Kommunal Balans & hälsa - FAQ

Varför gör Kommunal denna satsning?
Vi vet att många av våra medlemmar har tunga och påfrestande jobb såväl fysiskt som psykiskt. 8 av 10 medlemmar har värk och det har under en tid lyfts från medlemshåll att vi ska göra någonting åt detta. Även om det är arbetsgivarens ansvar att se till så att den anställde har en schysst arbetsmiljö så vill vi Kommunal bidra till att göra den fysiska och psykiska hälsan hos medlemmarna bättre.

Vad kostar detta medlemmarna?
Ingenting. Det här är ett samarbete med Göteborgs och Lunds universitet som har utvecklat verktygen och metoderna. Att universiteten väljer att samarbete med Kommunal visar på att vi är en attraktiv organisation som kan knyta samarbeten med ledande aktörer. I det här fallet inom hälsoområdet.

Frågor och svar – hälsoverktyget PriusHealth

Hur används verktyget?
När du har skapat ett konto kommer du till startsidan, där du väljer olika teman. På startsida kan du följa din personliga resa på verktyget. Vid varje runda rekommenderas högst upp några nya teman utifrån vad du gjort tidigare, men du kan också välja fritt bland verktygets alla teman som finns samlade längst ner.

Hur ofta ska man använda verktyget?
Du bestämmer själv hur ofta du använder verktyget. Utifrån våra forskningsstudier rekommenderar vi att du använder verktyget varje vecka. Vissa användare avsätter en tid varje vecka, andra knyter det till pendlingen eller andra vardagsrutiner.
Vad verktyget tillför utöver att ge information?
Huvudproblemet är ofta inte brist på information, problemet är att informationen är svår att få in i vardagsrutinerna för oss alla. Verktyget vill inspirera till att hitta lösningar som passar i min egen vardag genom att ställa frågor som utgår från min egen situation och som verkligen passar mig.

När blir jag klar?
Vår kropp och vår omgivning förändras ständigt och vi behöver därför ta oss tid att fråga oss hur vi genom små steg i vardagen kan påverka hälsan här och nu och förebygga ohälsa oavsett vår ålder eller vilka förändringar vi tidigare har gjort.


Poängen med att ställa en fråga till sig själv?
Vår forskning visar att ett av de bästa sätten att nå hälsa är att ställa personliga frågor till sig själv. Många beskriver att genom att ställa frågor till sig själva blir de mer medvetna om hur de lever och prioriterar i vardagen vilket gör det lättare att leva hälsosamt.

Hur ställer man en egen fråga?
I slutet av varje runda ställer du en fråga inspirerat av det tema som du har gått igenom. Frågorna kan handla om hur du kan testa nya tankar och idéer som du fått från temat. Till exempel ”Hur kan jag prioritera min hälsa även när jag är stressad? Det är du själv som bestämmer frågan, ingen annan läser den och den är helt för din egen skull. Känn inte att din fråga måste vara perfekt eller välformulerad. Finessen med frågorna är att inte bara ”konsumera” texter utan fråga sig vad just du kan ta till dig utifrån din situation. I början kan det kännas ovant att ställa en fråga till sig själv. Därför finns en klickbar ruta med exempelfrågor att bygga vidare på som en hjälp. Efter ett tag brukar användarna inse styrkan i att ställa frågor och beskriver ofta att frågorna blir som frön som gror och som gör att man börjar tänka på nya sätt kring sin hälsa och hittar nya lösningar på små eller stora problem.


Hur håller man sin fråga levande i vardagen?
Några skriver frågan på en postitlapp och har den väl synligt. Andra väljer att ha den som en bakgrundsbild i mobilen för att hjälpa till att ha med frågan i sin vardag. En del väljer att bara ha den med sig i bakhuvudet som ett sätt att tänka mer på hälsan i vardagen. Tipsa oss gärna om du kommer på något annat effektivt sätt att hålla frågan levande.

Kan jag logga in fastän jag inte är färdig med min fråga?
Du behöver inte vara färdig med din fråga för att ta nästa runda i verktyget. Ibland behöver vi bära med oss en del frågor under en längre period. Ditt nästa tema kanske hjälper dig att utveckla frågan vidare. Du kan också välja att bära med dig samma fråga flera gånger. Det viktiga är inte att ställa så många frågor som möjligt utan att de hjälper dig till konkreta steg och nya tankar.

Hmm…kärnfrågor?
Det är naturligt att vissa frågor inte leder någonstans. Medan andra frågor ligger och gror i bakhuvudet och sakta men säkert hjälper dig att ta konkreta steg i en hälsosam riktning. För att hjälpa dig att identifiera de frågor som har hjälpt dig bäst får du var femte runda ta ett steg tillbaka och se vilka av dina frågor som är mer än bara tillfälliga experiment utan snarare frågor som du vill välja ut som kärnfrågor att återvända till om och om igen. Kärnfrågor sätter ofta fingret på det som är verkligt väsentligt för dig. Det kanske handlar om dina relationer, ditt grundläggande ätbeteende eller ditt liv som helhet. En kärnfråga kan handla om ett specifikt problem eller vara väldigt öppen. Det är du som bestämmer vad som är en kärnfråga för dig. Kärnfrågorna når du via Dagboken eller det stora hjärtat (som blir synligt för dig efter fem rundor).

Hur tar jag mina kärnfrågor vidare?
Kärnfrågor är de av dina frågor som du känner är mest centrala och sätter fingret på det som är väsentligt för dig. Du har möjlighet att fördjupa dig ytterligare i dessa kärnfrågor genom att gå via det stora hjärtat (som blir synligt för dig efter fem rundor) och klicka på kärnfrågorna.

Kan man dela kärnfrågor med andra?
Det stora hjärtat (som blir synligt för dig efter fem rundor) leder till ett rum där du har möjlighet att anonymt dela dina kärnfrågor med andra tillsammans med en reflektion som kanske kan hjälpa andra. Du kan också titta runt på frågor som andra användare har delat. Många användare tycker att det är inspirerande att se att de inte är ensamma med sina frågor och tankar.

Hur väljer man tema?
En av verktygets utgångspunkter är att visa hur allting hänger samman och att det inte räcker att enbart fokusera på maten eller enbart på motionen. Vi rekommenderar dig att välja flera olika slags teman för att få ta del av många olika perspektiv som påverkar hälsan. Kanske börjar du med ett tema om mat och inser sedan att du vill fördjupa dig kring tidsprioriteringar, vilket sedan leder vidare till teman om självkännedom.

Vilka teman rekommenderas?
Varje runda rekommenderar vi ett eller flera nya teman med utgångspunkt från dina tidigare teman. Ibland fördjupar de det tema som du gjorde senast, ibland pekar de i nya riktningar. Du kan alltid välja fritt bland alla teman som finns längst ner på startsidan. Nya teman öppnas upp efterhand som du använder verktyget.

Hur är olika teman är uppbyggda?
De olika temana i verktyget är uppbyggda på varierande sätt. En del är mer konkreta med tips och råd om mat eller motion, andra teman handlar om exempelvis relationer, stresshantering och självkännedom. I en del teman finns det möjlighet att ta del av fördjupande texter och det är naturligtvis helt valfritt hur mycket du vill tränga in i varje tema.

Vilka teman finns?
Det finns en stor bredd av teman på verktyget allt från mat, motion, relationer, tidsprioriteringar, stresshantering, konflikthantering och självkännedom. Allt hänger samman och påverkar hälsan.
Kan man läsa om samma tema eller texter igen?
Du kan gå tillbaka och läsa om teman igen. Du klickar då på ett tidigare valt tema så kommer det upp igen. Du kan också favoritmarkera texter i verktyget och återvända till dem via Dagboken.

Hur funkar dagboken?
I dagboken kan du göra egna anteckningar, läsa favoritmarkerade texter och följa din personliga resa med tidigare teman, frågor och kärnfrågor. Du når dagboken via översta vita raden på verktyget.

Vad är ett påminnelsemail?
Efter du har skrivit din fråga loggar du ut och kan då beställa ett påminnelsemail efter tre eller sju dagar om din nästa runda. Många upplever att det är en stor hjälp att få dessa påminnelsemail för att få in en rutin att använda verktyget regelbundet. Beställning av påminnelsemail uppdateras varje gång du gör ett tema.

Hur byter jag lösenord?
Om du har glömt ditt lösenord kan du begära ett nytt lösenord genom att klicka på ”Glömt lösenord” på sidan där du loggar in.

Vem ska jag kontakta angående verktyget?
Verktyget har utvecklats vid Göteborgs och Lunds Universitet i en stor forskningssatsning som leds av Anders Rosengren. Vi samarbetar med en rad experter inom medicin, livsstil, psykologi, webbutveckling och design för att göra verktyget så bra som möjligt för dig. Du är alltid välkommen att kontakta oss på internetverktyg@gu.se

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar