Parkavdelningen som byggde bihotell när snöröjningen uteblev


Den ovanligt varma vintern gjorde att snöröjningen som i vanliga fall tar upp stora delar av arbetsdagen för Jesper Ek och hans kollegor på Örebro Universitetssjukhus i princip uteblev. Istället valde de att fokusera på att bygga bihotell.

Jesper Ek (till vänster) tillsammans med kollegor
Foto: Kommunal

För Jesper Ek och hans kollegor på Örebro Universitetssjukhus parkavdelningen brukar vintrarna innebära att stora delar av arbetsdagarna spenderas med snöröjning och halkbekämpning. Men den vinter som vi haft nu har gjort att detta till största del uteblivit, då det varit ovanligt varmt och inte kommit så mycket snö. Istället har Jesper och hans kollegor valt att lägga en del av sin arbetstid på att bygga och placera ut bihotell.

Jesper berättar att bygget av bihotellen är en del av arbetsgruppens arbete med verksamhetsplanering, där fokus under ett år ligger på biologisk mångfald. Han menar att byggandet av bihotellen är ett sätt att bidra till den biologiska mångfalden men lyfter fram att hotellen utöver att ge hem till bin är en möjlighet att sprida information.

I dagarna har vi fått besked att vi får stöd av länsstyrelsen för att kunna sätta upp informationsskyltar vid hotellen. Det ger oss möjlighet att ge människor mer information om varför bihotellen behövs och vikten av biologisk mångfald, säger Jesper Ek.

De bihotell som man byggt är sådana som ger hem åt solitärbin, som är viktiga pollinerare i vår natur. Det har blivit rätt många bihotell byggda under vintern och Jesper berättar att man redan har placerat ut flera av dem på olika platser, bland annat vid Örebro Universitetssjukhus och Karlskoga sjukhus. Fler ska det bli och i kombination med informationsskyltarna som sätts upp i närheten hoppas Jesper och hans kollegor att man ska kunna höja allmänhetens kunskap kring binas roll och vikten av biologisk mångfald.

Har du några tips till någon som själv vill bygga bihotell?
- All information om hur du går till väga finns på internet, så sök där. Kan vara bra att kolla in vad olika naturvårdsorganisationer säger om ämnet också för att veta vilka arter som behöver stöd. Utöver det behöver du bara spik, hammare och en borr!

Bihotell
Foto: Kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar