Katarina Johansson vill bara säga...
Det finns ofta en orsak till att man vill bli fackligt ombud.

Hur var det för dig, Katarina Johansson?
Du vet...när orättvisan slår dig hårt i ansiktet och du inte vet vem du kan hålla tag i...precis det hände mig. Efter ett avslutat vikariat med ett stort minus på årsarbetstiden så skulle jag arbeta in detta minus som jag själv inte orsakat. Jag var självklart både förbannad och besviken över att en arbetsgivare kunde bete sig så.
Vad gjorde du då?
Jag ringde ett samtal till vår lokala expedition. Jag fick ett öra som lyssnade, och snart hade vi ett bokat möte med arbetsgivaren. Det var jag, tillsammans med ett fackligt ombud, och situationen löstes på ett sådant sätt att livet kändes lite mer rättvist. Jag hade inte orkat driva frågan ensam, och tryggheten i att ha ett fackligt ombud med mig gjorde hela skillnaden för mig.
Och det var då du bestämde dig för att hjälpa andra i samma situation?
Ja, det var där och då jag kände att rollen som fackligt ombud var nästa steg för mig. Jag ville vara den som någon kan behöva hålla tag i att få känna sig hörd, få stöd och få rättvisa, precis som jag fick den där gången. Nu har det gått tre år sedan jag blev fackligt ombud och jag hoppas att jag kommer få fortsatt förtroende i många år till.
Hur blir man fackligt ombud?
Du får förtroendet av medlemmarna på din arbetsplats att vara deras fackliga ombud. Du fungerar som en länk mellan medlemmarna, arbetsgivaren och Kommunal. Du och dina kollegor vet vad som är bra på er arbetsplats – och vad som skulle kunna bli bättre. Du för medlemmarnas talan i viktiga frågor och kan föreslå och driva idéer. Du hjälper också till att informera om viktiga frågor från Kommunal. Man får allt stöd man behöver från sin sektion.
Se mer på Kommunal.se:
Bli arbetsplatsombud | Kommunal
Tack till,
Katarina Johansson, fackligt ombud (AO/SO och HSO för LSS) och undersköterska i bemanningspoolen i Sölvesborgs kommun.