Hoppa över menyn och gå direkt till innehåller
Anpassa

Alla nyheter från Kommunal

Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande

Kommentar till vårbudgeten: Sverige behöver ett äldreomsorgslyft

Kommunal vill se en långsiktig plan för äldreomsorgen med stora och långsiktiga satsningar från regeringen.
Lisa Ljung i den vinterjacka hon tillslut har fått från arbetsgivaren

Enträget arbete gav arbetskläder i Karlstad - ”Det gäller att stå på sig”

Lisa Ljung jobbar på Samhall i Karlstad, närmare bestämt på inhandlingen. I jobbet ingår bland annat att leverera varor och möta kunder utomhus. Något som kan bli väl så kyligt kalla vinterdagar.
Kockar på Solgårdens kök i Vara

Träffa kockarna på Solgården i Vara som lagar Sveriges bästa mat!

Följ med in i köket på äldreboendet Solgården i Vara och träffa några av kockarna som lagar den bästa maten i Sverige.
Bild på Håkan Nilsson

I huvudet på ordförande!

Barnskötarna är en del av arbetslaget i förskolan.
Zara Leghissa och Vanja Nyberg.

Rätt till heltider i Kiruna

Kommunal Norrbottens Zara Leghissa, avdelningsordförande, och Vanja Nyberg, lokalkontorschef, reagerar skarpt på ett uttalande av Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg, c, i SVT Nyheter Norrbotten den 8 april.
”Tillgång till nattis är en självklarhet,”, anser Selda Elcim, ordförande i sektion Botkyrka/Salem (till vänster) som mötte Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, under manifestationen för rätten till nattis i Botkyrka. Kommunfullmäktige bes

Manifestation för rätten till nattis i Botkyrka

Kommunfullmäktige i Botkyrka har beslutat att lägga ner barnomsorg på obekväm arbetstid - nattis - i kommunen. Men föräldrar, personal och allmänhet visade sitt stöd för rätten till nattis i Botkyrka under en manifestation på måndagen.

Pajala kommun anlitar bolag utan kollektivavtal

Kommunal är kritisk till att Pajala kommun godkänt att företaget Ströms Slott får bedriva dagbarnvård i Pajala. Anledningen är att företaget saknar kollektivavtal.
Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande

Tobias krönika: Kommunal levererar samhällsnytta – överallt!

Under vintern och våren har jag varit på massor av arbetsplatser. Jag var till exempel på Liseberg. Där jobbar medlemmar i Kommunal på högvarv inför säsongen med att få alla attraktioner att fungera. Direkt fick jag ett blåställ och blev satt i arbete. Jag trivdes som fisken i vattnet – tack för att jag fick besöka er i Göteborg.
Kock i kök

Kommunal HAV vill förbättra arbetsmiljön inom kostverksamheten i Alingsås

Kostverksamheten inom skola och äldreomsorg måste ses över i Alingsås det menar Kommunal HAV som nu fått politiken att agera.
Skriv tillbud!

Sektion Gislaved/Gnosjö tar strid tillsammans med medlemmar

Socialnämnden i Gislaveds kommun har vidtagit besparingsåtgärder. Det innebär ett tungt besked för medlemmarna i Kommunal. – Nu mobiliserar vi oss och tar strid för medlemmarna, säger sektionsorförande Maybritt Reljanovic.
Felix Finnveden om personliga assistenters villkor i Riksdagen

Gemensamt seminarium med Kommunal och Vårdföretagarna i Riksdagen om den personliga assistansens villkor

Villkoren blir allt tuffare för assistansbranschen, både för den anställde i sin roll som assistent och för arbetsgivarna att kunna erbjuda schyssta avtal och personlig utveckling. Fram till 2026 behövs över 8 000 fler personliga assistenter. Det är redan idag svårt att rekrytera personer till detta livsviktiga yrke. Hur kan vi locka fler personer till branschen när dagens system inte garanterar samma villkorsutveckling som övriga arbetsmarknaden?
Regionalt fackligt ombud Karin Hernmo

Medlem får 87 000 kronor efter arbetsgivarmiss

Arbetsgivaren, ett företag i assistansbranschen, får betala mellanskillnaden när den anställde inte fick de timmar hen var garanterad.
Ombudsman Mario Gavran om bussförarnas arbetsmiljö

Kommunal slår larm om det ökade våldet mot busschaufförerna

Trafikbranschen med bussförarna i spetsen är en av Kommunals mest aktiva och stolta medlemsgrupper. Men tyvärr också en av de mest utsatta vad gäller hot och våld. Flera medlemmar i Kommunal har avslutat sina anställningar på grund av hot och våld.
Rebecca Lejon, sektionsordförande i Kristianstad kommun och skyddsombudet Susanne Arvidsson

Minskad bemanning ledde till anmälan till Arbetsmiljöverket

I juni förra året aviserade arbetsgivaren Kristianstad kommun om förändringar i bemanningen på demenscentrum Charlottesborg. I dag får boendet besök av arbetsmiljöverket efter att skyddsombudet lämnat in en begäran enligt 6a § 6 kapitlet i arbetsmiljölagen.
Furuviksparkens entré

Bli åksjuk tillsammans med Kommunal Mitt i sommar!

Snart är äntligen den fantastiska svenska sommaren här igen! Den här sommaren kan även bli lite extra fantastisk då du som är medlem i Kommunal Mitt har chansen att besöka Furuviksparken till ett mycket rabatterat pris. Så passa på att mata aporna eller bli åksjuk tillsammans med familj, vänner och Kommunal i sommar!
Ann-Ci Steneryd sektionsordförande i Kommunal Södra Dalarna och Hannele Björklund som jobbar på ett LSS-boende gör high five

LSS:en i Hedemora får betalt för hela natten − "Äntligen!"

Sovande jour, så står det i avtalet. Men det är inte alltid du får sova, i stället kan du få jobba utan lön under vissa timmar. Något Hannele Björklund som jobbar på ett LSS-boende fick uppleva. Men nu är ett nytt lokalt avtal på plats som innebär att de anställda får betalt för hela jourtiden.
Välfärdsteknik för hälsa, trygghet och utveckling i arbetet

Ny rapport: Välfärdsteknik för hälsa, trygghet och utveckling i arbetet

Kommunal släpper idag en ny rapport som både kartlägger och analyserar utvecklingen av välfärdsteknik med fokus på hälso- och sjukvård samt äldreomsorg.
Hammid Mohammadi tilldelas vandringspriset för att han har lyckats omsätta arbetsplatsens värdergrund på ett bra sätt.

Hamid är den bästa kollegan inom psykiatrin

Sedan 2003 har psykriatriska kliniken i Eksjö ett vandringspris som delas ut till den eller de som bäst levt upp till klinikens värdegrund som kan sammanfattas ”Vi bryr oss-för ett bra liv”. Skötaren Hamid Mohammadi förvaltar vandringspriset under 2019.
- Hyllningen är tack vare min dotter Louise, berättar undersköterskan Bibbi Farkas Olsson som nu hyllas nationellt.

Undersköterskan Bibbi Farkas Olsson hyllas nationellt

Hyllningsinitiativet 5% har om syfte att öka synligheten för undersköterskor i Sverige. Nu hyllas undersköterskan Bibbi Farkas Olsson från Eksjö.
Mikaela, Tatiana och Anna är alla glada för att de gått sin ao-utbildning.

Taggad trio hämtar energi från AO-utbildning

Under flera månader har de följts åt: arbetsplatsombuden som går sin utbildning. I dag är sista dagen på utbildningen och stärkta i sina roller tar deltagarna med sig kunskap, skratt, nya vänner och en hejdundrande energi.