideleverna, Wilma Nyman Tove Bygden och Wilda Gustafsson som alla deltagit i säkerhetsarbete vid ridskolan. Hästen heter Orkan.

Lappmarksryttarna i Lycksele det 100:e Schyssta stallet!

Lappmarksryttarna i Lycksele blev det 100:e Schyssta stallet. Schysststall.se är hästnäringens initiativ mot sexuella trakasserier och innehåller bland annat en webbutbildning för arbetsgivaren.
Deltagare i manifestation

Manifestation för schyssta scheman i Malung!

Idag har Kommunal Bergslagen sektion Västerdala genomfört sin manifestation i Malung med kravet att kommunen ska fortsätta använda sig av schemaläggningssystemet TimeCare, där de anställda lämnar in sitt önskade schema som sedan anpassas till verksamheten, istället för de fasta scheman som kommunen vill införa.
Johan Bertilsson VIndeln

Kommunal i Vindeln har fått ett nytt ansikte!

Johan Bertilsson, som till vardags arbetar som elevassistent, kommer att vara inne på expeditionen 2 dagar i veckan och Åsa kommer fortsättningsvis att vara inne 3 dagar i veckan. (måndagar kommer expeditionen att hålla stängt). Johan har under flera år verkat som huvudskyddsombud inom BUN (barn- och utbildningsnämnden) och suttit som kommunals företrädare inom BUN:s samverkansgrupp.