Hoppa över menyn och gå direkt till innehållet
Anpassa

Svårt att nå Kommunal via telefon

Just nu kommer inte alla samtal till oss fram. Felet ligger hos extern leverantör, som felsöker just nu.
Stäng

Tobias krönika: Sverige är långt ifrån jämställt!

Tobias Baudin Förbundsordförande Kommunal
Tobias Baudin Förbundsordförande Kommunal
Foto: Foto: Fredrik Sandin Carlsson
2019-08-29
I år valde jag bort Almedalen och prioriterade att träffa medlemmar på deras arbetsplatser. Det var ganska självklart eftersom det är medlemmarna i Kommunal och deras arbetsvillkor som ger mig energi - både när besöken gör mig glad och när jag blir förbannad.

På en arbetsplats i en kommun träffade jag ett gäng sommarjobbande tonåringar. Uppdelningen mellan killar och tjejer var total. Tjejernas jobb gick ut på att rensa ogräs. Varenda dag, hela sommaren. Killarna fick sköta maskinerna.

Inte ens efter att sommarjobbarna protesterat och föreslog roterande scheman hände något. För ineffektivt, tyckte arbetsledaren. Jag stod där med öppen mun. Hörde jag rätt? Det här kan inte vara Sverige 2019. Självklart handlar det inte om att tjejer inte kan ratta en gräsklippare. Det handlar om ingrodda fördomar.

Nu är det dags att sätta nya frön och kratta för ett samhälle där tjejer och killar ges samma rättigheter och möjligheter. Jag vill se ett samhälle där alla individer får möjlighet att växa och det kämpar Kommunal för. Nu är det upp till bevis för arbetsgivarna: Släng era fördomar på skräphögen, visa att ni också vill ha jämställdhet. En bra början är avtalsrörelsen nästa år!”
Tobias Baudin, Förbundsordförande, Kommunal