Tobias krönika: Sverige är långt ifrån jämställt!


I år valde jag bort Almedalen och prioriterade att träffa medlemmar på deras arbetsplatser. Det var ganska självklart eftersom det är medlemmarna i Kommunal och deras arbetsvillkor som ger mig energi - både när besöken gör mig glad och när jag blir förbannad.

Tobias Baudin Förbundsordförande Kommunal
Tobias Baudin Förbundsordförande Kommunal
Foto: Foto: Fredrik Sandin Carlsson

På en arbetsplats i en kommun träffade jag ett gäng sommarjobbande tonåringar. Uppdelningen mellan killar och tjejer var total. Tjejernas jobb gick ut på att rensa ogräs. Varenda dag, hela sommaren. Killarna fick sköta maskinerna.

Inte ens efter att sommarjobbarna protesterat och föreslog roterande scheman hände något. För ineffektivt, tyckte arbetsledaren. Jag stod där med öppen mun. Hörde jag rätt? Det här kan inte vara Sverige 2019. Självklart handlar det inte om att tjejer inte kan ratta en gräsklippare. Det handlar om ingrodda fördomar.

Nu är det dags att sätta nya frön och kratta för ett samhälle där tjejer och killar ges samma rättigheter och möjligheter. Jag vill se ett samhälle där alla individer får möjlighet att växa och det kämpar Kommunal för. Nu är det upp till bevis för arbetsgivarna: Släng era fördomar på skräphögen, visa att ni också vill ha jämställdhet. En bra början är avtalsrörelsen nästa år!”

Tobias Baudin
Förbundsordförande Kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar