Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Leende kvinna tittar in i kameran.

Bli skyddsombud!

Ingen kan mer om arbetsmiljön på jobbet än du och dina arbetskamrater. Ni vet vad som behöver förbättras eller förändras. Kanske borde ni få arbetskläder, se över schemat eller utöka bemanningen? Just sådana frågor arbetar skyddsombudet med.
Kvinnlig busschaufför tittar i backspegeln.

Sobona trafikavtalet förlängt till 31 oktober

I fredags var Sobonas förhandlare och deras chefer på Kommunals förbundskontor för att växla avtalsyrkanden. Kommunal lämnade över sina yrkanden enligt tidsplan, dock hade Sobona inte några yrkanden att lämna över för trafiken då dessa ej var färdigställda.
Två kvinnor tittar på varandra i vårdmiljö.

Nu startar avtalsförhandlingarna för medlemmar i kommuner och regioner

Under fredagen lämnar Kommunal över kraven för avtalet med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona, som omfattar alla medlemmar som är anställda av en kommun eller region.
Två kvinnor och en man sitter vid ett mötesbord och ser glada ut.

Ansök till Kommunals facklig-politiska kandidatprogram

Är du förtroendevald? Brinner du för politiken? Drömmer du om att få göra viktiga fackliga frågor till verklighet i Riksdagen? Då är Kommunals facklig-politiska spetsutbildning något för dig! Utbildningen passar dig som på sikt vill kandidera till ledande poster inom socialdemokratin.
Kvinnlig vårdare i arbetskläder.

Se seminariet "Pension för mödan" i efterhand

Kommunal arrangerade ett seminarium om pensionssystemet idag och i framtiden. Vad behöver göras för att systemet ska bli mer jämlikt, jämställt och rättvist? Samtidigt presenterade Kommunal rapporten ”Pension för mödan” med förslag på lösningar.
Nina Krüger utomhus

Nina sadlade om till undersköterska

Under vecka 42 är det dags igen för Vård och Omsorgs-Collegeveckan, ett återkommande evenemang runt om i hela Sverige. Veckan vänder sig till ungdomar, utbildare, chefer och medarbetare i kommuner, regioner och privata vård- och omsorgsföretag samt politiker.
Illustration med texten: Äldreboende i Gällivare får andningsskydd för skydd mot covid-19.

Facklig framgång: Skyddsombud i Gällivare krävde andningsskydd vid misstänkt covid-19 och fick rätt

Personalen på ett äldreboende i Gällivare fick tillgång till rätt typ av andningsskydd, för att vara skyddade mot covid-19. Det blev resultatet efter att huvudskyddsombudet Marita Nilsson Eriksson lagt ett skyddstopp och till slut fick rätt mot Arbetsmiljöverket.
Folksam går över till rådgivning online.

Folksam går över till rådgivning online

Möjligheten att se över sina försäkringar och sin pension blir nu mer tillgänglig när Folksam går över till rådgivning online.
Män och kvinnor står framför glasvägg och fäster postit-lappar.

Våga leda - sök Kommunals ledarskapsprogram

Har du talang för att leda människor? Är du förtroendevald, max 35 år och en stolt facklig ambassadör som aktivt vill påverka medlemmarnas vardag? Vill du utvecklas och ta nästa steg i Kommunal? Då är Kommunals ledarskapsprogram något för dig, där du under 2021 tar sikte på din framtida roll i fackföreningen.
Undersköterska står med armarna i kors i korridor.

Ingen uppgörelse om trygghet och omställning

Förhandlingarna om spelreglerna på arbetsmarknaden mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv gav inget resultat.
Tobias Baudin sitter i röd soffa.

Krönika: En fråga om klass och kön

Förbundsordförande Tobias Baudins senaste krönika i Kommunalarbetaren.
Tobias Baudin sittandes vid ett bord.

Debatt: Äldre-rut hot mot äldreomsorgen

Ett införande av äldre-rut skulle innebära att skattemedel finansierar en satsning som leder till ökad ojämlikhet. På sikt riskerar det att urholka äldreomsorgen. Det skriver Tobias Baudin, Kommunal, och Christina Tallberg, PRO i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Sladjana Gustafsson

Hallå där, Sladjana Gustafsson - Kommunal Västs nya vice ordförande!

Kommunal Väst är så glada över att få välkomna Sladjana Gustafsson som ny vice ordförande på avdelningen! Under ett tête-à-tête berättade Sladjana bland annat om sin långa fackliga bakgrund, sina fritidsintressen och sin övertygelse om att kraften av fler är oslagbar.
webb_konversation-1024x576.jpg

Kostnadsfri kompetensutveckling med ABF

ABF Stockholm erbjuder kompetensutveckling helt kostnadsfritt. Kurserna är distanskurser. Anmäl dig idag!
Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Karolinska

Pressmeddelande: Karolinska stoppar varsel – Skär fortfarande ner på personal

Trots att varslet på Karolinska universitetssjukhuset dragits tillbaka väntar stora personalnedskärningar som kommer att drabba Kommunals medlemmar negativt.
Som för alla välfärdsarbetare och framför allt anställda inom sjukvården och äldreomsorgen vändes Jo

Pandemi och varsel – ett år i undersköterskan Josefinas liv

Från varsel till pandemi till varselförhandlingar. För Josefina Lejdström som jobbar som undersköterska på neurointensiven på Karolinska universitetssjukhuset i Solna är det senaste året ett år hon sent kommer att glömma.
Kvinnlig pensionär sitter bredvid man som lutar sig fram mot henne.

Debatt: Förslaget till ny socialtjänstlag tryggar inte äldreomsorgen

Förslaget till ny socialtjänstlag riskerar att leda till en ojämlik äldreomsorg, samtidigt som helhetssynen och professionaliseringen av äldreomsorgen kan förloras. Vi som tillsammans representerar merparten av de anställda är oroliga för utvecklingen, skriver ordförandena för Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR och Vårdförbundet i Dagens Samhälle.
Ingen privatisering av personlig assistans i Aneby kommun. Tack vare påverkan från Kommunal.

Dubbel facklig framgång i Aneby

När Aneby kommun lade fram förslaget om att privatisera den personliga assistansen reagerade medlemmarna i Kommunal. Det underlag som låg till grund för politikernas eventuella beslut var ofullständigt. Kommunal kritiserade underlaget vilket resulterade i att kommunen lade ner förslaget om privatisering. Dessutom innebar detta att den aktuella arbetsplatsen nu har både arbetsplatsombud och skyddsombud.
Kvinna som dukar ett bord.

En överraskande offensiv satsning på välfärden

Regeringen och samarbetspartierna presenterade nu på måndagsmorgonen satsningar på välfärden i den kommande höstbudgeten. Det handlar om en satsning på äldreomsorgen, en på investeringar i hälso- och sjukvården, samt tillskott till kommuner och regioner. Kommunal välkomnar satsningen.
Förhandlingarna om ett nytt avtal med SKR och Sobona skjuts upp

Avtal förlängdes för att ge tillfällig paus i avtalsrörelsen

Genom att medlemmarna i Kommunal under större delen av 2020 tog ansvar för den svåra corona-situationen som uppstod, så fanns inte förutsättningarna för den skarpa och offensiva avtalsrörelsen som var planerad under våren 2020. Därför förlängdes flera avtal till hösten, vilket innebär att förhandlingarna om nya kollektivavtal också sköts upp.