Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Tysta arbetsplatser och resurspass

Är vi bara händer och fötter?

Det kom ett mejl till avdelningskontoret i Skåne. Ett mejl som beskriver hur det kan vara inom omsorgen i en kommun i Skåne. Hur det kan vara när arbetsplatser detaljstyrs, när resurspass skapar stress och djup oro, när de som arbetar inte längre är med och påverkar. När känslan försvinner och allt som återstår är frustrationen över att bara vara två händer och två fötter.
Barnskor utspridda på golv.

Rusta för att minska smittspridning på skolor och förskolor i höst

Om regeringen går med på Kommunals krav kan vi minska risken för smittspridning av coronaviruset på förskolor och skolor. Då skapar vi en tryggare plats för personalen och för barnen de finns till för. Både när höstterminen drar igång och på längre sikt.
Kvinna med visir och munskydd.

Folkhälsomyndigheten går på Kommunals linje om munskydd

Kommunal har länge drivit frågan om att visir och munskydd ska användas inom äldreomsorgen vid misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19. Nu svänger Folkhälsomyndigheten i frågan.
Korg, thermos och kaffekoppar på en filt utomhus.

Träff för personliga assistenter och brukare i Arvidsjaur/Arjeplog

Den 5 augusti i Arvidsjaur är det dags för en träff ute i det fria för alla personliga assistenter med respektive brukare.
Undersköterska

Trygghet på arbetsmarknaden – en rapport om arbetsrätt och anställningsvillkor i välfärden

Hur har arbetsrätten och anställningstryggheten utvecklats på arbetsmarknaden? Om det handlar rapporten "Trygghet på arbetsmarknaden", som har fokus på Kommunals avtalsområde och sektorerna vård och omsorg och utbildning.
Tjej i vit klänning blickar ut mot rött vallmofält.

Bra saker att tänka på i sommar

Äntligen sommar! Oavsett om du är ledig eller jobbar under sommarmånaderna finns det några saker som kan vara bra att hålla koll på.
Bild på en sommarbukett av blommor

Juni 2020 Kommunal sektion Skellefteå

Nu har den svenska sommaren visat sitt regnigaste väder i veckan. Men även vi som jobbar hoppas ju att de som har semester ska få ett bättre väder innan de ska in och jobba igen.
illustration facklig framgång

Facklig framgång: Ihärdigt arbete av skyddsombud gav resultat. Förskolorna i Kramfors kommun får skyddsutrustning!

Diskussionerna om skyddsutrustning på förskolor är just nu väldigt aktuell. I flera kommuner har Kommunal lyckats driva igenom detta. De har dock inte varit helt enkelt att få till för alla, i Kramfors fick man kämpa i flera veckor innan arbetsgivaren tillslut lyssnade och gick med på att dela ut skyddsutrustning till förskolorna.
Vad har din sektion gjort under den pågående pandemin?

Vad har din sektion gjort under den pågående corona-pandemin?

Det har varit en tuff vår för medlemmarna som arbetar inom Höglandet Region, Jönköping-Värnamo Region. Corona-pandemin har ställt mycket på sin spets och behovet av en stark fackförening har varit stor. Vi som har fackliga uppdrag i sektionen du tillhör har arbetat hårt för att du ska få skälig ersättning och schyssta villkor på din arbetsplats under denna pandemi. Därför har vi här gjort en sammanställning av hur arbetet sett ut under våren. Vi har arbetat med olika frågor utifrån olika områden.
Gå en kurs på ABF Stockholm i höst.

Gå en ABF-kurs för halva priset

Drömmer du om att lära dig ett nytt språk, lära dig dreja eller bli en bättre talare? Som medlem i Kommunal Stockholms län har du 50 procents rabatt på en kurs eller studiecirkel under 2020. Få inspiration, träffa nya människor och lär dig nya saker med en kurs på ABF Stockholm.

Hej alla medlemmar och förtroendevalda i Sektion Skola-Service

I dessa tider av ovisshet om hur vi får mötas i större grupper har styrelsen och sektionens företrädare beslutat att skjuta fram det medlemsmöte som vi skulle haft den 16 september.
Tina Christensen avdelningsordförande i Skåne

Fler varsel inom bussbranschen i Skåne

Först var det Nobina som för ett par veckor sen gick ut med att de tvingas säga upp cirka 250 medarbetare i Skåne. Nu varslar Bergkvara buss 90 medarbetare sedan Skånetrafiken beslutat att dra ner på turtätheten. De arbetsplatser som berörs är Broby, Kristianstad, Olofström, Ystad, Malmö, Trelleborg och Ängelholm.
Jonas Englund

Skyddsombud i coronatider

Det är tufft att arbeta under corona-pandemin, och kanske är det extra tufft för alla skyddsombud. Hur går det egentligen till, och vad händer till exempel när man lägger en 6:6a? Vi har pratat med Jonas Englund, som har kämpat i månader för att försöka skydda sig och sina busschaufför-kollegor från smittan. Det har varit en lång och tidvis svår kamp.
Tobias Baudin.

JO utreder Arbetsmiljöverkets rekommendationer kring skyddsutrustning

Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att utreda Kommunals anmälan av Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är att Kommunal är kritiska till hur myndigheten har hanterat frågan om vilken skyddsutrustning som ska användas och att Arbetsmiljöverket endast har samrått i frågan med arbetsgivarorganisationen SKR.
Hur går det till när en Begäran om åtgärd (6:6:a) lämnas in och vad händer sen?

Tidslinje: Begäran om åtgärd, Länssjukhuset Ryhov

I maj 2020 lämnar ett skyddsombud på Länssjukhuset Ryhov in en så kallad Begäran om åtgärd till arbetsgivaren. Syftet med den är att upplysa om brister i arbetsmiljö. Målet är att arbetsgivaren ska åtgärda bristerna för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för medlemmarna. Men hur går ett sådant arbete till och vad händer just nu?
Man klappar en gris.

Nytt verktyg ska göra lantbruk till säkrare arbetsplatser

De flesta olyckor i lantbruket inträffar vid arbete med maskiner och vid arbete med djur. Under samlingsnamnet "Är du säker?" finns en mängd olika verktyg, som hjälper dig som är anställd inom lantbruk att arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Allt för att få en säkrare arbetsplats!
Teckentolk mot lila bakgrund.

Nu finns information om Kommunal på teckenspråk

Kommunal har tagit fram filmer på teckenspråk om förbundet, hur fackföreningar fungerar i Sverige, om kollektivavtal och annan viktig information.
Förhandlingarna om ett nytt avtal med SKR och Sobona skjuts upp

Avtal förlängs för att ge tillfällig paus i avtalsrörelsen

Genom att medlemmarna i Kommunal tar ansvar för den svåra corona-situation som pågår, så finns just nu inte förutsättningarna för en skarp och offensiv avtalsrörelse. Därför prolongeras (förlängs) flera avtal till hösten, vilket innebär att förhandlingarna om nya kollektivavtal också skjuts upp. Läs mer nedan om vilka avtal som berörs.
Malin Jaregård på skolgården vid den förskola där hon jobbar som barnskötare.

”Den pedagogiska biten har fått stå tillbaka för mer omsorg.”

Malin Jaregård jobbar som barnskötare i Partille kommun. I och med coronapandemin har hon märkt av ett skiftat fokus på jobbet.
Therese Ekelöv ordförande i sektion trafik, teknik. djur och natur i Skåne

Malmö stad avbryter upphandling av grönyteskötsel

Tekniska nämnden i Malmö har fattat beslut att avbryta upphandlingen av renhållning och skötsel av grönytor i staden. Istället ska jobben gå till personer med försörjningsstöd.