Nya vägar att förbättra arbetsmiljön inom hemtjänsten


Under de senaste åren har Arbetsmiljöverket i ett flertal undersökningar visat hur pressade arbetsvillkoren är inom hemtjänsten. Trots det har arbetsmiljön inte blivit bättre. Tvärtom ökar kvinnornas sjuktal kraftigt. Färre men mer långsiktiga inspektioner kan vara en ny väg till att nå förbättringar.

Arbetsmiljöverket har arbetat med två projekt för att minska ohälsan och att förebygga att kvinnor slås ut från arbetslivet. I ena projektet jämfördes förhållanden i arbetsmiljön mellan tekniska förvaltningar och hemtjänsten i 65 kommuner under 2012-2014. Jämförelsen visade på stora orättvisor.

– Vi trodde att politikerna skulle agera när vi presenterade hur skillnaderna faktiskt såg ut. Men det gjorde de inte. Därför måste vi fundera på hur vi kan bli tuffare och även ställa krav på central nivå, säger Lena Niemi Birgersdotter, som har ansvarat för utvärderingen på Arbetsmiljöverket, till tidningen Kommunalarbetaren.
- Kommunerna har gjort åtgärder på arbetsplatsnivå men det krävs förändringar högre upp om man ska komma åt ohälsan, säger Lena Niemi Birgersdotter till Kommunalarbetaren.
Hon påpekar att arbetsmiljö och jämställdhet är svårbearbetade områden som inte alltid prioriteras.
De höga sjuktalen kan inte förklaras bort med att kvinnor ofta har större ansvar för barn och hushåll. Arbetsmiljöverkets utredningar visar att det beror på organisationen och inte individerna. Män som arbetar i hemtjänsten blir också sjuka.

Detaljstyrning ett problem

Scheman som saknar verklighetsförankring är ett problem.
- Arbetsgivarna centralt borde riskbedöma detaljstyrningen inom hemtjänsten.
Målet med Arbetsmiljöverkets projekt var att minska ohälsan och jämna ut skillnaderna mellan män och kvinnor, förbättra arbetsmiljön och bidra till att kvinnor och män stannar kvar i arbetslivet lika länge. Utvärderingen av projekten visar att Arbetsmiljöverket behöver arbeta annorlunda för att nå målen.
-Färre men mer långsiktiga inspektioner som följer upp om arbetsgivarna verkligen genomför förändringar kan bli ett resultat för att förbättra kvinnors arbetsmiljö.
Arbetsmiljöverket kan bara peka på arbetsgivarens skyldigheter.
- Sedan är det kommunen som arbetsgivare som ska vidta de åtgärder som behövs oavsett om vi är där och inspekterar eller inte, säger Lena Niemi Birgersdotter till Kommunalarbetaren.

Förslag till förbättringar

2013 tog Kommunal och Akademikerförbundet SSR fram rapporten Matlåda, med eller utan samtal? Den pekar på hemtjänstpersonalens och biståndshandläggarnas allt mer pressade arbetsvillkor och hur det leder till att vårdens kvalitet äventyras.
I Matlåda, med eller utan samtal? beskrivs hur biståndshandläggarna i många fall förhindras att göra professionella utredningar och bedömningar på grund av hög arbetsbelastning och mer eller mindre uttalade krav på att hålla nere kommunens utgifter.
I rapporten lades ett antal förslag för att förbättra arbetsvillkoren och vårdkvaliteten i äldreomsorgen. Bland annat krav på att politikerna ska kliva fram och ta sitt ansvar, en ökad grundbemanning i äldreomsorgen och kontinuitet genom god planering och uppföljning av insatser.
Avgörande för att den äldre ska få omsorg av hög kvalitet är att hela kedjan – från biståndsbedömning till vård- och omsorgsinsatser håller ihop.

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar