Senaste nytt om konflikten med kyrkan


2022-04-26

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbetsvillkor och lönevillkor, något Kommunal självklart inte kan acceptera. Därför har förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation strandat.

Senaste nytt i konflikten med kyrkan
Foto: Kommunal

Medlemmarna i Kommunals kompetens, arbete och ansvarstagande är värd att hyllas. Men framför allt förtjänar medlemmarna respekt. Arbetstagare i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när människor drabbas av sorg, trauman eller kris. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation verkar inte hålla med om det och vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbetsvillkor och lönevillkor, något Kommunal självklart inte kan acceptera.

Därför har förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation strandat.

Just nu pågår medling mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Når vi inte en lösning som är bra för medlemmarna har Kommunal varslat om konflikt för arbetstagare inom Svenska kyrkan med start fredag den 29 april.

Samtliga arbetsplatser inom kyrkan berörs på ett eller annat vis.

Kommunal kommer alltid att ta strid för medlemmarnas bästa.

En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal tvingas gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som många andra redan har på den svenska arbetsmarknaden.

Kommunals krav är inte bara rimliga utan också bra för svensk arbetsmarknad. Kyrkans arbetstagare förtjänar samma rättigheter som alla andra och vi kommer inte att ge oss.

Malin Ragnegård

Förbundsordförande Kommunal

Christina Johansson

Avdelningsordförande Kommunal Sydväst

Kategorier

Dela sidan