Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Tobias Baudin

Kommunal välkomnar regeringens extra resurser till välfärden som ett viktigt steg

Dagens besked om 15 miljarder extra till kommunerna och regionerna är ett viktigt besked för medlemmarna i Kommunal.
Tobias Baudin

Kommunal riktar krav till Socialstyrelsen

Kommunal välkomnar att Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att vara nationell inköpscentral av personlig skyddsutrustning, fördela utrustning mellan regionerna, samt vid behov ta över regionernas och kommunernas ansvar för att säkra tillgången till skyddsutrustning och annat sjukvårdsmaterial.
Kommunals förbundsmöte skjuts fram till hösten 2020

Kommunals förbundsmöte 2020 flyttas till hösten

Förbundsstyrelsen har beslutat att flytta årets förbundsmöte till 3 september 2020. Beslutet grundar sig på pandemin orsakad av viruset Covid-19, vilket har lett till att stora sammankomster tillsvidare inte är tillåtna, och även mindre sammankomster i samhället ska undvikas. Rekommendationen är även att resor inom landet ska undvikas.
Frågor och svar med anledning av coronaviruset

FAQ - Frågor och svar med anledning av corona

Det nya coronaviruset väcker många frågor och funderingar. Här finner du en FAQ med svar på vanligt förekommande frågor om Corona.
bild på Tobias Baudin förbundsordförande i Kommunal

En tryggare sjukförsäkring – ett måste för Kommunal

En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering. Det kan väl ingen människa vara emot – eller? Det kan jag knappast tro. För mig är få saker så självklara som samhällets stöd i livets alla skeden.
Förhandlingarna om ett nytt avtal med SKR och Sobona skjuts upp

Avtal förlängs för att ge tillfällig paus i avtalsrörelsen

Genom att medlemmarna i Kommunal tar ansvar för den svåra corona-situation som pågår, så finns just nu inte förutsättningarna för en skarp och offensiv avtalsrörelse. Därför förlängs flera avtal till hösten, vilket innebär att förhandlingarna om nya kollektivavtal också skjuts upp. Läs mer nedan om vilka avtal som berörs.
Bussförare

Orimligt att prioritera pengar före människors hälsa

En kartläggning från Kommunal visar att flera huvudmän inom kollektivtrafiken fortsätter att neka till att de främre dörrarna i bussarna stängs för att skydda sina bussförare och minska smittspridningen. Detta med hänvisning till förlorade biljettintäkter.
Tina Christensen avdelningsordförande i Skåne

Öppet brev till Skånetrafiken

- Vi kan inte stillatigande se på när de ansvariga för Skånetrafiken duckar både samhällsansvar och arbetsmiljöansvar, säger Tina Christensen, ordförande i Kommunal avdelning Skåne.
Ministermöte med Kommunal avdelning Skåne

Viktigt möte med minister

Ardalan Shekarabi har precis satt igång en politisk boll för att eliminera konsekvenserna med sjukförsäkringens 180-dagars regel. Nu väntar han på svar från Försäkringskassan. Om de inte kan avstå från att använda regeln i och med coronapandemin lyfts frågan i riksdagen.

Kommunal i Norrbotten agerar under Corona covid-19

Kommunal har nyligt utfört en enkät bland sina skyddsombud som arbetar inom sjukvård och äldreomsorg om bristen på skyddsutrustning och resultatet visar på att personalen känner sig extremt utsatta och har en stor oro över tillgången på skyddsutrustning. Resultaten från de som arbetar inom hemtjänsten står ut under undersökningen. 36% uppgav att det förekommit situationer där de jobbat utan skyddsutrustning under pandemin, 75% svarade att de känner oro över tillgången på skyddsutrustning och 46% svarar att det saknas skyddsutrustning för att skydda sig själv och omsorgstagare från smitta på arbetsplatsen.
Mycket arbete för skyddsombud på SUS i Lund

Mindre omvårdnadspyssel – nu handlar det om att rädda liv

Det pratas om dag noll. Om dagen då antalet sjuka i corona väntas öka. I Skåne ligger den dagen framför oss, uppskattningsvis en vecka efter Stockholm.

Tillfälligt övertidsavtal på Karolinska

Under måndagen kom Kommunal Stockholms län överens med Region Stockholm om ett tillfälligt lokalt arbetstidsavtal på Karolinska universitetssjukhuset med anledning av situationen med Coronapandemin.
Agnes Jonsson, elevassistent och avtalsdelegat

Intervju med Agnes Jonsson, elevassistent och avtalsdelegat

INTERVJU | Hej Agnes Jonsson, elevassistent och med i avtalsdelegationen!
Jesper Ek (till vänster) tillsammans med kollegor

Parkavdelningen som byggde bihotell när snöröjningen uteblev

Den ovanligt varma vintern gjorde att snöröjningen som i vanliga fall tar upp stora delar av arbetsdagen för Jesper Ek och hans kollegor på Örebro Universitetssjukhus i princip uteblev. Istället valde de att fokusera på att bygga bihotell.

Uppföljningsmöten angående neddragningarna i hemtjänsten - Tiohundra AB

Kommunal Norrtälje kallar till uppföljningsmöten för medlemmar, vårdbiträden i Hemtjänsten Tiohundra AB angående neddragningarna.
busschaufförens dag

Busschaufförens dag- intervju från verkligheten med Ylva Åström

Idag den 18 mars är det busschaufförens dag, Busschaufförer är en omtalad och diskuterad yrkesgrupp i vårt samhälle som förtjänar mer uppmärksamhet för det viktiga arbete de utför varje dag, dygnet runt. I dessa virustider har Kommunal krävt att alla främre dörrar ska stängas på bussarna för att chaufförerna ska slippa utsättas för onödiga risker. Men det handlar också om att buss- och lokaltrafik måste fungera så att människor kan ta sig till och från jobbet, inte minst inom sjukvård och äldreomsorg. Kommunal Mellersta Norrland vill också uppmärksamma denna dag med en röst från verkligheten.
Kommunal tar ansvar för Sverige

Kommunal vill skjuta upp avtalsförhandlingarna

Kommunal föreslår idag att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med SKR skjuts på framtiden. ”Medlemmarna i Kommunal har fullt upp med att lösa krisen för Sverige, i det läget kan vi inte förhandla”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Två personer i samtal, den ena arbetar inom sjukvården.

Frågor och svar med anledning av coronaviruset

Det nya coronaviruset väcker många frågor och funderingar. Här finner du information och svar på vanligt förekommande frågor.

Förhandlingsverksamheten för Transportföretagen och Kommunal med anledning av coronaviruset

Med anledning av det nya corona-viruset, går förbunden inom Transportföretagen och Kommunal ut med en gemensam instruktion till våra lokala parter. Istället för fysiska möten, använder vi tekniska möteslösningar, som exempelvis Teams, Skype, telefon och e-post, för att lösa de förhandlingar som våra respektive medlemmar behöver hjälp med.