Ny sida klargör vem som får göra vad i hälso- och sjukvården


Vem får föra patientjournal? Vem får informera om provsvar? Vem får administrera läkemedel? På många arbetsplatser uppstår ofta de här frågorna och många fler. Därför har Socialstyrelsen nyligen lanserat hemsidan ”Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården?”.

– Det som är besvärligt här på Universitetssjukhuset är att det är väldigt olika regler beroende på vilken arbetsplats man är på, säger Kerstin Norén, förtroendevald på Universitetssjukhusets sektionsexpedition.
Ett exempel är när undersköterskor inte får skriva in i journalerna.
– Det kan handla om ett sår som lagts om, men istället för att direkt skriva in hur såret ser ut rapporterar undersköterskan till sjuksköterskan som ska skriva in det, men sjuksköterskan har ju inte sett såret och kan därför rapportera fel, säger Kerstin Norén.

"Missförstånd som blir sanningar"

Hon och kollegan Madeleine Brunskog Eriksson säger att många regler på Universitetssjukhusets arbetsplatser inte överensstämmer med Socialstyrelsens riktlinjer, trots att de hänvisar till Socialstyrelsen. Några gånger har arbetsplatser fått backa när Kommunal visat att det inte stämmer.
– Det finns mycket missförstånd och förutfattade meningar kring riktlinjer som sedan blir sanningar, säger Madeleine Brunskog Eriksson.

En orsak till att det uppstår frågor kring vem som får göra vad är att det finns olika nivåer på undersköterskeutbildningarna, en annan orsak var när många underskötersketjänster konverterades till sjukskötersketjänster och undersköterskorna blev av med många arbetsuppgifter.

– Vi tror också att det handlar om prestige. Vi får sätta in en nål så länge vi inte för in läkemedel genom den, men sjuksköterskorna tycker att de ska sätta in nålen, säger de.

Informerar om sidan

Kerstin Norén och Madeleine Brunskog Eriksson var med och tyckte till om användarvänligheten innan ”Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården?” lanserades i mars. Nu informerar de sektionens medlemmar om webbplatsen.
– Det är viktigt att så många som möjligt känner till sidan, då kan fler ifrågasätta olika regler som uppstått på arbetsplatserna men som inte har bäring, säger de.

Fakta:

Behöver du hjälp med att tydliggöra vem som får göra vad på din arbetsplats inom hälso- och sjukvården och tandvården hittar du "Vem får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården?" här

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar