Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

- Det är tillsammans vi gör det, medlemmarna måste agera, säger Mari Yrjälä Svensson, sektionsordförande Vård&Omsorg Jönköping

REKORDENGAGEMANG PÅ MEDLEMSMÖTE I JÖNKÖPING

400 medlemmar samlades i Jönköping för att diskutera schemaläggning inom vård och omsorg, socialförvaltningen Jönköpings kommun. Ett omtvistat ämne som fått nytt bränsle i samband med diskussionen om så kallade ”Häslosamma scheman”.
Åse Svensson och Veton Kalici utanför sektionerna i Malmö

Nyckelorden är tillgänglighet, närvaro och engagemang

När sektionerna vård och omsorg samt förskola-skola i Malmö arbetar med värvning handlar det om tre nyckelord – tillgänglighet, närvaro och engagemang. - Det handlar inte om siffror utan om förtroende för Kommunals varumärke, säger Veton Kalici, ordförande i sektion förskolaskola.

Kommunal får EU att backa om kör- och vilotidsregler i Europa

Under året har Kommunal jobbat med EU-kommissionens förslag till ändrad lagstiftning inom transportsektorn, det så kallade "Mobilitetspaketet". Många av ändringsförslagen skulle påverka och försämra villkoren för förare inom bussektorn. Därför protesterade Kommunal hos EU-parlamentarikerna – och fick gehör!

Rapport från ITF-kongressen 2018

Hej Johannes Kvarnström, plåtslagare inom fordonsteknik på Göteborgs spårvägar AB och förtroendevald på din arbetsplats!
Marlene Benedixen, huvudskyddsombud för Kommunal på ISS Alingsås

Marlene gör arbetsmiljön bättre i Alingsås

Marlene Bendixen jobbar som restaurangbiträde på Gustav Adolfsskolan i Alingsås. Hon är också Kommunals huvudskyddsombud på ISS Alingsås som sedan maj 2010 bedriver måltidsverksamheten i Alingsås kommun. Marlene är en av dem som blivit nominerad till årets skyddsombud i Västsverige 2018.

Kommunal arbetar aktivt med att förebygga och motverka sexuella trakasserier

Idag lanseras en checklista och enkät som ska hjälpa chefer och fackliga ombud att utreda samt förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det är Prevent som tillsammans med arbetsmarknadens parter har tagit fram det kostnadsfria materialet.
Sektion Tranås/Aneby hade samlats på Stadshustrappan för att sedan delta i kommunfullmäktige.

FACKLIG FRAMGÅNG: JOUREN I TRANÅS BLIR KVAR

Efter en lång tids påverkan fick äntligen medlemmarna i Kommunal rätt! Det sparbeting som funnits i Tranås Kommun, Stöd & Omsorg, drogs igår tillbaka. I stället för man nu över 1,5 miljoner kronor till socialnämnden. Det innebär att förändringarna i den omtvistade "Bilaga J" nu avbryts.
Metoo ett år senare

Vi behöver hålla kvar den styrka som #metoo förde med sig!

Det har nu gått drygt ett år sedan skådespelaren Alyssa Milano uppmanade sina kollegor att genom hashtaggen #metoo delge sina erfarenheter av sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter. Uppropet fick ett omfattande genomslag  i många branscher och över hela världen. Fackföreningsrörelsens hashtagg fick namnet #inteförhandlingsbart och samlade även den många kvinnor som skrev på och vittnade om sexuella trakasserier inom fackföreningsrörelsen.
- Kyrkogården är en vacker plats att besöka till helgen, när det skymmer, säger kyrkogårdsarbetaren Miliana Andersson.

Med frid och skönhet som mål

Förberedelserna på kyrkogården är i full gång. Löv ska krattas, vissa sugas upp och några malas ner för att bli maskmat. Såväl gravar som minneslund och askgravplats dekoreras på olika sätt. I helgen väntas många besökare på kyrkgogårdarna runtom i Habo Pastorat.

Kallelse till nomineringsmöte för Kommunals medlemmar i Sektion Köping

Nu är det dags att nominera personer till Kommunals styrelse och andra viktiga uppdrag för 2019. Ta chansen och var med och påverka den demokratiska rättigheten som du har som medlem. Varje medlem som blir nominerad får chansen att väljas på årsmötet till uppdraget man är nominerad till. Alla förslag välkomnas med varmt hjärta. Fråga alltid personen innan du nominerar. Nomineringslistor finns att hämta på sidan längre ner.
Team Privat personlig assistans, sektion Gullmarsplan

Du som jobbar inom privat personlig assistans - här är teamet som hjälper dig

Ett fritt arbete där du hjälper en annan människa i vardagen men också stort ansvar, tuffa arbetsvillkor, låg status och dåligt betalt. Så är det att arbeta som personlig assistent. Kommunal Stockholms län har drygt 2500 medlemmar inom privat personlig assistans. De får hjälp av sju personer i det regionala fackliga teamet för branschen.

Nominera till Kämpehjältepriset 2018

Nu är det dags att nominera ditt arbetsplatsombud eller skyddsombud till sektion Östs andra omgång av Kämpehjältepriset. Priset ska gå till det arbetsplatsombud eller skyddsombud som på sin arbetsplats tillsammans med medlemmarna agerar på ett handlingskraftigt och närvarande sätt.
Skydsombud som vinner pris

Abir Alawieh är ett av årets skyddsombud i Göteborgs stad

Förra veckan var det återigen dags att fira skyddsombudets dag. För tredje gången delades nu utmärkelsen ”årets skyddsombud” ut till ombud inom Göteborgs stad. Bakom utmärkelsen stod de fackliga organisationerna Kommunal, Saco, Lärarförbundet, Vision och Vårdförbundet där vardera förbund utsett skyddsombud som var värda att hylla lite extra.

Dags att nominera till förtroendeuppdrag i sektion Luleå

Det är dags att för dig som är medlem i Kommunal Norrbotten, sektion Luleå, att nominera till alla valbara uppdrag 2019.
Från vänster: skyddsombuden Elisabeth Antfolk och Mathias Lagerman, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, Kommunals ordförande Tobias Baudin och Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Tobias Baudin: Idag uppmärksammar vi Skyddsombudens dag

Sedan jag blev ordförande 2016 har jag fokuserat på att besöka arbetsplaster. Varje gång träffar jag kunniga och engagerade ombud som ser till att alla har en röst på arbetsplatsen. Jag brukar säga att skyddsombuden tillhör Kommunals ryggrad. Idag är det skyddsombudens dag, då kan ni sträcka på er lite extra. Varje dag läser jag om det fantastiska jobb ni gör.
Margareta Baler regionalt skyddsombud i Skåne

Skyddsombudet - med arbetsmiljölagen som vapen

Trots att Margareta Baker varit skyddsombud i 16 år går det henne fortfarande på nerverna när människor blir illa behandlade på jobbet. Ändå är uppdraget det bästa hon kan tänka sig. - Mitt jobb är att varje dag göra det jag är bäst på. Och det är att människor har det bättre på sin arbetsplats efter jag har varit där.

Vanliga frågor och svar om inkomstförfrågan

Har du fått ett brev från Kommunal med en inkomstförfrågan? Har du frågor? Kanske finns svaret här.

Har du fått ett brev med en fråga om din inkomst?

Din medlemsavgift till Kommunal grundar sig på den inkomst du hade förra året. Årets inkomst ligger alltså till grund för nästa års medlemsavgift.
Medlemmar i Kommunal

Härliga möten under Äldreomsorgsdagarna! 

Kommunal deltar på Äldreomsorgsdagarna som är en konferens och mötesplats för alla som jobbar i äldreomsorgen. Konferensen pågår den 18-19 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö. 
Norrlands miljövård är årets städföretag

Norrlands Miljövård är Årets Städföretag 2018

Priset delades ut under Stora Städbranschdagen på Gröna Lunds teater i Stockholm i dag. Det är Almega Städföretagen, Fastighetsanställdas Förbund och Kommunal som delar ut det nya priset.