Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Kvinna med headset vid dator.

Ändrad avgift för Kommunals a-kassa från 1 juni

Den 1 juni ändrar Kommunals a-kassa medlemsavgiften med 7 kronor, den nya a-kasseavgiften blir 120 kronor per månad.
Förbundsordförande Tobias Baudin

Tobias krönika: Bedrövligt att det krävs en kris för att villkoren för välfärdens personal ska tas på allvar!

Ibland känns som att vi i Kommunal sagt samma saker i åratal – ge välfärdens personal de villkor och den lön de förtjänar. Värdesätt den expertis och yrkesstolthet som medlemmarna ger prov på, varenda dag i veckan. Det är bra för medlemmarna i Kommunal men ger också ett lyft för verksamheten och bidrar till en bättre välfärd för alla.
Lisa Bengtsson

Kommunals förbundssekreterare Lisa Bengtsson föreslagen till LO:s ledning

Inför LO:s kongress har valberedningen föreslagit Lisa Bengtsson till andre vice ordförande. Hon har en bred erfarenhet av fackligt arbete inom både Transport och Kommunal och är sen 2016 invald i Kommunals förbundsledning.
Tre av Kommunal Skånes 14 ombud till LOs kongress

Ombud laddar för uppdrag på distans

Av Kommunals 153 ombud till LOs kongress den 15 juni kommer 14 från Skåne. För dem handlar det om att hålla ihop, om att inte underskatta vikten av solidaritet och att förbereda sig för uppdraget.
Bildtext: Göteborgs spårvagnsförare vann striden! Porträttbild: skyddsombud Johan Kanmert

Facklig framgång: Äntligen skyddas alla Göteborgs spårvagnsförare fullt ut

Efter hot om skyddsstopp mot Göteborgs Spårvägar tisdagen den 19 maj, och därmed hot om totalt stopp i spårvagnstrafiken i Göteborg och Mölndal, enades parterna om en tidsfrist för arbetsgivaren på 24 timmar. Morgonen därpå hade Göteborgs Spårvägar åtgärdat arbetsmiljöproblemen, och skyddsstoppet kunde avblåsas.
Skyddsombud

Facklig framgång: Rätt skyddsutrustning på Edshultsgårdens demensboende i Leksand.

Marita och Amanda är undersköterskor och skyddsombud på Edshultsgårdens demensboende i Leksand. Här berättar de om hur de har drivit frågan om rätt skyddsutrustning och nu äntligen fått rätt!
Mötesordförande Maria Hammarberg var på bra humör

Historiskt årsmöte för Kommunal Mellersta Norrland

Idag den 18 maj 2020 höll avdelning Kommunal Mellersta Norrland ett historiskt årsmöte då man hade hela mötet digitalt.
Elevassistent hjälper en elev

Debattartikel: Anställda utnyttjas som skolans alltiallo – tydlighet krävs

Elevassistenter, lärarassistenter och fritidsledare har för otydliga yrkesroller. Det bidrar till en ohållbar arbetsbelastning. Läget förvärras av ett utbrett missbruk av otrygga anställningar, skriver Lisa Bondesson och Sofia Lindqvist, Kommunal, i en debattartikel i tidningen Altinget.
Barnskötare och ett barn

Coronakrisen - förskolepersonalens arbetsmiljö måste tas på allvar

Personalen på förskolan var redan innan coronakrisen en hårt pressad yrkesgrupp. Oron för att bli smittad av viruset är stor, visar en enkät från Kommunal, som ställer en rad krav på arbetsgivarna och Folkhälsomyndigheten för att förbättra situationen.
Facklig framgång i Kramfors

Facklig framgång: Efter skyddsstopp fick personalen rätt till skyddsutrustning

En brukare i Kramfors kommun visade tydliga symptom på Covid-19 och personalen uppmärksammade närmaste chef om oro och att skyddsutrustning borde inskaffas för personalen.
Maria Arnestål

Förskolans dag: för Maria är det ett privilegium att få följa barnens utveckling

Idag, på förskolans dag, uppmärksammar vi det viktiga arbete som barnskötarna gör inom förskolan. En av dem är vår medlem, Maria Arnestål, som är barnskötare i Hedemora berättar här om hur det är att arbeta i förskolan.
Kocken Maria Wågensjö

Firandet börjar i köket – Kocken Maria om förskolans dag

Medlemmen och kocken Maria Wågensjö jobbar på en förskola på Reimersholme i Stockholm. Hon lagar mat till 90 barn och 15 anställda varje dag men idag kommer hon ge det lilla extra eftersom det är Förskolans dag.
Satsning på kompetenslyft inom äldreomsorgen

Satsning på kompetenslyft inom äldreomsorgen

Den 12 maj gick regeringen ut med en nyhet om mer resurser i form av satsning på kompetenslyft inom äldreomsorgen, ett förslag som är framtaget av Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
 Vide

April månad 2020 Kommunal Sektion Skellefteå

Vår målsättning är att skicka ut ett litet informationsbrev ca 1 gång i månaden om vad vi på sektionsexpeditionen jobbar med och är inne i just nu. Vi vill ju att vi som förening ska vara öppna med vad vi gör och att ni som medlemmar kan vara mer delaktiga i de saker som kommer upp. Då blir vi starkare tillsammans.
Tryggare bemanning och utbildningsinsatser inom äldreomsorgen i Uppsala kommun

Facklig framgång: Tryggare bemanning och utbildningsinsatser inom äldreomsorgen i Uppsala kommun

Förra veckan fattade äldrenämnden i Uppsala kommun beslut om att trygga bemanningen för vikarier i äldreomsorgen under fyra månader och erbjuda utbildning till de som under perioden blir tillsvidareanställda. Ett beslut som medlemmar och fackligt förtroendevalda i Kommunal Uppsala har jobbat hårt för att få igenom – en stor facklig framgång för medlemmar som jobbar i äldreomsorgen.
Malin Ragnegård

Semestern är lika mycket värd oavsett yrke!

Region Dalarna meddelade i slutet på april att Hälso- och sjukvårdsdirektören beslutat att vårdpersonal inom regionen får upp till 20 000 kr i ersättning för varje flyttad semestervecka. Detta gäller dock endast sjuksköterskor, inte övrig vårdpersonal och andra yrkesgrupper inom vårt avtalsområde. För Kommunal Bergslagen är det inte acceptabelt att vårdpersonalens semester värderas olika.

Du har väl inte missat att du nu har en möjlighet att få juridisk hjälp?

Som medlem i Kommunal har du möjlighet att teckna en juristförsäkring för 25 kr/månad. Den innehåller bland annat 15 timmars juridisk hjälp per år och gäller för alla i hushållet. Tecknar du den innan 30 juni 2020 så slipper du karenstid och kan då använda den redan dagen efter.
Tobias Baudin

Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket

Frågan om skyddsutrustning under coronapandemin är livsviktig för medlemmarna i Kommunal. Arbetsmiljöverket har en viktig roll i det arbetet. Kommunal menar att Arbetsmiljöverket inte har agerat i enlighet med sitt uppdrag. Därför har Kommunal anmält myndigheten till Justitieombudsmannen, JO. 
Tobias Baudins Första maj-tal

Kommunals ordförande Tobias Baudins Första maj-tal

Årets Första maj är annorlunda. Corona-viruset har gjort det till en solidarisk handling att stanna hemma. Så istället för att ses på gator och torg över hela Sverige samlas Kommunal och firar Första maj digitalt. Här kan du läsa Tobias Baudins Första maj-tal i sin helhet.
Anna Svensson som entrévärd och akutvaktmästare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Nya tider innebär nya arbetsuppgifter

Alla har påverkats av coronapandemin på ett eller annat sätt. För Anna Svensson, som till vardags jobbar som lokalvårdare, har det inneburit nya rutiner och arbetsuppgifter.