Organiserare ökar det fackliga intresset


I Kommunal avdelning Sydväst startade i höstas ett nytt arbetssätt för att väcka intresset för fackliga frågor, frågor som arbetsmiljö, lön och avtal, på arbetsplatserna. För att väcka nyfikenheten på arbetsplatserna har avdelning Sydväst skapat ett team bestående av tre personer som kallar sig Organiserare. Men vad är egentligen en Organiserare? För att få reda på det åkte vi ner till Halmstad för att träffa Lena Ek och Urban Landström.

Urban Landström och Lena Ek utan för sina lokaler i Halmstad
Lena Ek och Urban Landström är Organiserare i Kommunal avdelning Sydväst
Foto: Sebastian Westman

Det är tidig vårdag när vi kommer fram till Halmstad och Urban Landström och Lena Ek bjuder på frukost i sina lokaler på Industrivägen nära Halmstad Flygstad. Solen lyser utanför och Urban Landström och Lena Ek springer mellan frukostbord, telefon och datorer. Tillslut får vi tid att sätta oss ner.

Vad är en Organiserare?

-Det är en person som försöker får en arbetsplats att gå samman för bättre villkor. Förstå att man på arbetsplatsen gemensamt kan arbeta för förändring, säger Urban Landström.

-En person som hjälper till och bygga en vi-känsla på arbetsplatsen; organiserarna är ett verktyg för att bygga den känslan. Det handlar om att väcka personer, att få dem att inse att vill vi förandra något måste vi börja agera, säger Lena Ek och stämmer in i Urban Landströms förklaring.

-Det viktigaste är att få dem att förstå att vi inte står utanför arbetsplatsen för vår egen skull, utan för deras skull. Tillsammans kan de flytta berg om de vill, säger Urban Landström.

Hur går arbetet egentligen till?

-Vi försöker få personalen på en arbetsplats förstå att de kan lösa problemen på arbetsplatsen genom att vara många och sluta upp kring gemensamma frågor, säger Urban Landström.

-Arbetet bygger på relationsbyggande kommunikation. Enskilda samtal med så många på arbetsplatsen som möjligt. Alla samtal sker utanför arbetstid, säger Lena Ek och lägger till att man inte bara för samtal med medlemmar i Kommunal, utan alla på arbetsplatsen.

-Fast målet är inte att värva fler medlemmar även om det givetvis kan bli en följd. Det viktiga är att personalen förstår att de kan förändra villkoren på arbetsplatsen, tillägger Urban Landström.

-Ofta går samtalen ut på att lyssna, säger Lena Ek och fortsätter berätta om ett samtal som varade i nästa två timmar och där hon nästan inte sa ett ljud utan bara lyssnade. Personen jag samtalade med sa tillslut att detta var det bästa samtal jag haft på väldigt länge; någon som lyssnar på hur jag mår.

Vad är målet med ert arbete?

-Målet är att skapa mer facklig aktivitet på arbetsplatsen, säger Urban Landström.

-Vi skapar, gemensamt, det fackliga arbetet på arbetsplatsen, säger Lena Ek och tillägger att målet också handlar om att bygga upp en förståelse att man som arbetstagare har verktyg att förändra i parktiken.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar