Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Tobias Baudin, förbundsordförande

Tobias krönika: Äntligen sommar – dags att värva en kollega

Sommaren står för dörren – efterlängtad och välkommen. En särskilt spännande tid för alla som just ska ta sina första steg ut på arbetsmarknaden.
Facklig framgång i Falköping

FACKLIG FRAMGÅNG - Nu får elevassistenter fria pedagogiska måltider på jobbet i Falköping!

Fria pedagogiska måltider inom förskolan har länge varit en självklarhet i Falköping. Men för elevassistenter har inte samma regler gällt. Detta trots att deras närvaro under måltiderna har avgörande betydelse för eleverna.
Student tar emot stipendium

Kommunal Västerbottens stipendium delades ut i Vännäs

Den 11 juni delades Kommunal Västerbottens stipendium ut.
Kommunal sektion Vaggeryd/Värnamo säger hej till det nya samverkansavtalet i Värnamo kommun. Med SAM17 kan du som medlem påverka din situation på jobbet, säger Sandra Strid.

FACKLIG FRAMGÅNG: Säg hej till Sam17

- Vi är stolta över det här avtalet som innebär mer delaktighet för medlemmarna och som tar tydligt avstamp i arbetsmiljöfrågorna, säger Sandra Strid, sektion Värnamo Vaggeryd.
- Nu vet vi hur viktigt det är med tillbud, säger deltagarna som precis gått Kommunals medlemsutbildning i Värnamo.

Medlemsutbildning med mervärde menar medlemmar

- Det är en otrolig möjlighet att få dela erfarenheter med andra, diskutera Kommunals organisation och lära sig mer om sina egna möjligheter, säger en samstämmig trio som precis avslutat sin medlemsutbildning i Värnamo.

Avtalskonferenser för avdelning Norrbotten

Kommunal bjuder in till avtalskonferenser inför avtalsrörelsen 2020. Kommunal Norrbotten vill ha förslag på deltagare till dessa. Nominera någon du tycker skulle vara lämplig senast den 16 augusti. Du kan även nominera dig själv. 
Till vänster texten: Bättre ute miljö för bättre arbetsmiljö på förskolan Freden. Till höger skyddsombudet Anneli Johansson

FACKLIG FRAMGÅNG: Bättre utemiljö för barnen ska leda till bättre arbetsmiljö för personalen

Anneli Johansson, skyddsombud på förskolan Freden i Ludvika, har mätt, skrivit 6:6a, pratat med chefer och kollegor. Anledningen? En utegård på förskolan som bokstavligt talat inte håller måttet. Den ska enligt reglerna vara 3 600 kvadratmeter, men är bara på 1200. Men nu kan det bli ändring på det efter en underrättelse från arbetsmiljöverket.
Deltagarna i kursen har alla blivit inspirerade till att läsa mer.

Ordens makt i fokus på kurs i läsfrämjande

- Läsande främjar språk och med språket kan du påverka, säger Barbro Moberg som är initiativtagare till kursen .
till vänster Lena Sjökvist till höger texten ”Nu känns det som vi äntligen är i mål när vi fått med möjligheten till shorts ock kjol i uniformsutbudet”

FACKLIG FRAMGÅNG: Nu får äntligen bussförarna i Västmanland och Örebro län köra i shorts och kjol

För sex år sedan bytte förarna på Svealandstrafiken uniformer och då försvann alternativet med shorts och kjol ur garderoben. Nu, efter målmedvetet arbete från både förarna själva och sektionen får de nu köra i shorts eller kjol om de vill.
24 nya ombud i avdelning Skåne

24 nya ombud redo att anta utmaningen

I dag fick de sin ställningsfullmakt och åtta utbildningsdagar är avverkade. Varför tackade de ja till uppdragen som arbetsplatsombud och skyddsombud? Och vad tyckte de om utbildningen?
Tina Klint Kronkvist

Tina går i pension efter 43 år med fackliga uppdrag

Hon började som kontaktombud på sin arbetsplats. De senaste åren har hon arbetat heltid med arbetsmiljöfrågor på sektion Malmö vård och omsorg. I går fyllde Tina Klint Kronkvist 67. I dag går hon i pension efter 43 år med fackliga uppdrag.
Kongressen 2019

Studerandemedlemskapet i Kommunal upphör

Kongressen beslutade att studerandemedlemskapet tas bort i Kommunals stadgar. Det innebär att det inte längre finns något gratis studerandemedlemskap. Alla som studerar på en yrkesinriktad utbildning inom Kommunals verksamhetsområde kan bli medlemmar och betala avgift efter den inkomst de har enligt stadgarna § 6 Mom 2.

Skyddsutrustning för branschen skorstensfejare

Kommunals arbetsmiljögrupp har under hösten 2018 och våren 2019 arbetat med att kartlägga arbetsmiljön och riskerna som finns i branschen utifrån frågeställningarna, där skyddsutrustningen varit den stora delen i arbetet. Gruppen har intervjuat skorstensfejare och arbetsgivare och varit med på arbetsplatserna för att se hur skorstensfejare använder sig utav sin skyddsutrustning samt sammanställt enkätfrågor som sänds ut till medlemmar inom branschen.
Ombuden ger löfte om att tillsammans jobba för att Kommunal ska vara minst 600 000 medlemmar år 2030. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Tobias Baudins avslutningsanförande - Kongress 2019

Förbundsordförande Tobias Baudin avslutade Kommunals kongress med orden: "Vi i Kommunal har bestämt oss: Nu ska vi ut på arbetsplatserna och ställa frågan. Och så kommer vi att värva, värva och värva igen. Och vi vet att det är vi som ska göra jobbet för, ingen annan gör det åt oss. Så nu tar vi framtiden i våra egna händer. De som vill hänger med mig och läser: Jag ska göra allt jag kan för att Kommunal ska vara minst 600 000 medlemmar år 2030.
AO utbildning Jang värvar 12 st medlemmar

Arbetsplatsutbildningar i Mellersta Norrland under 2019, värvar medlemmar.

Arbetsplatsombuderna värvar medlemmar till sektionerna.
Kulturpriser

Utdelning av Kommunals kulturpriser 2019

Under kongressen delades Kommunals Kulturpris, Kämpepris och Kommunals demokrati- och solidaritetspris ut.

Uttalande om Lagen om anställningsskydd från Kommunals kongress 2019

Grundläggande för den svenska modellen är att arbetsmarknadens parter ansvarar för lönebildningen, bär huvudansvaret för regleringen av arbetslivet och för att lösa tvister som uppstår på arbetsplatserna.  Inte staten via lagstiftning och kontroll.
Kongressen 2019 - Hampus Andersson

Kommunal ska driva frågan om arbetstidskonton

Arbetstiden är en fråga som engagerar medlemmarna och hela sextiosex motioner tar upp någon form av arbetstidsförkortning. Kongressen beslutar nu att arbetstidskonton ska beredas och diskuteras på höstens avtalskonferenser.
Kongressen 2019 - Tobias Baudin omvald

Ny styrelse och förbundsledning vald

Kongressombuden har nu valt det lag som ska leda Kommunal under den kommande kongressperioden. Tobias Baudin, fortsätter som ordförande, Lisa Bengtsson blir ny förbundssekreterare och Lenita Granlund fortsätter som avtalssekreterare. Övriga i förbundsstyrelsen följer nedan.
Kongressen 2019 - Tobias Baudin omvald

Tobias Baudin omvald som ordförande för Kommunal

Tobias Baudin har idag omvalts som ordförande för fackföreningen Kommunal av förbundets kongress.