Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Foto av äldre kvinna som promenerar

Kommunals kommentarer till pensionsöverenskommelsen

Idag kom ett förslag om en ny pensionsöverenskommelse från den så kallade Pensionsgruppen, med politiker från sex riksdagspartier. Här kommer några frågor och svar om hur Kommunal ser på förslagen.
Trygga famnar sökes - ny rapport om barnskötarnas roll i framtiden förskola

Var tredje barnskötare: bemanningen riskfyllt låg för barnen

Allt fler barnskötare anser att bemanningen på förskolan är så låg att det innebär en risk för barnen varje vecka eller mer. Det visar nya siffror från Kommunals medlemsundersökning som släpps i en ny rapport idag.
#metoo

#metoo Säg ifrån, dokumentera, berätta!

Många hör av sig till oss med frågan om var gränsen för sexuella trakasserier går. Kommunals svar är alltid nolltolerans. Oavsett om det är en kollega, en patient eller anhörig som utsätter dig. Det är helt oacceptabelt! Här har vi samlat information och råd om vad du ska göra om du känner dig trakasserad på din arbetsplats.
Barnskötarna på förskolan Anemonen startade namninsamlingen, från höger Laura Pulgar, Nariman Behar, Edibe Gelush, Manar Salman, Anette Zaldimar, Pinar Ayranci och Anna Jigell, förtroendevald kommunalare som stöttade dem.

Barnskötarnas namninsamling ledde till löneökning

Barnskötarna på förskolan Anemonen i Botkyrka kommun hade fått nog, de fick allt mer ansvar men fick inte lön för det arbete de utförde. De började samla in namn på namnlistor, fler förskolor hakade på och nu har Botkyrka kommun beslutat att satsa fyra miljoner kronor för att höja barnskötarnas löner 2018.

Kommunal Stockholms läns representantskap den 30 november

Kommunal Stockholms län höll representantskap den 30 november 2017.
Coaching för heltid som norm med Lena Byström, från förbundet

COACHING PÅ RESAN MOT HELTID

Den 1 december besökte Lena Byström från förbundet avdelning Sydväst. Hennes uppdrag var att för under en dag coacha sektionsföreträdare i resan – Heltidsarbete som norm.

Kommunal Mellersta Norrland söker vikarierande lokalombudsman

Kommunal är ett fackförbund med en halv miljon medlemmar som tillsammans utgör välfärdens motor. Vi finns till för att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhällslivet i övrigt. Vill du genom ditt arbete vara med och bidra till att villkoren för Kommunals medlemmar förbättras? Nu söker vi en vikarierande lokalombudsman till vår lokalavdelning i Sundsvall.
Jan-Erik Lundström är brandman och förtroendevald i Alingsås. Står framför brandbil.

Möt brandmannen Jan-Erik i Alingsås

Nu i december är det branschmånad Räddningstjänst med fokus på brandmän. Branschmånad är ett projekt som Kommunal startat för att belysa alla olika branscher som organiseras inom Kommunal. Här får du möta Jan-Erik Lundström som jobbar som brandman på räddningstjänsten i Alingsås.
Tio stycken skolinformatörer i Väst

Massivt intresse för Kommunals mötesplats för unga

Imorgon är det återigen dags för Kommunal Västs mötesplats för unga. Glädjande att se är att antalet unga intresserade fackliga växer markant!
Kommunals Lisa Bengtsson med Mattias Österve i ladugården utanför Karlstad

Roboten mjölkar korna

Mattias Österve har 81 mjölkkor men han behöver aldrig mjölka en enda ko. Det sköter korna själva med hjälp av en robot. Korna går i lösdrift i ladugården, som ligger några mil utanför Karlstad. Alla kor har ett halsband som är kopplat till en dator. Utfodringen sker på ett foderbord i mitten där ensilage och foder fylls på automatiskt. Mattias Österve berättar om robotmjölkningen för Kommunals tredje vice ordförande Lisa Bengtsson, som vill lära sig mer om hur detta fungerar.
Kommunals logga med röd bakgrund

Viktig information till samtliga medlemmar inom Keolis i Göteborgsområdet.

Kommunal Väst önskar omgående att få kontakt med samtliga medlemmar som arbetar inom Göteborgsområdet, vars nuvarande arbetsgivare är Keolis AB.
En av de unga grisarna på grisgården utanför Karlstad

"Vi jobbar med att djuren ska ha det bra, men vi ska också vara effektiva och produktiva"

’’Det är skönt att kunna påverka att grisarna har det bra’’ säger Hanna Skane, som arbetar som djurskötare på en grisgård några mil utanför Karlstad. Gården har fyra anställda djurskötare och alla är medlemmar i Kommunal.
Ulf Ekholm arbetar med fjäderfän och är skyddsombud

Ökade risker för lantarbetare på jobbet

Olyckor är vanligt förekommande inom jordbruken. Maskiner, djur och fall är de främsta orsakerna till skador. Ulf Ekholm arbetar med fjäderfän, är skyddsombud och hans kropp har tagit stryk efter många år som lantarbetare. Idag känner han att även djurrättsaktivisternas kampanjer mot branschen blir ytterligare ett arbetsmiljöproblem.
Marie Falk (t v), E  va  -Lena Jacobsson och Margareta Jansson är glada att det satsa  s på   barnskötarna i Halmstad igen.

270 barnskötare deltog i kompetenslyftade utbildning

Vi ska sluta att säga att jag är bara barnskötare! Vi är mycket kompetenta och det är roligt att det satsas på vår yrkesgrupp igen, säger Margareta Jansson i Halmstad.
Ale kulturhus politiker

Ales politiker frågades ut - Nu ska Ale kommun omfördela pengar till klassrummen

Efter fackförbunden Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Vision och Diks, initiativ till ett lokalt möte med syfte att fråga ut de lokala politikerna i Ale så berättar nu de ansvariga att åtskilliga miljoner skall omfördelas inom ramen för budgeten. De skall gå direkt till klassrummen.
Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande

Kommunal välkomnar #inteförhandlingsbart

Idag lanseras uppropet #inteförhandlingsbart. Ett initiativ för att protestera mot sexuella trakasserier, övergrepp och sexism i fackföreningsrörelsen. Kommunal välkomnar uppropet.
Repskap för Kommunal Mellersta Norrland på Frösön

Under onsdagen 15 November 2017 genomförde Kommunal Mellersta Norrland sitt höstmöte

Representantskapet höstmöte är det högsta beslutande organet i avdelning Mellersta Norrland Representanteran kommer från hela vår avdelning och alla sektioner är representerade
Bild på kommunals kalender

Medlemskalendern kan nu hämtas på sektionerna

Den populära medlemskalendern är nu återigen tillbaka. Nu kan den hämtas ut på din sektion i Väst!