Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet

Alla nyheter från Kommunal

Bild på flicka och texten Det här är inte gott nog, dags för bättre villkor, dags för bättre tider.

Dags för bättre villkor. Dags för bättre tider!

Sommaren är fantastisk, men många får inte möjligheten att återhämta sig utan jobbar som hårdast när andra har semester.
Person i vita kläder går ut i en stor äng med röda blommor.

Bra saker att tänka på under sommaren

Äntligen sommar! Oavsett om du är ledig eller jobbar under sommarmånaderna finns det några saker som kan vara bra att hålla koll på.
Två kvinnor sitter bredvid varandra.

Rätt bemanning - en rapport om kvalitet och bemanning i äldreomsorgen

Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i, med en äldreomsorg präglad av yrkesskicklig personal som finns där för att ge våra äldre det stöd de behöver. Men äldreomsorgen präglas också av ett växande gap mellan bristfälliga förutsättningar och äldres växande behov.
Nytt krislägesavtal.

Nytt krislägesavtal klart

Kommunal har tecknat ett nytt krislägesavtal med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona. Krislägesavtalet är nu bättre anpassat efter långa krislägen och tiden en anställd kan vara anvisad på avtalet är begränsad – ett behov Kommunal såg tydligt under pandemin.
Trygghet och omställning

Kommunals syn på regeringens utredningar om trygghet och omställning

Idag presenterade regeringen och samarbetspartierna resultatet av de utredningar som startade i och med partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, ofta kallad LAS-överenskommelsen. Utredningarna kommer att ligga till grund för ny lagstiftning – förändringar som kommer skapa större trygghet för medlemmarna i Kommunal.
"Det gör inte ont att rösta, har man rösten ska man använda den", säger Mirja Räihä.

"Det är lika viktigt att engagera sig i kyrkopolitiken som i kommunpolitiken"

Mirja Räihä är en räv i fackliga och politiska sammanhang. Förutom förtroendevald inom Kommunal Stockholms län är hon LO Stockholms läns ordförande och sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Stockholm där hon har och har haft en rad förtroendeuppdrag. Från förra kyrkovalet är hon också vice ordförande i Spånga-Kista församling. "Det är lika viktigt att engagera sig i kyrkopolitiken som i kommunpolitiken", säger hon.
Caroline Uddgård och facklig företrädare på sektion trafik, teknik, djur, natur

Ung kvinna utsatt på jobbet - kollegan ville bara ha roligt på jobbet!

Lisa var så glad för sitt nya jobb. Men glädjen varar inte så länge. Efter tre dagar ringer hon till sin sektion och vill ha hjälp att avsluta provanställningen. Hon har fått nog.
Röster från frontlinjen, Inger Rosén-Soneson

De första visiren var hemmagjorda

Inger Rosén-Soneson arbetar som undersköterska i hemtjänstens nattpatrull, i Göteborgs Stad. Hon berättar om hemmagjorda visir och beskriver en kamp för rätt skyddsutrustning som hade kunnat undvikits om staden rustat bättre från början.
Ung-gammal

Har du koll på din trygghet?

Det här med pension och försäkringar behöver inte vara krångligt! Se till att du inte missar, eller har missat ersättningar som du har rätt till. Nu får du som medlem i Kommunal Västerbotten chansen att delta i webinarier om dina fackliga försäkringar eller din pension och säkerställa att du och din familj har rätt skydd.
Illustration med texten Liv kan räddas med enkla medel.

Är luften verkligen fri?

Att jobba för en så ren och säker arbetsmiljö som möjligt inom räddningstjänsten är ett av Kommunals alla viktiga uppdrag. Blir du också medlem är du med och stärker möjligheterna att göra skillnad. Var med och se till att fler brandmän och brandbefäl får leva ett långt och friskt liv.
Betalar du rätt medlemsavgift?

På gång i höst: Ny avgiftsmodell och svara digitalt på inkomstförfrågan

I oktober i år ändrar vi hur medlemsavgiften räknas fram. Från och med då baseras din avgift på din då aktuella månadsinkomst. Och det är bara grundlön/ersättning som räknas, vi räknar inte längre in OB-tillägg eller övertidsersättning. Det blir mer rättvist för alla. Ännu en nyhet i höst, som rör den årliga inkomstförfrågan, är att du rapporterar in din inkomst digitalt på Mina Sidor. Många av er medlemmar har efterfrågat just att kunna svara digitalt, och vi är glada att nu kunna erbjuda det.
Väst skriver historia med nya ledningen

Kommunal Västs ledning är komplett

På ett extrainsatt repskap fredagen den 18 juni, valdes Elpida Georgitsi till ny vice ordförande för Kommunal Väst. Därmed skriver avdelning Väst historia, med en ledning bestående av 100 procent utlandsfödda. Hurra för mångfald!
Sök uppdrag i Skåne

Lediga uppdrag i Skåne!

Brinner du för det arbetsrättsliga och medlemsnära fackliga arbetet? Då finns det spännande uppdrag att söka.
Ute

Träffa Kommunal 17 augusti i Västerbotten

Vi vill träffa dig som medlem eller du som inte är medlem ännu. Kommunals förtroendevalda kommer finnas på många platser i länet den 17 augusti mellan 13-15 så kom och träffa oss. Ta med dina frågor funderingar och kom! Vi följer restriktioner från folkhälsomyndigheten!
Missat storhelgstillägg betalas ut retroaktivt.

Facklig framgång: Missat storhelgstillägg betalas ut retroaktivt

En anställd på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän blev inbeordrad att jobba en storhelg men upptäckte sen att det saknades ersättning när lönen kom. Detta visade sig gå emot kollektivavtalet och nu får flera medarbetare ersättning retroaktivt.
Citat av Tobias Baudin.

Tobias Baudin talar på internationell konferens om kvinnors ekonomiska egenmakt

Torsdagen den 10 juni håller förbundsordförande Tobias Baudin ett inledningstal på Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) konferens på temat ”kvinnors ekonomiska egenmakt”. Talet kommer ta upp vikten av att investera i välfärden – och välfärdens personal.
Kommunal Västra Svealands nyvalda ordförande Linda Bååth.

Linda Bååth ny ordförande för Kommunal Västra Svealand

På Kommunal Västra Svealands digitala extra årsmöte tisdag 8 juni valde de 85 ombuden en ny ordförande. Linda Bååth heter Kommunal Västra Svealands nya ordförande och hon tillträder omedelbart efter att ha fått en klar majoritet av rösterna på tisdagens extra årsmöte.
Bild på undersköterska som trär på munskydd utanför operationssal.

Kommunal omförhandlar krislägesavtalet

Kommunal och de andra fackförbunden inom kommuner och regioner inleder nu förhandlingar med SKR och Sobona om förändringar i krislägesavtalet, KLA. Avsikten är att avtalet ska vara bättre anpassat till längre krislägen, utifrån erfarenheter från pandemin.

SKR och Sobona aktiverar krislägesavtalet

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har beslutat att aktivera krislägesavtalet i flertalet regioner. Detta på grund av den omfattande smittspridningen av Covid-19.